„Почти една година българският парламент неглижира задължението си и затруднява нормалното осъществяване на правомощията на Конституционния съд. Подобно отношение на законодателната власт към нейни правомощия, възложени с Конституцията на Република България, буди безпокойство и подкопава доверието на обществото в нея“. Това заяви председателят на Конституционния съд (КС) Павлина Панова в писмо до Народното събрание, в което му напомня, че отдавна трябваше да избере двама членове на съда.

Проверка на „Лекс“ сред част от депутатите в правната комисия обаче показа, че засега няма никакво движение или дори неформални разговори за това да бъде поставено началото на процедура за избор на конституционни съдии (какво казаха народните представители виж по-долу).

Както е известно, КС остана в непълен състав още на 15 ноември 2021 г., когато изтече мандатът на Анастас Анастасов. В продължение на над три месеца той заседава в състав от 11 съдии. На 28 февруари 2022 г. обаче изтече и мандатът на Гроздан Илиев и конституционните съдии оттогава са само десет. Павлина Панова писа на НС още преди да изтекат двата мандата, а след това се обърна към депутатите и през март, и през юни, но без резултат.

„Ключов принцип за конституирането на Конституционния съд е квотният принцип, обявен в член 147, ал. 1 от Конституцията, според който съдът се състои от 12 съдии, като квоти от по една трета от този брой се избират съответно от Народното събрание, от президента и от общото събрание на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Този принцип въплъщава защитеното от Конституцията разделение на властите и гарантира равновесието на трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, в конституирането на върховния орган, оправомощен да бди за спазването на Конституцията“, пише сега председателката на КС до парламента.

И в прав текст заяви на депутатите, че като неглижират задълженията си, подкопават доверието в самата Конституция.

„Надявам се, че Народното събрание ще положи необходимите усилия и ще подходи отговорно към конституционните си задължения като стартира в разумен срок процедура за избор на двама съдии в Конституционния съд от своята квота“, сочи Панова.

Призивът ѝ най-после да бъдат избрани двама конституционни съдии идва на фона на безпрецедентна ситуация и в съдебната власт, също предизвикана от бездействието на парламента. Четвърта легислатура не избира главен съдебен инспектор и членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет, последното НС не избра и членове на ВСС. Проблемът беше поставен пред КС и в опит да предотврати по-тежка конституционна криза, той на практика „удължи“ мандатите на инспекторите до избора на нови (повече за решението виж тук).

„Запознати сме с писмото, както и с проблема и имаме желание да го решим. Моето усещане е, че изборът на конституционни съдии, членове на ВСС и главен инспектор и членове на ИВСС трябва да върви в пакет. Затова първо трябва да бъде сондирано може ли да бъде постигнато конституционното мнозинство, което се изисква за последните от двата избора. Надявам се това да се случи, тъй като повечето решения на Народното събрание и законопроекти, бяха приети с мнозинство от 150, 160 и дори 170 гласа, което демонстрира, че парламентът може да действа в консенсус“, коментира пред „Лекс“ председателят на Комисията по правни въпроси Радомир Чолаков (ГЕРБ).

„Не сме обсъждали въпроса“, каза и зам.-председателят на комисията Милен Матеев („Продължаваме промяната“). Той припомни, че в предишния парламент, когато ПП имаше мнозинство, а той беше председател на правната комисия, така и не беше постигнат консенсус между партиите и процедурата за избор не беше задвижена, въпреки че имаше готови правила. „Ако започнат разговори, разбира се, ще се включим в тях“, каза Матеев.

„Не е имало разговор по въпроса, но ние нямаме нищо против да започне и ще се включим активно. Трябва да се отпуши процедурата“, заяви зам.-председателят на правната комисия Хамид Хамид и посочи, че в ДПС не са обсъждани конкретни кандидатури.

Надежда Йорданова от „Демократична България“ съобщи, че писмото на председателката на КС ще бъде обсъдено във вторник от парламентарната група. „Тогава ще вземем становище по него“, каза тя.

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анани
Анани
15 ноември 2022 12:43
Гост

И да се опитват изпълнителите на новите управници – коалицията ПП, ГЕРБ, ДБ, ДПС, да минат с изтъркания номер „Вие защо биете негрите?“ – не става. В случая НС вече месец не се захвана с решаването на важните въпроси за държавата – сформиране на съответните държавни органи с изтекъл мандат, решаване на важните законопроекти, приемане на бюджета, гласуване на правителство. Само евтини циркове, надхващания, игрички на опоцизиция, каквато у нас отдавна изобщо няма, и разправии с глупости. Не е нужно тази жена да казва, че „Царят е гол!“, след като това е видно от всеки. В случая е проявила честност… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2022 10:13
Гост

Кой ми а.к.а в гащите? Ами обаждайте се на Атанасов и Илиев да се връщат на работа докато изберат новите на техни места. Нали така обърнаха Конституцията с главата надолу точно тези. Въпреки чудесно издържаната предходна практика на КС. И какво направиха – узакониха вечното властване. Какво пречи питам аз на Главния прокурор да саботира избора на следващ, като държи 11 гласа от ВСС? Какво пречи на един властен член, например Председател на ВАС да саботира избора на следващ, като държи и той 13-14 гласа? По логиката на сегашния състав на КС няма нужда от Временно изпълняващи, ще си карат… Покажи целия коментар »

Съдия
Съдия
15 ноември 2022 10:43
Гост

ПОДКРЕПЯМ! ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ ТРЪГНАХА ОТ КС И КОНЮНКТУРНОТО ИМ РЕШЕНИЕ!

Много просто
Много просто
15 ноември 2022 11:20
Гост

Прокуратурата може да функционира без главен прокурор, върховните съдилища – без председатели, ИВСС не може да фунцкионира без инспекторите. Затова решението за ИВСС въобщене е приложимо за други длъжности и органи .

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2022 12:01
Гост

За котки и кучета може, а за прасета – не може?
Мчи то и КС не може да функционира без съдии, ерго да връщат Илиев и Атанасов.
Даже да си искат заплатите до сега, щото по логиката на горната г-жа мандатът им не е прекратен.
Пък що ГП да може без Главен прокурор.
Я някой да пита Гешев или Чолаков могат ли ГП или ВАС да функционират без началници, да види какво ще му рекат.

Анонимен
Анонимен
14 ноември 2022 19:44
Гост

Парламентарната група на Н.Йорданова – ДБ, къде бяха в миналия и по-предишния Парламент, че не се заеха с ИВСС. Сега разбрали, че трябва да се попълва състава и на ВСС. Нали направиха реформата – закриха Спец. и няколко пъти леко и безрезултатно ритнаха по Гл.прокурор. Сега щели да изразят становище, представяте ли си! Ама не става въпрос за закриване, само да им се напомни, че с какъвто юрид.капацитет са, туку виж закрили ИВСС и ВСС.

ДБ - "фен"
ДБ - "фен"
15 ноември 2022 10:05
Гост

ДБ чакат да им каже Венецианската комисия, да им каже ЕС, да им кажат от Козяк, не очаквайте от тези супер компететни юристи нещо, освен да обикалят студиата и да говорят общи нещата с концетрация и одяволяване на една фигура друго не правят, капацитета там е на много ниско ниво, 7 години с хедлайн съдебна реформа идват на власт и хоп, ами ние нямаме нищо готово, алоооо нали с това идваш на власт къде са ти законопроектите, къде са ти механизмите, не става само да цитираш Таков и да говориш общи неща. Никога не ходили на конкурс, с нищо неизвестни… Покажи целия коментар »

Юлиана
Юлиана
14 ноември 2022 19:15
Гост

От много време Народното събрание дава пример на хората как да не спазват Закона.

Стани да седна
Стани да седна
14 ноември 2022 15:45
Гост

Митева, къде си – КС те чака.

Щерев
Щерев
14 ноември 2022 14:29
Гост

Сега вече дано се поразмърдат малко.

Тихомир
Тихомир
14 ноември 2022 14:20
Гост

Да видим дали наистина това ще бъде обсъдено във вторник от парламентарната група.

Димо
Димо
14 ноември 2022 14:27
Гост

Крайно време е да си поемат отгоеорностите.

Адвокат
Адвокат
14 ноември 2022 13:17
Гост

То хубаво, ама всички висши органи са на висши заплати, а народът е беден и гладен, издържаме прекалено много органи и органчета, без ефект – вилнее диво беззаконие и безхаберие и изобщо.

Има нужда от съдии, вкл. Конституционни, но трябва да има и малко полза от тази система. Много бавно се организират и се бавят в реакциите.

Ха, ха
Ха, ха
14 ноември 2022 12:21
Гост

Семов не е Марко, а Атанас. От ЕС не го приемат, ама за нашия КС става…
„​Скандал – ЕС не иска Атанас Семов за генерален адвокат, нямал опит, ниско ниво“ – https://faktor.bg/bg/articles/obshtestvo/zakon-i-red/-skandal-es-ne-iska-atanas-semov-za-generalen-advokat-nyamal-opit-nisko-nivo-59223

Евроатлантически сноб Ристе
Евроатлантически сноб Ристе
14 ноември 2022 12:20
Гост

Ами не е казал всичко обаче. Не е казала, че хвърлят България в институционална криза, но първата им работа е да гласуват за Украйна, да пращаме оръжие, с което да бъдат избивани хора! Браво, евала, депутати! Виждам, че милеете за България, особено евроатлантическите съюзници от ДБ, ПП, ГЕРБ и ДПС, които гласуваха това първо в новия Парламент, най-вероятно подлатени в зелено!

В името на правото и справедливостта
В името на правото и справедливостта
14 ноември 2022 12:25
Гост

Много ясно, че трябва да подкрепим една независима държава, вероломно и против всякакви правни норми нападната от една друга агресивна държава.

Евроатлантически сноб Ристе
Евроатлантически сноб Ристе
14 ноември 2022 12:32
Гост

Е, много ясно, как? Ние сме принципни, нали подкрепихме и Ирак, която независима държава беше вероломно нападната. И им изпратихме оръжие, с което да се защитават от агресора. Ама, все пак, трябваше първо вътрешните въпроси, които отдавна чакат да бъдат решени – Конституционен съд, инспекторат, па и правителство най-сетне…

Анонимен
Анонимен
14 ноември 2022 13:56
Гост

Болката на троловете на Путлер не е правната ни система, а подкрепата за Украйна.

Re:
Re:
14 ноември 2022 15:59
Гост

Оди се пери!

Златан
Златан
14 ноември 2022 19:24
Гост

Тролашките изпълнения, като твоето, не убеждават никого в новите „ценности“ на двойните стандарти. Независимо колко айпита ползваш, вкл. и такива, на дадена медия. Но двойният им стандарт е очеизваден – къде бяхте вие, застъпници на мира и справедливостта, когато ФАЩ вероломно нападна Сърбия, Сирия, Ирак, сега, когато се разрази конфликтът между Армения и Азърбейджан? Какво правят шефовете ти на чужда територия, отново намесвайки се в чужди междудържавни отношения, отново не на собствен терен? Списъкът с такива нападения и „намеси“ за само 100 години е огромен. На фона на едно, при което бе обявена ясно целта – преустановяване на фашистките изпълнения… Покажи целия коментар »

Отвратен
Отвратен
14 ноември 2022 12:15
Гост

Гнус ме е от поредните ни дупетати. Толкова важни законопроекти и решения са длъжни да вземат, те тръгнали да си играйкат игрички и да се мажат на евроатлантиците за някой долар! Първите им решения – да „помагат“ на държава, с която дори не сме в съюз и на която нищо не дължим. Пазаруваме поредните хартиени хвърчила, без да сме видели още първите. Даваме милиарди за нищо. Не срам, гнус изпитвам.

Анонимен
Анонимен
14 ноември 2022 13:55
Гост

Добре, че в НС само „Израждане“ са против ЕС, НАТО и интеграцията ни с цивилизования свят.

Гигов, председател на САК
Гигов, председател на САК
14 ноември 2022 16:01
Гост

Ако наричаш на майка си дупката цивилизован свят може и да си прав!

Стан
Стан
14 ноември 2022 18:45
Гост

То точно поради наведеното мнозинство в НС ни е такъв халът. Вече над четвърт век. Ама щом казваш, че е добре – вярвам ти. На теб и останалите поръчкови най-вероятно ви е лично добре.

Смех
Смех
14 ноември 2022 12:11
Гост

Румен Радев назначи Марко Семов и Янаки стоилов в КС. Сега се чака те да станат мнозинство…

Ха, ха
Ха, ха
14 ноември 2022 12:22
Гост

Семов не е Марко, а Атанас. В ЕС не го щат, ама за нашия КС става…
„Скандал – ЕС не иска Атанас Семов за генерален адвокат, нямал опит, ниско ниво“ – https://faktor.bg/bg/articles/obshtestvo/zakon-i-red/-skandal-es-ne-iska-atanas-semov-za-generalen-advokat-nyamal-opit-nisko-nivo-59223

Офето
Офето
14 ноември 2022 12:07
Гост

Всичко в НС е един театър между определени кръгове за инсталации на техните хора, борбата е кой ще вземе превес, всичките им приказки за съдебна реформа, за справедливост, правова държава са една парлама. Щом съдебната им реформа е само едно отстраняване на главен прокурор, без да пипнат нито НК или НПК, за гражданските закони пък изобщо не се коментира, което е 90 процента от всички дела е ясно какви всъщност са им мераците. Изключително ниско ниво юристи, никакво допитване до академичната общност, до практикуващите юристи, там повечето са учили само да станат депутати с никакви почти биографии. Изкарват се напред… Покажи целия коментар »

Баян
Баян
14 ноември 2022 14:04
Гост

Борбата за кокала е голяма. Лъжат, мажат, но поне се държат горе-долу прилично. За разлика от Копейкин, който ако вземе властта ще прати всички инакомислещи или на фронта, или в концлагери.

Офето
Офето
14 ноември 2022 14:20
Гост

Там, където има политически партии няма – правова държава, справедливост и т.н това са само клишета. Никой не говори конкретно, а само някакви общи постановки и тук само путлер, ватенки, копейки, вие какво видяхте като предложение от някоя партия за изменение в НПК или НК с цел да се подобри правосъдието?!?! Ми аз не виждам нищо – КПКОНПИ с разследващи функции е най-голямата смехория, от къде ще ги вземат тези инспектори?!?! Кой ще ги обучи, то така се разследват корупционни престъпления, сега цялото МВР е тяхно, видяхме случаите с Баце, фиаско, подигравка с правото, със закона, това очаквам и от… Покажи целия коментар »

Стан
Стан
14 ноември 2022 18:47
Гост

„Прилично“? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Голам майтап сте тролажът. Под патронажа на медиите – главният трол на колонизатора.

Минерва
Минерва
14 ноември 2022 11:53
Гост

Браво! Казахте ли им го?

Филип
Филип
14 ноември 2022 14:10
Гост

Много точно при това.

Ignatov
Ignatov
14 ноември 2022 11:52
Гост

Нали разбирате, че говорим за едни страшни селски тарикати и демагози? Те се карат по цял ден, като цигани, за какво ли не с цел да се рекламират пред обществото за следващите избори през януари. Грам не ги влече темата за съдии, нов ВСС и какво ли още не „отнесено и безинтересно“ според тях. А уви и избирателите им не искат да чуват конкретни политики и идеи за това как ще се реформрира образование, здравеопазване и какво промени ще има в съдебната система. Та реално тия демагози предлагат това, което се кльопа – скандали и празни приказки.

Чепилов
Чепилов
14 ноември 2022 11:56
Гост

Ами точно това е правилният извод от статията. Не, че депутатите били такива или онакива. За тях е пределно ясно какви са. Не са първи и това е лошото – няма и да са последни. Но народа е за убиване. Защото в така стеклите се обстоятелства аритметиката е лесна: – Бедни сме и живеем мизерно. > Защо сме бедни и живеем мизерно? – Защото политиците ни ни крадат. Може да се направи магистрала за 1 година ако се работи и сутрин и вечер по нея, а не само през деня. Но поставените фирми и политиците зад тях ще откраднат само… Покажи целия коментар »

Азимет
Азимет
14 ноември 2022 11:59
Гост

Аз смятам, че трябва да има протести за ниските доходи, за цените на храната, за цените на горивата, за калпавата съдебна система, но не само от хората засегнати пряко от това, а от поне едни 500 000 на жълтите павета! Тогава само ще се стреснат тия в парламента. И то говорим за спонтанни протести. За да се стреснат тия в НС и да се питат едни други – абе ти ли организира протеста бе? Еми не съм аз… За да стигнат до извода, че тая рая вече иска достоен живот. Не може храната в България да е най-скъпа за цяла… Покажи целия коментар »

Stamat
Stamat
14 ноември 2022 11:56
Гост

Прав сте. Народа си е виновен, не е политика.

Пашов
Пашов
14 ноември 2022 11:51
Гост

Те не са седнали да мислят и за ново ВСС

Бисер
Бисер
14 ноември 2022 14:13
Гост

A на това му е време да си върви. И без това няма много полза от него.

Дерменджиев
Дерменджиев
14 ноември 2022 11:50
Гост

Вярвам, че тези неща не трябва да се премълчават. Но е съвсем друга тема, че няма какво да се направи.

Челингиров
Челингиров
14 ноември 2022 11:50
Гост

В политиката толкова са размити границите, че никой не може да каже кога се гаврят с конституцията и кога не

Любенова
Любенова
14 ноември 2022 11:49
Гост

Ами естествено, че ще им го каже. Но истината е, че и децата го знаят това нещо. Не е нещо ново. Трябва да се намери начин да се изисква от депутати и политици да ползват демокрацията и конституцията за доброто на народа, а не за свое благо. И ако не го правят да им се потърси отговорност.

Ташко
Ташко
14 ноември 2022 11:48
Гост

Добре им го е казала