Президентът Румен Радев поиска парламентът да се саморазпусне, защото е дискредитиран и е загубил легитимност.

Държавният глава коментира предложенията на ГЕРБ за нова Конституция от връх Шипка по повод честването на 143-та годишнина от Шипченската епопея. Радев за пореден път призова за незабавна оставка на правителството и на главния прокурор.

„Трябва да е ясно, че пътят към Конституционни промени минава през незабавната оставка на правителството и главния прокурор, саморазпускане на парламента и предсрочни избори. Предложенията за промени в Конституцията целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото. Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз, опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета, зад неграмотните брътвежи за нова Конституция. Днешният парламент е дискредитиран, той е загубил вече и легитимност, и достойнство – виждате как партии сменят позициите си през 24 часа, и се превръщат все повече в символ на самоунижението“, заяви президентът, цитиран от БГНЕС.

Държавният глава каза, че е прочел и предложенията на ГЕРБ за нова Конституция, но подчерта, че няма да попадне „в капана на Борисов“ и посъветва и гражданите да не го правят. Според него радикалното говорене обединява хората срещу мафията.

Радев упрекна управляващите и затова, че са опитали да саботират честванията на Шипка с мотив, че са рискови в условията на пандемия. Той подчерта, че честванията на Шипченската епопея се организират по гражданска инициатива без никакви партийни цветове, но управляващите повторили „срамния сценарий“ от националния празник – 3 март, когато беше отменено официалното отбелязване на Шипка.

„Ако бяха толкова загрижени за здравето на хората, властта нямаше да проведе своето масово партийно струпване преди няколко седмици“, посочи президентът.

Междувременно от държавното обвинение съобщиха, че Румен Радев е сред поканените на Националното съвещание на прокуратурата, което ще се проведе в понеделник в Дом №2 на Резиденция  „Бояна“. Желание за участие са заявили над 700 прокурори и следователи от цялата страна.

„Покани да присъстват на Националното съвещание са отправени към представители на парламентарно представени политически партии, до президента, министър-председателя, министри, членове на Висшия съдебен съвет, до Инспектората към ВСС, както и до дипломатическите представителства на страните членки на ЕС“, посочиха от прокуратурата.

В началото на годината главният прокурор Иван Гешев обяви, че прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството до произнасянето на Конституционния съд (КС) по искането на Гешев за тълкуване на обхвата на имунитета на президента. В края на юли КС реши, че откриването на данни за престъпна дейност на президента не препятства прокуратурата да започне наказателно производство, но срещу държавния глава не могат да бъдат извършвани каквито и да е действия, които пряко засягат негови лични права.

След питането до КС в началото на годината, прокуратурата разпространи три записа на разговори на командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков с различни хора, един от които е президентът Румен Радев. Записите са правени от ДАНС във връзка с разследване за престъпен сговор. В тях шефът на ВВС и държавният глава обсъждат проверката на антикорупционната комисия заради съпругата на Радев – Десислава Радева, която миналата година приключи със заключение, че няма конфликт на интереси. Делото срещу ген.-майор Цанко Стойков е на Специализираната прокуратура, която на 23 януари го спря заради наказателната неприкосновеност на президента.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
без страх
без страх
22 август 2020 15:26
Гост

Струва ми се, че Президентът ще отиде и ще изрази пряко пред цялата Гешева агитка гласа на народа!
Както е казал народът: Право куме у очи!

Адвокат
Адвокат
22 август 2020 13:36
Гост

„Неграмотните брътвежи за нова Конституция“. По-точно не може да се каже, но по-лошото е, че са опасни и възможни, ако хората ги позволят.

SIxtoR.
SIxtoR.
22 август 2020 13:38
Гост

Тъжното е, че промени са наистина необходими, но на съвсем други текстове и сегашният позор, дори и да не се случи, вече ще дискредитира самото говорене за промени в Конституцията.

Анонимен
Анонимен
22 август 2020 13:23
Гост

И какво става с това дело сега? Къде го престъпният сговор?

Елементарно, Уотсън
Елементарно, Уотсън
22 август 2020 13:24
Гост

Ще чака края на мандата на Радев и ако не е дошъл краят на мандата на Гешев, ще го мачка.

Кл. К.
Кл. К.
22 август 2020 12:57
Гост

Дали пък Радев не попреиграва вече, ясно е, че няма да подадат оставка, защото той настоява. Само втвърдява тона и не помага.

Vivan
Vivan
22 август 2020 12:40
Гост

Ей, да не търсят златото в Бояна?

Z.Z
Z.Z
22 август 2020 12:56
Гост

Ще се оглеждат за пачки, а може и някой следствен експеримент да спретнат.

OMG
OMG
22 август 2020 12:20
Гост

Ха, да отиде и да поиска оставката на Гешев пред 700 прокурори и следователи. Ще бъде забавно!

123
123
22 август 2020 12:20
Гост

Дали ще посмее?

Анонимен
Анонимен
22 август 2020 12:39
Гост

Няма да присъства на Шоуто на Гешев. То е ясно. Любопитно ми е дали ББ и Дани К ще отидат.