Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отложи приемането на правила за определяне на допълнителни трудови възнаграждения (ДТВ) на магистрати от натоварените съдилища. Причината – кадровици имат серия от редакционни и други забележки, които трябва да се отчетат в окончателния проект.

Както „Лекс“ писа, в правилата са очертани критерии за натовареност, като се предвижда изключително натоварените съдии да получават до четири заплати, а ниско натоварените – до една (виж повече тук).

Но днес стана ясно, че има и предложения за определяне на ДТВ за качествено изпълнение на задълженията. Тези идеи ще бъдат пратени на работната група, която изготвя нов начин на определяне на заплатите и допълнителните трудови възнаграждения. Те са изготвени от работната група, начело с Даниела Марчева, която написа и проекта за правила по чл. 233, ал. 6, изр. 1 от Закона за съдебната власт.

Според предложенията размерът на ДТВ за постигнати резултати в течение на годината на магистратите се определя със заповед на председателя според индивидуална оценка. Той ще бъде подпомогнат от помощна комисия, в която ще участва зам.-шеф на съда и от три до девет редовни членове, избрани от общото събрание за срок от една година.

Процедурата започва със заповед на административния ръководител, който посочва и периода, който ще се оценява. Предлага се индивидуалната оценка на резултатите от дейността на магистратите да се определя според следните показатели:

  • брой и вид разпределени, разгледани и решени дела на съдията в качеството му на докладчик, спрямо общия брой разпределени, разгледани и решени дела в съответния съд брой разпределени, разгледани и решени дела, в които участва съдията, като член на съдебния състав;
  • брой и продължителност на съдебните заседания по делата, разглеждани от съдията в качеството му на докладчик, спрямо общия брой заседания и общата им продължителност в съответния съд брой и продължителност на съдебните заседания, в които участва съдията, като член на съдебния състав;
  • брой потвърдени, отменени и изменени решения, определения и присъди спрямо общия брой актове, постановени в съответния съд;
  • брой дежурства;
  • брой отработени човекомесеци от всеки съдия;
  • цялостен принос на съдията към дейността на съдебния орган през оценявания период и участието му в допълнителни дейности във връзка с функционирането на съдебната власт;
  • спазване правилата на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.
  • За всеки един от тези критерии ще се определят до 10 точки. При оценка от 15 до 30 точки, на съдията ще се плаща една трета от предвиденото възнаграждение, при 31 до 50 точки – две трети, а над 50 точки – пълен размер на премията.

Освен върху редакционни промени, дебатите днес обхванаха и разликата в определянето на ДТВ за натоварените магистрати и за тези в специализираните съдилища. Това е така, защото в чл. 233, ал. 6 от ЗСВ изрично е посочено, че спецмагистратите получават до 6 заплати годишно допълнително, а за колегите им от натоварените съдилища и прокуратури това се решава от ВСС. Но от изказвания на членове на колегията стана ясно, че с предложенията за премии за качествено правосъдие след индивидуална оценка се цели и уеднаквяване на размера на ДТВ.

В тази връзка представляващият ВСС Боян Магдалинчев напомни, че в ЗСВ е определена премията само за спецмагистратите, докато за натоварените съдилища не е заложен никакъв размер на възнаграждението. „В правилата е залегнало пожелателно, а не задължително до 4 заплати, но те ще се определят при наличието на средства в бюджета на съответния съд. Ние може да настояваме да се предвидят средства за до четири основни възнаграждения, но това зависи от Народното събрание“, каза Магдалинчев и предложи в правилата изрично да се запише, че допълнителни трудови възнаграждения до четири заплати ще се дават при наличие на средства по §01 „Заплати“.

Даниела Марчева не се съгласи изцяло с мнението на представляващия. Тя напомни, че разпоредбата дава възможност на ВСС да определя размера на ДТВ въз основа на степента на натовареност, а правилата се издават изцяло въз основа на този текст от закона. „Като цяло в тази алинея се уреждат и е заложено изрично не повече от шест заплати за специализираните органи. След като за тях изрично е посочено, на нас ни се дава възможност въз основа на степента на натовареност не да определяме средства само на база излишък, защото това е неизпълнение на законовата норма, а да определяме въз основа на прогнози от предходна година колко като бюджет трябва да отделим за ДТВ за натоварените колеги. Иначе какво правим? Ако разчитаме само на излишъци, ние нищо не правим. Не това е смисълът на нормата, а на нас ни е дадена дискрецията колко да бъде това ДТВ въз основа на степента на натовареност“, посочи Марчева.

Боян Магдалинчев отговори, че когато се разработва бюджетът, ресорната комисия винаги има предвид и предложенията на съответните комисии на ВСС. „Може да заложим до 6 заплати, изравняваме със специализираните органи, но в края на краищата става дума за налични средства, те се осигуряват било от заложеното в бюджета, било чрез общия бюджет на съдебната власт и после се разпределят по параграфи. Не ме разбирайте погрешно. Дано се случи, но да го имаме все пак като резерв“, каза Магдалинчев.

В доста дискриминационно положение законодателят е поставил натоварените съдилища спрямо специализираните. Може да се говори със законодателната власт, след като самите те са поставили този елемент до 6 заплати, а за другите – колкото ВСС определи спрямо степента на натовареност. Очевидно е оставено в наша дискреция. Ние трябва да го поискаме“, отговори Марчева.

Извън темата за различното третиране на натоварени и специализирани магистрати, Вероника Имова акцентира върху част от правилата, които са ѝ направили впечатление, а че голям брой наказателни производства не са взети предвид при отчитане на натовареността. Става дума за такива, в които съдът се произнася с акт по същество, като каза, че липсват делата за екстрадиция и приключващите със споразумение.

В крайна сметка стана ясно, че още утре комисията по натовареност ще обсъди редакциите в правилата като покани да присъстват и всички други кадровици, които имат забележки и предложения.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
рнс
рнс
19 февруари 2021 9:41
Гост

Аха, друг начин да раздаден едни пари на наши хора.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2021 18:41
Гост

А на бас, че каскетизираните наказателни съд и прокуратура ще са най-качествените?

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2021 16:53
Гост

А за служителите? Не е ли логично, че като са натоварени те, подчинените им са още повече?

ХХЛ
ХХЛ
17 февруари 2021 17:13
Гост

За „още повече“ никак не е сигурно.
Там трябва да се правят също преценки, но на ангро – в никой случай.

ХХЛ
ХХЛ
17 февруари 2021 13:54
Гост

Качество на работата на един магистрат никога не може да се оцени обективно, особено от колегите му. Това не е производство на детайли във фабрика. Бройката дела няма връзка с качеството на работа, също. Нито зависи от магистрата тази бройка, нито означава качество. Даже често е „напротив“ – много бройки са обратно пропорционални на качеството. Произнасянето в срок също не е точно атестат за качество – мога да се произнасям и на деня, в който обявя делото за решаване и да се произнеса с пълен нонсенс. Брой дежурства и отработени човекочасове е пак неотносимо към качеството на работата. Ненормираното работно… Покажи целия коментар »

Савата
Савата
17 февруари 2021 11:30
Гост

Конкурс по глупости ли са обявили?

777
777
18 февруари 2021 6:27
Гост

Толкова ялова Съдийска колега никога не сме имали. Единственото, което твори с голям успех, са скандали и напрежение.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2021 6:52
Гост

А кога ще се въведе финансова санкция за мързеливите и безхаберните или и те ще взимат поощрение ? Егати измислената система, всяка некадърна селска пръчка с бонус.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 18:37
Гост

Уникална тъпотия. Колегата от съседната врата, който ме мрази, а понякога не можеш да разбереш дори защо, ще ми определя допълнителното възнаграждение.И обратно същият колега, който всеки ден е заедно с друг колега от работа и са си приятелчета познайте колко точки ще получи при тая своеобразна поредна атестация. Всичко ще е на приятелска линия и колко свеждаш глава пред началството. С всеки изминал ден и до края на мандата явно тъпотиите продължават да растат. Не мога да разбера като има суха статистика в отчетния доклад и няма дисциплинарни наказания, защо е нужно административния да ми определя парите, които ми… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 22:06
Гост

Първият недостатък е рискът от субективизъм на административния ръководител . Вторият – защо никъде не се гледа срочност . Има съдии , които се бият в гърдите , че работят качествено , но си пишат решенията в срок от и над 1 година . За 1 година пишат делата на Топлофикация , по КЗ , които не се отличават със сложност . колегите им в същия СРС ги пишат за месец или по – кратко . По сложните – над година , даже 2- 3 години . Това не е професионализъм , нито качествено свършена работа . А мислиш решение… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 17:36
Гост

Отдавна трябваше да се предвидят бонуси за качествено изпълнение на задълженията.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 17:36
Гост

А не само да се чудят как да образуват дисциплинарки.

Темелко
Темелко
16 февруари 2021 16:02
Гост

Какво чудесно разрешение, от 3 до 9 колеги от даден съд, ще преценят качествено изпълнение работата на колегите си, ще го оценят,точкуват и в крайна сметка лишават в една или друга степен от премия…което автоматично означава, че трябва да има процедура, в която дадения колега да се защити от тези констатации, което ще доведе до тромавост, освен това в контекста на критериите за оценяване е възможен субективизъм, което ще доведе до влошаване работната среда в колектива и кой ще се наеме да оценява колегата в съседния кабинет, след като следващата година ще го оценява последния? Трябват ясни и точни критерий… Покажи целия коментар »

Картал
Картал
16 февруари 2021 16:36
Гост

Ясни критерии никога не е имало и никога няма да има . Това е като с атестациите и конкурсите – там да не би да има ясни критерии кой колко е велик . И не е направено случайно . Идеята е да се уреждат НАШИТЕ ХОРА , а другите да духат супата . Добре дошли у Булгаристан ….. „който има вуйчо владика….“

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 17:37
Гост

Естествено. Винаги е имало субективизъм в това отношение.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 15:34
Гост

Всеки трябва да бъде стимулиран ако се справя добре

Mavri
Mavri
16 февруари 2021 15:34
Гост

Те и жриците на любовта стимулират! Да.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 15:33
Гост

И това е хипер важна новина защото…?

Авигел
Авигел
16 февруари 2021 15:33
Гост

Да влачат бе. Имали и им дали. Да влачат там. И аз предлагам да ми плащат, само щото съм готин ама..

Тодор Р
Тодор Р
16 февруари 2021 15:32
Гост

Браво! Това ще повдигне покупателната им способност и те ще стимулират икономиката. Ще дадат невероятен тласък на нея

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 17:38
Гост

Искрено се съмнявам. Икономиката ни надали ще се съживи в обозримо бъдеще.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 15:32
Гост

Ми да взимат. Като има от къде да взимат. Да вземат да кажат от къде се редят на тая бездънна яма да ходим и ние да взимаме. Щото и аз работя безгрешно, ама не взимам нищо

Авигел
Авигел
16 февруари 2021 15:32
Гост

Държавата. Данъците ни!

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 15:31
Гост

Дай им пари да разпределят на тия бее…

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 17:38
Гост

Особено за себе си.

Агов
Агов
16 февруари 2021 15:31
Гост

Дреме ми!

Cerkov
Cerkov
16 февруари 2021 15:30
Гост

Нека ги стимулират

Оядоха се
Оядоха се
16 февруари 2021 17:38
Гост

Е, колко пъти ще ги стимулират.