„Без вас няма правосъдие!“. Това послание отправиха към столичните адвокати председателите на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова и на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

Двамата уважиха лично Софийската адвокатска колегия, която чества 125 години от създаването си. Адвокатският съвет избра да отбележи годишнината и деня на адвоката по различен начин – чрез почит към значимите личности и събития в историята на колегията и на адвокатурата.

Председателят на САК Стефан Марчев припомни как след Освобождението адвокатите не е било задължително да са юристи, но след като през 1987 г. правно образованите станали болшинство, решили да създадат своя организация и да се еманципират от дисциплинарната власт на съда. Първият председател на Софийския адвокатски съвет става Димитър Греков , той е и първият министър на правосъдието и първият председател на ВКС.

„Историята на Софийската адвокатска колегия е низ от бележити личности и събития и значими постижения“, каза Марчев и припомни за проф. Йосиф Фаденхехт, проф. Никола Долапчиев, проф. Петко Венедиков, проф. Иван Апостолов. Той подчерта, че съвместните борби на съдиите и адвокатите са завоювали трайно независимостта на съдебната власт.

„Да отстояваме правата на хората, смело и с достойнство!“, обърна се Марчев към колегите си.

Председателят на ВКС Галина Захарова разказа история, която според нея очертава смисъла на адвокатската професия. Тя е на Жан-Мишел Ламбер, станал известен като Le petit juge, който през 1980-те години, когато е 32 години като съдия-следовател (juge d’instruction) поема тежко дело за убийството на четиригодишно момченце. „Делото минава през множество обрати, има няколко задържани и в края на съдебната сага, престъплението остава неразкрито, защото подсъдимата бива оправдана. В изповедта си за процеса, Ламбер споделя забележителна фраза – за един друг участник на процеса, който на пръв поглед е останал невидим за обществото – защитникът на подсъдимата: „Дейността на адвоката граничи с фантастиката. По едно дело, което изглежда безспорно и без недостатъци, да успееш да видиш слабите страни, да анализираш в детайли случката, за да защитиш справедливостта, това е за мен фантастика“. Ламбер нарича адвокатите и терапевти, и фармацевти“, разказа Захарова.

И заяви, че тези определения в пълна степен отразяват смисъла на адвокатската дейност. „Тя е и отговорът на въпроса кой ще пази пазителите – това сте вички вие. Вие сте призвани да контролирате пазителите. Без вас правосъдие не може да има“, каза председателката на ВКС на адвокатите.

Председателят на ВАС Георги Чолаков заяви: „Аз се чувствам част от вас. 13 години съм бил адвокат – знам какво коства да защитавате правата и законните интереси на вашите клиенти. Винаги съм казвал на колегите, че ако един магистрат не е бил адвокат, губи много. Трябва да знаеш как е да хванеш едно дело от исковата молба и да го завършиш с решение на ВКС. Преживял съм безкрайните нощи, в които мислиш как да защитиш клиента си. Вашата дейност е изключително благородна – вие сте коректив на нас съдиите, без вас няма истинско правосъдие“.

Деканът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Даниел Вълчев, който е и адвокат от САК, също разказа история на колегите си.

„Една колега в кантората си беше дала адвокатската тога на химическо чистене. Като се прибрала вкъщи, погледнала листчето от химическото чистене и на него пишело: „Расо – 1 брой“. Ние много се смяхме, но грешката не е чак толкова голяма. Макар че съвременните общества са се отказали от това да включат бог в правото, известни ритуали, надвсекидневност, условности в посвещаването в един специфичен култ са налични и днес“, каза той. И заяви: „Ако сведем правораздаването и участниците в този свещен процес до предоставяне на услуга, много ще сгрешим пред поколенията. Да си пазим расата и да имаме отговорността на свещенослужители, каквито наистина сме“.

Столичните адвокати получиха поздравления от президента Румен Радев, който изтъква, че им прави чест, че се грижат за съхраняването на колективната историческа памет и за популяризирането сред действащите адвокати на примера на техните предшественици. Председателят на Конституционния съд Павлина Панова пък им напомни за значимата им роля в обществения живот и определи адвокатската професия като обществена мисия.

САК получи поздравления и от председателите на Софийския градски съд и на Софийския районен съд Алексей Трифонов и Александър Ангелов, от министъра на правосъдието Крум Зарков и от много колегии от цялата страна.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат - САК
Адвокат - САК
23 ноември 2022 15:23
Гост

Правилно, без адвокатите няма правосъдие – особено когато съдии изпълняват безочливо поръчки без да потънат от срам при погазването на закона и доказателствата по делото.

Не е виц за съжаление
Не е виц за съжаление
23 ноември 2022 15:19
Гост

Най-богатите престъпници имат най-добрите адвокати. Пеевски има само един главен прокурор.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2022 12:01
Гост

Не е ли срамно поздравленията да са само към столичните адвокати или поне така излиза от заглавето. Нали е Ден на адвокатурата.

Насрания Прокофиеф
Насрания Прокофиеф
23 ноември 2022 11:29
Гост

ТЕА СА ЖИВОЙ ТИШАК

Законна ли е незаконната такса ?
Законна ли е незаконната такса ?
23 ноември 2022 7:21
Гост

Да питам Висшия адвокатски съвет-има ли произнасяне по жалбата,с твърдението в нея, че събираната такса от САК за вписване на адвокати е незаконна, проверете и сами-такава такса няма за писана в закона.

Ако има произнасяне-може ли текста на решението?

Ако няма произнасяне-поради что?

Второ-къде в закона на адвокатурата пише,че САК може да събира такса за жалба срещу адвокат, подадена от гражданин? Само,че същия този САК несъбират такса, ако сигналът срещу адвокат е пратен от съда. За съда-безплатно, за гражданите-сурва-сурва, ами не е редно! В закона не е предвидена такса за подаване на жалба срещу адвокат от гражданин!

Чак смях до сълзи
Чак смях до сълзи
23 ноември 2022 7:10
Гост

Председателите на ВКС и ВАС, които противоконституционно председателстват ВСС с изтекъл мандат, а единият е стълб на корупцията……Браво!

Зa протокола
Зa протокола
22 ноември 2022 21:41
Гост

Докога няма да се изпълнява ЗА и ще продължи да съществува само една едничка софийска адвокатска колегия?

Докога?!

Шлосер
Шлосер
23 ноември 2022 7:05
Гост

Всъщност въпроса е -къде е колегията София-окръг. СОС втора категория съд ли е,че няма адвокатска колегия в района му? Законът за адвокатурата казва,че колегия има към всеки окръжен съд, а по-изключение може да има и повече от една колегия-удачен вариант за София. Но няма законов вариант да не съществува колегия в района на Софийския окръжен съд, очевидно със седалище в София. Това е потресаващо адвокатско беззаконие,че адвокатурата гази собствения си закон. Поне поискайте да изменят закона, за да се даде нормативна сила на фактическото, както казва Учителя. Съдиите от Софийски окръжен съд трябва да са дълбоко сърдити на адвокатурата,че не… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
22 ноември 2022 21:10
Гост

Чакай да кажа нещо извън протокола, най-приятното нещо като адвокат е да съставяш текст, така че, това е нещото.

Разбира се – аз харесвам само собственият си текст. Разбираемо е.

Адвокат
Адвокат
22 ноември 2022 20:40
Гост

Да, приятна е професията, който
му харесва – няма лошо. Общо-взето е това-онова.

Но тогите ги отмениха, аз имам цели 3.

незапознат
незапознат
23 ноември 2022 7:07
Гост

Абе под тогите, когато ги имаше -носихте ли нещо отдолу,, или се носят на голо?

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2022 20:21
Гост

Страшни глупости. Правосъдието е трайна и постоянна воля да отдаваш всеки му своето. За какво говорят тогава тези двама Председатели, които много отдавна не са се срещали с адвокати.

Съдебната система -верен стожер на властта
Съдебната система -верен стожер на властта
23 ноември 2022 7:17
Гост

Хич не е това правосъдието. Идеята на правосъдието да е служи на действащата изпълнителна и законодателна власт, съдии противници на решима, дисиденти, несъгласни , неугодни на властта -няма-и преди 1989г, и днес, да напомня, и че когато действаше закона за защита на държавата , преди десетки години, съдиите си го прилагаха, няма напуснали съдии в знак на протест, несъгласие, обструкии, съдия-за да е съдия трябва да е верен на действащата власт! За който ще спори още, да си спомни политическите текстове на НК, действали дори и малко след 1989г. Най-изумителното е,че съдийката от провиниален съд, която осъди правозащитника Н.К. -Б… Покажи целия коментар »

Селски съдия
Селски съдия
22 ноември 2022 19:42
Гост

Честит празник, колеги! Радвам се, че работя преимуществено с почтени и компетентни адвокати – без вас правосъдието на практика е невъзможно…. За съжаление обаче и вашата гилдия има грехове – от моята гледна точка най- големият ви грях е, че мълчите какво се случва в някои от съдилищата….

Re:
Re:
22 ноември 2022 21:45
Гост

Не в някои! Във всички!

Това е пък твоя грешка.

Пострадала от бавно правосъдие
Пострадала от бавно правосъдие
23 ноември 2022 8:48
Гост

Абсолютно сте прав! В Софийските съдилища не се правораздава, не се работи дори от много съдебни състави в СРС и СГС. Не се насрочват дела, не се постановяват доклади по гражданските дела, с години не се постановяват решения (вкл. и по несложни дела!). Не се работи, но се получават високи заплати. Направих оплакване до инсепкотарата по имейл, но ми отговориха, че не приемат сигнала ми, защото не е с електронен подпис. А очевидно служебно нищо не проверяват – нали са с изтекъл мандат и им е достатъчно да си получават заплатите, без да вършат полезна работа.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 ноември 2022 18:02
Гост

Слагачи и егоцентрици

Фики
Фики
22 ноември 2022 17:12
Гост

Заслужени поздравления.

Щерев
Щерев
22 ноември 2022 17:13
Гост

Хубаво е, че са ги уважили.

Гери
Гери
22 ноември 2022 17:04
Гост

Честит празник!

Шелингирова
Шелингирова
22 ноември 2022 16:52
Гост

Надявам се да продължите успешната си работа и съществуване

Нешев
Нешев
22 ноември 2022 16:52
Гост

Браво и късмет. Няма д аотварям темата, че някога сте големи хищници. Общото ми усещане от работата с адвокатурата е, че сте печени типове и се справяте с много трудности

Стратиев
Стратиев
22 ноември 2022 16:51
Гост

Честито и успех. Дано сломите мафията с действията си

Денски
Денски
22 ноември 2022 16:50
Гост

Желая ви да работите в по-правова и честна държава. Не ви е лесно и на вас.

Виктор
Виктор
22 ноември 2022 17:06
Гост

Това зависи от политиците ни.

Теменужка
Теменужка
22 ноември 2022 16:50
Гост

Поздравления за годишнината. Пожелавам ви още поне 125 години

Nikolov
Nikolov
22 ноември 2022 16:50
Гост

Понякога не е сигурно, че няма правосъдие, но ней се. Адвоката доказва, че обвинението е несъстоятелно. Но ако обвинението е, че някой е шофирал пиян, а не, че е убил човек в следствие на това си действие, то за каква справедливост говорим? Когато се докаже, че шофьора не е бил пиян, какво се случва? Убития си е убит, но шофера не е бил пиян. Това се води справедливост, нали?

Мунчо Рубладжийски
Мунчо Рубладжийски
22 ноември 2022 19:46
Гост

Адвокатът в наказателния процес е като вратаря във футбола при изпълнение на дузпа – дузпа не се спасява, а се пропуска.

Лимонова
Лимонова
22 ноември 2022 16:48
Гост

Така е. Без тях правосъдие няма. Успех

Hristina
Hristina
22 ноември 2022 16:48
Гост

Радвам се, че се отдава заслуженото уважение

Заки
Заки
22 ноември 2022 17:09
Гост

Освен на тези, които защитават престъпниците.

Архангелов
Архангелов
22 ноември 2022 16:47
Гост

Успех желая и дълголетие на всички. Страхотни. Прекрасни професионалисти

Климентина
Климентина
22 ноември 2022 16:47
Гост

Поздравления за годишнината