Председателят на Народното събрание Никола Минчев изрази надежда, че през тази парламентарна сесия ще бъдат избрани двама членове на Конституционния съд (КС).

От 1 март 2022 г. КС е в състав от 10 души, тъй като парламентът така и не избра конституционен съдия – първо на мястото на Анастас Анастасов, чийто мандат изтече през ноември 2021 г., а след това и на място на Гроздан Илиев.

По закон, за да заседава КС, трябва да присъстват поне 8 от общо 12-имата му членове. За вземане на решение пък се изисква „мнозинство повече от половината от всички съдии“, т.е. 7 от тях да заемат една позиция.

Засега КС успява да работи, като постига мнозинството от 7 гласа, но е напълно възможно произнасянето му по определени въпроси да бъде блокирано, ако действащите 10 съдии се разделят във вижданията си в съотношение 5:5 или 6:4. Подобна ситуация досега не е възниквала, но има спор дали тя може да бъде приравнена на тази, при която в пълен състав КС се разделя 6:6 и даденото искане за обявяване на противоконституционност се отхвърля.

Председателката на КС Павлина Панова многократно напомня на Народното събрание, че трябва да изпълни задълженията си и да избере двама конституционни съдии, досега без резултат.

„Скоро трябва да открием тази процедура, това е на дневен ред пред нас. Надявам се в рамките на тази сесия“, заяви днес председателят на НС Никола Минчев.

В отговор на въпрос на журналисти той заяви, че парламентът не трябва да се бави и с избора на членовете на новия Висш съдебен съвет. Мандатът на настоящия ще изтече на 3 октомври 2022 г. Съдиите, прокурорите и следователите ще изберат своите представители през юни и юли, ясни са и всички номинирани за 11-е места в съдебната квота. Не така стоят нещата обаче с парламентарната квота. По закон тя трябва да бъде избрана най-късно до 3 септември 2022 г.

„За да приключим процедурата в срок, се надявам дебатите да започнат скоро и да се поздравим с един по-смислен състав на ВСС. Ще трябва да търсим по-сериозно мнозинство и това неизменно включва разговори с опозицията“, каза днес Никола Минчев.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова също коментира избора на нов ВСС. „Аз не мога да определя програмата за работа на Народното събрание, но настоявам този процес да започне максимално бързо. Преди Великден официално уведомих председателя на парламента, че има препоръка от отдела за изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека при избора на парламентарната квота на ВСС Народното събрание да се самоограничи и да не избира действащи прокурори, така че да се намали фактическата власт на главния прокурор върху ВСС“, каза тя.

За избора на парламентарната квота се изисква мнозинство от 2/3 от депутатите, т.е. 160 гласа.

Поради тази причина вече две години Народното събрание не е избрало нов Инспекторат към ВСС. Не е ясно дали преговорите между политическите сили за постигане на консенсус около кандидатури за ВСС ще включват и такива за членовете на инспектората.

Самият Минчев каза, че не участва в този процес и не знае дали е започнал.

Заради ситуацията с инспектората беше сезиран Конституционният съд. Както „Лекс“ писа, по искане на Върховния административен съд той се очаква да се произнесе за това дали след изтичането на мандата на инспекторите, те могат да останат на постовете си до избора на нови, или това е нарушение на Конституцията (повече виж тук). Произнасянето на КС може да се окаже и от ключово значение за предстоящия избор на членове на ВСС, тъй като на практика ще се отнася до мандата на колективните органи. Ако конституционните съдии застъпят тезата, че след края му членовете на ВСС и на ИВСС трябва незабавно да освободят постовете си, това може да е стимул за парламента повече да не неглижира тези важни избори, за да не предизвика конституционна криза.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Луциъс
Луциъс
11 май 2022 19:22
Гост

Смешник! ВСС нов, ИВСС нов, ама друг път. То не е като да сложите поръчковия Янаки в КС.

Анонимен
Анонимен
11 май 2022 9:08
Гост

Нищо общо няма този с ПКП.

за протокола
за протокола
11 май 2022 8:38
Гост

Смешник

Анонимен
Анонимен
11 май 2022 9:06
Гост

Каскета или Спонджбоб?

Анонимен
Анонимен
11 май 2022 9:13
Гост

И тримата.

Анонимен
Анонимен
11 май 2022 9:29
Гост

ПКП не беше чак толкова смешна. Може да нямаше юридическа диплома, но разбираше от право повече от Дани К. и Иван Г.

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 17:17
Гост

Този голям оптимист. Верно аджамия. Слаба ракия, ниска череша.

Георги Калинов
Георги Калинов
10 май 2022 16:14
Гост

Това момче най-добре се описва със звучната турска дума АДЖАМИЯ.

Продължаваме подмяната на калинките
Продължаваме подмяната на калинките
10 май 2022 13:51
Гост

Искаме си простата кържалийска пу*ка за председател на НС, Барни Ръбъл за правосъден министър, а Иван Каскетски за председател на международния трибунал за разкриване на руски шпиони и развиване на селския туризъм!

Или ... или
Или ... или
10 май 2022 13:26
Гост

От две години депутатите от четири парламента си получават заплатите и не избират нови инспектори за ИВСС. Сегашните също се ослушват за конституционните съдии. Задават се и избори за парламентарна квота на ВСС. Ако не успеят да ги изберат, просто да си подават оставките и да ходим на нови избори. Явно вземат заплати редовно, но не могат да изпълнят съществена част от конституционните се правомощия по отношение на КС и съдебната власт.

Лазар
Лазар
10 май 2022 12:39
Гост

Дано този път нещата да се случат по- скоро.

Филип
Филип
10 май 2022 12:31
Гост

Дано наистина да имаме един по-смислен състав на ВСС.

Рони
Рони
10 май 2022 12:32
Гост

И най накрая да вземат отношение по освобождаването на Гешев.

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 17:21
Гост

Ще почакаш! Дишева и Керелска имат да дадат още МНОГО от себе си. И от същото. Оплачи се на Христо Иванов – той ги измисли тези квалифицирани мнозинства, защото си мислеше, че с Тиквата ще са вечни. Ще почакаш!

Нулева Толеранция към Куролацията
Нулева Толеранция към Куролацията
10 май 2022 12:19
Гост

Аз лично започвам да преосмислям ГЕРБ. През живота си не съм гласувал за тях, ама като изключим единия Тиквун, има качествени кадри, като Дончев и Митов…Какво значи „овалдяни“? То или ще са овладяни от ГЕРБ, или от ПП, но ще е все от управляващите, което е най-логичното развитие. По-добре според мен крадливи и горе-долу кадърни, отколкото наивни и абсолютно неадекватни. „Пътят към Ада е осеян с добри намерения“. Може да събере много хейт тоя коментар, но наистина разсъждавам на глас. Или проруските изчадия, или сттуквото, или ДБ и ПП, които стават само да викат по площадите. Idk…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 май 2022 15:15
Гост

Трябва да мине още време, за да осъзнаят, че в гонене на дивото, изрървахме питомното.
P.S. Да ни е честит новият заем от 300 млн. ( то вече и 500 млн. не ни дават) с падеж 2025г. за следващите да плащат.

Ненов
Ненов
10 май 2022 12:08
Гост

Пак излагация от ПП

Кирилов
Кирилов
10 май 2022 12:07
Гост

И все пак, въпреки крайно некомпетентното управление на коалицията и факта, че има война не ги спасява, аз мисля, че накрая пак бих гласувала за тях. Защото просто няма за кого. ГЕРБ и ДПС са ми ясни, а не искам да ни управлява националистична и проруски настроена коалициа от БСП, Израждане и проекта на Янев примерно. Израждане в първия ден на управление ще предложат референдум за излизане на България от ЕС и НАТО, което директно ни върща в годините преди 89та.

Тохомир
Тохомир
10 май 2022 12:35
Гост

Никога повече за ГЕРБ. Пълни лъжци и крадци.

Milen
Milen
10 май 2022 12:03
Гост

И аз се надявам

Слабо, много слабо
Слабо, много слабо
10 май 2022 11:51
Гост

Беден изказ, слаби правни познания, слаба психика – тотална щета е Минчев. Един случайно оказал се председател на НС човек – учебен пример за шуробаджанащината в ПП.

Велизар
Велизар
10 май 2022 12:06
Гост

По всички фронтове се излагат ПП

Marinkov
Marinkov
10 май 2022 12:06
Гост

Определено подкрепям мнението ви. Излагация е Минчев

Лозан
Лозан
10 май 2022 12:36
Гост

Все едно при предните не беше същото.

Никога не ходили на конкурс, но искат да кадруват.
Никога не ходили на конкурс, но искат да кадруват.
10 май 2022 11:50
Гост

Препоръка на министъра да не се избират прокурори, алооооу ДБ съдебната власт не ви е бащиния, искат да натикат НПО-таджиите, само като им видим кандидати и ще стане ясна каква е целта. НПО и пропаганда за овладяване на съдебната власт, грозно, много грозно.

Milen
Milen
10 май 2022 12:04
Гост

Тя и сега е овладяна ма от ГЕРБ

Василев
Василев
10 май 2022 12:05
Гост

В опитите си уж да не слагат подкупни лица се стигна до там, че ще върнат ГЕРБ и Гешев ще си остане

Никога не ходили на конкурс, но искат да кадруват.
Никога не ходили на конкурс, но искат да кадруват.
10 май 2022 12:17
Гост

Виждаме им управлението, представете си и такъв крах да има и в съдебната власт, хептен ще стане само борба за кадруване и никакво правосъдие, има си професионални квоти кажете ми примерно как адвокат от НПО от гражданския сектор, дето не е виждал наказателно дело ще кадрува в прокуратурата. Все едно прокурор да кадрува в адвокатурата, има си някакви правила за компетентност според мен трябва да се спазват.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 май 2022 11:47
Гост

Този ми е най-безличният и конформистки председседател на българско Народно събрание от падането на комунизма до сега. Има длъжности, при които младата възраст е позитив, но при тази определено не е.

Валерия
Валерия
10 май 2022 12:04
Гост

Уви не се справят никак

Божев
Божев
10 май 2022 12:05
Гост

Жалкото е, че използваха народния напън и желание за промяна, а не могат да направят промяната.

Кирилов
Кирилов
10 май 2022 12:08
Гост

Спадна ми подкрепата към ПП от 80% преди изборите на 40%. Но в същото време подкрепата ми за Радев и Борисов от 10% на всеки се смъкна на 4%. Просто сама си правя социологическото проучване.