Новоизбраният председател на Софийския градски съд Алексей Трифонов е определил съдии, които временно ще изпълняват някои ръководни функции до избора на титулярни заместник-председатели.

От СГС потвърдиха, че със заповед от вчера на Стефан Кюркчиев е възложено да разпределя дела в Гражданското отделение, да изготвя графици и да контролира специализираната администрация в отделението.

Същите функции от вчера изпълнява и Стела Кацарова, но в „Гражданско отделение-въззивни състави“.

От днес пък на съдия Райна Стефанова е възложено да разпределя делата в Търговското отделение, да изготвя графиците и да осъществява контрол на специализираната администрация там.

Същевременно още миналата седмица стана ясно, че макар да подаде оставка и тя да бъде гласувана от Съдийската колегия, Даниела Борисова остава на поста заместник-председател на СГС и ръководител на Наказателното отделение до избор на нов такъв. Освен с разпределение на дела и графици, тя отговаря и за исканията за Специални разузнавателни средства.

И четиримата са на 50% натовареност.

По време на изслушването пред Съдийската колегия при избора на председател на СГС на 27 ноември 2018 г. Алексей Трифонов обясни, че ще търси заместници, които да не предизвикват конфликтни ситуации и напрежение сред колегите. „Бих искал по-балансирани хора, които да се справят с работата. Не знам колко човека биха се съгласили да изпълняват длъжността на заместник. Ще бъде труден избор. Ако бъда избран, не може да се очаква на третия ден да свикам общото събрание и да му представя кандидати за заместници. Това е несериозно“, каза още Трифонов.

Според чл. 168, ал. 2 от Закона за съдебната власт „Заместник на административен ръководител на съд се назначава от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по мотивирано предложение на председателя на съответния съд след становище на общото събрание на съдиите от този съд“.

Засега няма насрочено общо събрание, на което да бъдат обсъдени евентуални предложения за титуляри заместници.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 март 2019 15:50
Гост

Още в самото начало при изслушването на Алексей Трифонов, много ми допадна неговата концепция.

Анонимен
Анонимен
06 март 2019 15:46
Гост

Нормално е да поработи с хората преди да бъдат ибрани за зам. председатели.

Анонимен
Анонимен
06 март 2019 15:43
Гост

Повечето председатели правят така. Сформират си екип, който да им помага.

Пъноф
Пъноф
06 март 2019 15:51
Гост

Някои направо го сменят. Дори уволняват наред.