Всички заинтересовани институции вече може да получат достъп за издаване на безплатни свидетелства за съдимост на граждани. Това стана възможно след обнародването в „Държавен вестник“ на промените в Наредбата за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост, съобщиха от Министерството на правосъдието като увериха, че имат пълна готовност за предоставяне на достъпа.

С въпросните изменения се регламентира издаването на електронно служебно свидетелство за съдимост (ЕССС) от правосъдното ведомство. Право да заявяват и получават ЕССС имат централните и териториалните органи на изпълнителната власт, Висшият съдебен съвет и органите на съдебната власт чрез оправомощени от тях лица.

За целта заинтересованите органи трябва да изпратят официално писмено уведомление до Министерство на правосъдието с трите имена на оправомощените лица от тяхната администрация, които ще имат достъп чрез квалифициран електронен подпис до системата за заявяване и получаване на ЕССС. След обработка на заявките правосъдното ведомство ще предоставя служебен достъп до системата за заявяване и получаване на електронно служебно свидетелство за съдимост.

То ще се издава само за лица, за които не са съставяни бюлетини за съдимост, включително и по чл. 78а от Наказателния кодекс (освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание). В останалите случаи, както и за лицата, родени в чужбина, свидетелство за съдимост ще се издава по общоустановения ред.

За издаването на електронно служебно свидетелство за съдимост не се дължи държавна такса.

 

 

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат
адвокат
28 февруари 2018 17:41
Гост

Bravo. Ot koga go chakah.