Председателят на районния съд в Асеновград Иван Шейтанов подаде оставка от поста заради участието на съпругата му Розалия Шейтанова в процедурата за избор на шеф на окръжния съд в Пловдив и заради липса на взаимно доверие с другия кандидат за поста – председателят на РС-Пловдив Иван Калибацев. Това съобщиха от съда в Асеновград.

Утре Съдийската колегия ще изслуша двамата претенденти за поста шеф на ОС-Пловдив – Шейтанова и Калибацев.

Иван Шейтанов посочва, че заявлението му за предсрочно освобождаване от ръководната длъжност е, за да се избегне евентуалното възникване на конфликт на интереси, ако съпругата му бъде избрана за поста, за който кандидатства. Това е така, защото районният съд в Асеновград попада в съдебния район на ОС-Пловдив.

В съобщението се казва още: „Според съдия Иван Шейтанов към настоящия момент между него и г-н Калибацев, като ръководители на еднакви по степен съдебни единици в района на Окръжен съд-Пловдив, няма почти никаква комуникация и отношения на взаимно доверие. Заемането на длъжността „административен ръководител – председател на Окръжен съд-Пловдив“ от негова страна не би подобрило отношенията им, а напротив би създало предпоставки за възникване на конфликт на интереси между двамата административни ръководители“.

Утре Съдийската колегия за трети път ще се опита да избере председател на окръжния съд в Пловдив. При първата документи подаде само тогавашният председател на съда Веселин Хаджиев, но впоследствие се отказа заради здравословни проблеми.

Във втората участва само шефът на районния съд в Пловдив Иван Калибацев. Но Съдийската колегия не го избра по няколко причини. На първо място беше отбелязано, че той иска по-висока позиция само седем месеца, след като кадровият орган му гласува доверие и го избра за втори мандат като шеф на районния съд в Пловдив. Вторият момент беше разпоредбата на чл. 169, ал. 1 от ЗСВ, според която само по изключение може да се назначи на ръководна длъжност магистрат от по-ниско ниво. В този ред на мисли Олга Керелска каза тогава, че Калибацев през почти цялата си кариера е заемал ръководни длъжности, а това не е здравословно за съдиите. Тогава беше поставен и въпросът защо няма кандидати от самия окръжен съд.

При сегашната процедура такъв се появи и това е съдия Розалия Шейтанова от ОС-Пловдив. Тя е подкрепена от мнозинството от колегите си в окръжния съд.

Протоколът от общото събрание, на което са били изслушани Шейтанова и Калибацев, е любопитен.

От него става ясно, че шефът на районния съд в Пловдив е направил сравнение между концепцията на опонента си в сегашната процедура и тази на бившия ръководител на окръжния съд в града Веселин Хаджиев. Той е открил еднакви пасажи, които оцветил в различни цветове. Ето какво казва Калибацев: „В тази папка съм направил съдържание, в което съм посочил страници от концепцията на Шейтанова и страници от концепцията на кандидат Веселин Хаджиев. Оцветил съм ги в цветове, за да е по-лесно и по-разбираемо. Ако разгледате тази папка, ще видите как изключително едни и същи изречения, които под формата на „копи-пейст“ са пренесени от едната концепция и се съдържат в предходната.

Приемам, че една част от нея съдържа годишния доклад. Това е така, това е стартовият документ, от който всеки черпи информация. Няма пречка този доклад да бъде ползван. В крайна сметка всеки един кандидат има възможност да представи сам своята визия. Не е така обаче в концепцията за визията.

В концепцията, която прочетох на Шейтанова няма собствени идея. Тя е „копи-пейст“ на идеите, представени от кандидата Хаджиев. Една от идеите е представена в моята предходна концепция. Това е било желанието ми да обединя служба „призовки“. Представям го това, за да е ясно – първо, не искам да коментирам концепцията на кандидата Веселин Хаджиев. Тази процедура е приключена. Искам да представя на вашето внимание друго. Пред вас са представени – всъщност то няма собствени идеи. Това показва много.

Пред вас застава кандидат, който представя част от написано на друг кандидат. Смятате ли, че тези идеи са преценени, осмислени и могат да бъдат реализирани? Процедурата по „копи-пейст“ е била толкова елементарна, че в част от тези написани идеи, които са копирани от едната и прехвърлени в другата, дори може да видите – има две думи, започва следващата и понеже започва следващ абзац, думата в средата си има главна буква. Дори това не е направено. За мен изводът е прост: има кандидат, който няма идеи и застава, представя чужда концепция с идеята, че може би ще я реализира. Заимстването е едно, преразказването е друго. Преживяването на тези идеи е трето. Простата „копи-пейст“ процедура показва, че дори няма осмисляне“.

И.ф. председателят на ОС-Пловдив Антония Роглева се впечатлява от старанието му, става ясно от изказването ѝ. Ето как тя коментира казаното от Калибацев: „Аз нямах намерение да ви занимавам с моето становище по въпроса, но хубавото на тези изслушвания е, че човек може да си направи сметка за кандидатите. Безспорно нямам никакви съмнения, че всеки от вас иска едно от качествата, които председателят да притежава, да е чувството за мяра. Моето чувство за мяра днес – това е моето лично усещане, беше много грубо нарушено. Не мога да възприема позиция, при която се оцветяват пасажи и от предишни концепции. Те се представят в папки и това да трябва да е визията на бъдещия председател. Каквото и да си говорим, всичко е въпрос на борба на идеи, идеи може да има всеки. Въпросът е това чувство за мяра, когато ще трябва да си председател на Окръжен съд-Пловдив за мен, да се спазва в що-годе разумен вариант. Аз днес се почувствах много зле“.

След изслушването на кандидатите съдия Бранимир Василев пък прави следния коментар: „Слушах концепцията на колегата Калибацев, не я бях чел, но останах възхитен, защото той на един дъх е решил въпросите за преодоляване натовареността на тази система. Аз съм от 23 години в тази система и винаги е имало много тежка такава, а той на един дъх е решил този въпрос. Според мен от чисто законодателна гледна точка не може да го реши като председател на Окръжен съд. За това за мен той е за член на ВСС, където да развие своите виждания и, дай боже, дано докато се пенсионирам, да видя как се преодолява неравномерното натоварване в съдебната система. Аз лично няма да гласувам за него, но за следващите избори за членове на ВСС със сигурност ще го подкрепя, защото много ми хареса неговата концепция. Нека да я реализира чрез Висшия съдебен съвет“.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
анонимен
анонимен
02 юли 2020 17:48
Гост

Калибацев е едно неприятно фунте. Ако някой се чуди – това е между фукльо и конте. Постъпката въобще не е достойна. И в крайна сметка Съдийската колегия е тази, която ще прецени за концепцията. Да припомня ли, че вече имаше два избора на хора с преписани концепции – Даниела Дончева и Петър Белчев. А и не е ли по-важно самото представяне и отговорите на въпросите пред СК на ВСС. А Калибацев явно е болен от амбиция, готов е да мине през трупове, за да бъде избран. Само си представете как такъв човек ще се държи със съдиите и служителите, ако… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 юли 2020 16:25
Гост

Калибацев много злобен и неетичен изглежда с тези си коментари. А това не са подходящи качества за председател на съд.

Мики
Мики
02 юли 2020 12:30
Гост

Шеф на окръжния съд в Пловдив, един от доста натоварените в страната. Дано вече изберат председател.

Мишо
Мишо
02 юли 2020 12:29
Гост

Е, това е достойна и мъжка постъпка. Браво!

ВСС
ВСС
02 юли 2020 15:24
Гост

Нищо подобно. Изборът на жена му вече е уреден и в двете лобита в СК. По-добре е тя да е началник, защото шеф на вторият най-голям окръжен съд е далеч по влиятелно от шеф на един малък районен съд.

Не му прави чест и абсолютно излишното вкарване на Калибацев като причина, защото само на идиот не би било ясно, че в случая работата на РС-Асеновград не зависи по никакъв начин от председателя на РС Асеновград. Много елементарно скроено дискредитиране.
Този факт, както и копи пейст концепцуята говорят красноречиво за морала на това семейство от началници.

Анонимен
Анонимен
02 юли 2020 12:26
Гост

Напълно съм съгласен с Олга Керелска.

Ники
Ники
02 юли 2020 12:28
Гост

Наистина не е здравословно да си постоянно на ръководен пост. Особено за съдиите. Може би защото са по-малко натоварени с дела.

Кети
Кети
02 юли 2020 12:23
Гост

Поздравления за достойната му постъпка.

Яна
Яна
02 юли 2020 12:24
Гост

Браво! Нека е пример за други, които е вкопчват в поста си и неглежират конфликта на интереси.

Manoleva
Manoleva
02 юли 2020 12:16
Гост

Късмет на този, който ще изберат.

Vergi
Vergi
02 юли 2020 12:16
Гост

По-добрият да победи

Шумковски
Шумковски
02 юли 2020 12:16
Гост

Успех на двамата. Дано изборът е обективен

Харалампи
Харалампи
02 юли 2020 12:15
Гост

При днешните времена, в които никой не подава оставка и въпреки, че примерно мъжът е в някаква организация, то не пречи жена му да кандидатства за оглавяване на тази организация, то тази позиция е правилна

Джонката
Джонката
02 юли 2020 12:15
Гост

Категорично добра позиция на човека. Успех

Филип
Филип
02 юли 2020 12:14
Гост

БРаво за позицията. Щом жена му кандидатства за нещо и той може да повлиае е прав

ГигенВиген
ГигенВиген
02 юли 2020 12:14
Гост

Дано по-добрият спечели. Успех и на двамата де.

Тодор Р
Тодор Р
02 юли 2020 12:14
Гост

Пожелавам успех на кандидатите

Ристевски
Ристевски
02 юли 2020 12:13
Гост

Еми така се прави. Да вземат пример и други в други политически сфери и държавни такива

Цицеров
Цицеров
02 юли 2020 12:13
Гост

Принципна позиция