Председателят на Народното събрание Ива Митева е получила заплаха за убийство. В Министерството на правосъдието е получен имейл, който гласи: „Утре ще убия Ива Митева“.

За това съобщиха председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов и Николай Хаджигенов от „Изправи се, БГ! Ние идваме“ в кулоарите на парламента.

Постъпил е сигнал за заплаха за убийство към госпожа Ива Митева. Интересно е съвпадението, че той е дошъл в момента, в който тя обяви от трибуната, че закона за НСО минава на първо четене. Веднага някой се и активирал да изпрати имейл със заплаха за убийство към госпожа Митева“, каза Тошко Йорданов.

Късно вечерта в Старозагорско ГДБОП е задържала мъж за отправената заплаха. Той е криминално проявен е за кражби и заплахи. След ареста, е направил и самопризнания. Повдигнато му е обвинение, прокуратурта ще поиска от съда да му наложи постоянен арест.

Заплаха за убийтво на Ива Митева е била получена на 2 септември в 21.04 ч. на мейл в Министерството на правосъдието. Веднага са били сигнализирани компетентните органи за случая, уточняват от МП.

„Заплахата не е адресирана пряко до мен. Беше ми съобщено за нея от личната ми охрана от НСО. Обадих се на ген. Емил Тонев. Той дойде в кабинета ми и каза, че заплахата снощи е пристигнала в МВР, вече е в прокуратурата и се проверява“, каза самата Митева.

И добави: „Странно е, че съм заплашена точно днес, когато след два дни скандали по този закон, той е приет. Не мога да кажа, че не съм се уплашила в първия момент. Страхувам се по-скоро за близките и детето си“. 

Главният прокурор Иван Гешев обаче заяви, че в прокуратурата няма депозиран сигнал за заплаха срещу шефката на Народното събрание. „Нека компетентните органи да си свършат работата“, коментира Гешев преди заседанието на правната комисия, на което трябваше да се гледат на първо четене проектът за измененията в Закона за съдебната власт, с които се предлага закриването на специализирания съд и прокуратура.

По-късно днес от Софийската районна прокуратура съобщиха, че са се самосезирали по публикации в медиите за отправената закана за убийство и е образувана преписка. „Прокурор от Софийска районна прокуратура е изискал от главния секретар на МВР незабавно да бъде предоставена информация за предприетите действия във връзка с публикации в медиите, че на 2 септември 2021 г. в 21:04 часа в Министерство на правосъдието е получен имейл, съдържащ заплаха за живота на председателя на 46–ото Народно събрание Ива Митева. В писмото, изпратено до главния секретар на МВР, е изискана и информация поради какви причини преписката не е докладвана в прокуратурата до 17.00 часа на 3 септември 2021 г.“, се казва в съобщението на прокуратурата.

По-рано днес, след двудневни спорове, председателят на НС Ива Митева обяви, че на първо четене е приет проектът на ИТН за промени в Закона за НСО, с които се „сваля“ личната охрана на главния прокурор, освен ако няма данни за „застрашеност“ и „усложнена среда за сигурност“. За него, както и за конституционните съдии, председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд се предвижда да имат специализиран транспорт.

Предвижда се още бившите министри, депутатите, председател на парламента, премиер и президент няма да има да нямат лична охрана от НСО, освен ако няма конкретна заплаха. За тях е предвиден специализиран транспорт, но за срок от 6 месеца след освобождаването им от длъжност, а не за четири години, както е сега. Ако промените бъдат приети, бившият премиер Бойко Борисов и бившият председател на НС Цвета Караянчева няма да имат вече лична охрана, а само ще могат да се возят в коли на НСО за половин година.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
06 септември 2021 14:40
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори.

АМИН

SIC
SIC
06 септември 2021 14:38
Гост

Трябваше да я заплашат с логопед.

Това е краят на парламентаризма, понеже и ПКП е ниво с тези щуротии, а засега 46 ОНС – 0 закони.

FIN

cookie clicker
cookie clicker
06 септември 2021 10:59
Гост

I need to express your gratitude to you. I bookmarked your site for future updates.
wuxiaworld

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 23:12
Гост

Усещам как Ива ще стане най-охраняваната болонка в държавата.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2021 2:57
Гост

Е сега – всичко си има и начало и край – ГЕРБ си отиват и идеите на СДС – за разрушаване на всичко и трънките.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 20:34
Гост

Не ми харесва НСО – навремето имаше УБО, сега пак става номенклатура, достатъчно е да се извършва друг вид дейност, например – да се проверяват живущите, това-онова, не мисля, че ако някой иска атентат, ще се затрудни от 3 горили, които гледат страшно – това е скъпо като охрана, ние нямаме някакви врагове.

Симеон
Симеон
03 септември 2021 14:24
Гост

За сетен път се убеждавам, че в политиката няма забранени средства.

Хамлет
Хамлет
03 септември 2021 14:25
Гост

Както в любовта и войната.😄

Хари
Хари
03 септември 2021 14:22
Гост

Направо да взимат охраната на Гешев и да я дадат на Митева.

Казар
Казар
03 септември 2021 14:23
Гост

Разумно предложение. Него никой не го заплашва.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 16:09
Гост

Той пази мафията, мафията пази него.

Имитаторът
Имитаторът
03 септември 2021 14:21
Гост

Дано този да няма сериозни намерения.

Хакер
Хакер
03 септември 2021 14:18
Гост

Ако този имейл беше пратен до Борисов преди няколко месеца, със сигурност щяха да открият кой го е изпратил.

koki
koki
03 септември 2021 14:20
Гост

Или до Гешев. Обаче сега няма да си мръднат пръста, защото тя им е трън в очите.

Лозан
Лозан
03 септември 2021 14:13
Гост

Интересно защо сигналът е дошъл в момента, в който тя обяви от трибуната, че закона за НСО минава на първо четене.

Бойко
Бойко
03 септември 2021 14:14
Гост

Може би е просто съвпадение.

Джаро
Джаро
03 септември 2021 14:15
Гост

Ти в кой век живееш? Просто искат да я сплашат.

Димо
Димо
03 септември 2021 14:11
Гост

Интересно, ако сега сезират прокуратурата, как ли бил реагирал Гешев?

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 14:09
Гост

Ужас! До там ли я докараха тези мишки. Да заплашват жена?

Чочо
Чочо
03 септември 2021 14:10
Гост

Опре ли ножът до кокала им, биха посегнали на всекиго.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 14:08
Гост

Тръгнеш ли срещу властимащите, не те очаква нищо добро.

Филип
Филип
03 септември 2021 14:07
Гост

Нищо не може да ме учуди вече в нашата мафиотска държава.