Президентът Румен Радев ще проведе поредица от срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор, съобщиха от „Дондуков“ 2.

Първата е в понеделник с главния прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в самото начало на следващата година. Предстоят срещи с председателите на върховните съдилища – Лозан Панов и Георги Чолаков.

Очаква се срещите да продължат в рамките на следващите два месеца, а целта е да се проучат обществените очаквания към следващия главен прокурор, са обясниха от президентството пред „Дневник“.

Процедурата за избор на нов главен прокурор може да започне най-рано на 10 юли и най-късно на 10 септември.

Кандидати могат да издигат министърът на правосъдието и трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Изборът се провежда от Пленума на съвета, а минималното мнозинство е 17 гласа от 25 членове на ВСС.

Процедурата завършва с указ на президента.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пеевски за прокурор
Пеевски за прокурор
14 май 2019 11:56
Гост

В някои развити страни висшите магистрати се избират пряко. Имат си предизборни кампании, ясни програми и т.н. А не е като тука – срещнали се на закрито двама политици и един корпулентен бизнесмен и решили „тоя ще е“. От избора ще си проличи Радев доколко е вътре с Бойко.

Прелюбопитно интервю на Филчев в Блиц
Прелюбопитно интервю на Филчев в Блиц
13 май 2019 11:17
Гост
Анонимен
Анонимен
13 май 2019 17:42
Гост

Надали някой се интересува от брътвежите на екс главния „аз съм плод-зеленчук“ прокурор и кафявите медии на Пеевски, които биха дали думата и на най-големия малоумник на този свят, стига да са в подкрепа на нечистоплътните им домогвания.

Анонимен
Анонимен
10 май 2019 18:34
Гост

Ей, вижда му се края на цацаровия мандат.

Георгиев
Георгиев
10 май 2019 18:31
Гост

Радев хубаво ще се среща с тримата големи, но това няма да хвърли кой знае каква светлина вурху обществените очаквания към следващия главен прокурор.

Гласоподавател
Гласоподавател
10 май 2019 18:33
Гост

Ти какво предлагаш- да се пусне анкета сред хората ли?