Делата за условно предсрочно освобождаване (УПО) на затворници да станат триинстанционни и последната дума по тях да е на Върховния касационен съд (ВКС). Такава промяна в Наказателно-процесуалния кодекс определя като необходима правосъдният министър Данаил Кирилов, който днес коментира пред журналисти казуса с австралиеца Джок Полфрийман, който беше освободен предсрочно от Софийския апелативен съд (САС), въпреки че имаше да изтърпява още 6 години и половина от присъдата си от 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов.

Прокуратурата поиска възобновяване на делото за освобождаване и връщането на Полфрийман в затвора, защото съставът на САС се произнесъл с определение, а не с решение, а съдиите Калин Калпакчиев и Весислава Иванова следвало да се отведат, защото имали лични връзки с Българския хелзинкски комитет, чиито председател пък е написал положителна характеристика за Полфрийман, която съдът е взел предвид.

„Смятам, че прокуратурата има правен интерес да иска възобновяване на това производство, макар да съм убеден, че този вид дела се решават двуинстанционно и касационното им обжалване е недопустимо. Тук се иска възобновяване, а не касационно обжалване. Този въпрос, този дебат явно сочи на необходимостта да коментираме измененията на НПК относно статута на тези актове“, коментира днес Данаил Кирилов и посочи, че е редно законодателят изрично да допусне по-висок инстанционен контрол на делата за предсрочно освобождаване.

В момента Полфрийман е в центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци, тъй като са изтекли документите му, но след като получи документ за самоличност може да напусне и да се прибере в родината си. Според министър Кирилов в случая трябва „стриктно да зачитаме правото“.

„Съдебният акт е факт, той трябва да се спазва, докато друг съд не го отмени“, каза министърът и добави, че ВКС трябва бързо да се произнесе. Днес Кирилов има предвидена среща и с консула на Австралия, който е поискал да говори с него.

За промяна в НПК за предсрочното освобождаване споменаха и от ДПС в края на миналата седмица. Зам.-председателят на правната комисия Хамид Хамид коментира пред „24 часа“, че законодателят трябва да се замисли за промяна в някои от текстовете за предсрочно освобождаване при добро поведение, но идеята трябва да бъде обсъдена с депутати и специалисти.

Междувременно днес ВКС отказа да образува дело по искането на главния прокурор за възобновяване на производството за освобождаване на Полфрийман, защото австралиецът не е получил копие от искането на Цацаров. Зам.-председателят на ВКС Галина Захарова е разпоредила на градския съд да уведоми Полфрийман, който е основен адресат на искането и има право на лична защита. От разпореждането на съдия Захарова е видно, че за искането на главния прокурор е бил уведомен само адвокатът на Полфрийман – Калин Ангелов, но той пък не е упълномощен за настоящото дело. Препис е бил изпратен по факс и на австралиеца чрез началника на дирекция „Миграция“, но по делото още няма разписка, от която да е видно, че той е получил книжата.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
25 септември 2019 21:16
Гост

Дани Кирилов явно го е ударил на съвест и иска да зарови томахавката с Панов.

Деловодител
Деловодител
25 септември 2019 21:19
Гост

Когато дойде във ВКС за да джурка дело се държа отвратително. Не съм виждала такова високомерие и негативно отношение към съдебен служител.

Милков
Милков
25 септември 2019 18:50
Гост

Няма нужда от триинстационно производство по УПО! Престанете да се упражнявате законодателно по едно конкретно дело!

Адвокат
Адвокат
25 септември 2019 18:49
Гост

Полфрийман няма да се върне в затвора. И Цацаров го знае, ама му е по-изгодно да не го признае.

ъпсурт
ъпсурт
25 септември 2019 18:43
Гост

г-н министър, напиши ми факс 😉

шегаджии
шегаджии
25 септември 2019 18:27
Гост

А сега делото ще пътува 5 дни два етажа в Съдебната палата 😉 което си е съкратена процедура

Анонимен
Анонимен
25 септември 2019 20:16
Гост

Може и три. Тогава ще е полусъкратена прицедура. Зависи от бързината на куриерката.

Юрист
Юрист
25 септември 2019 18:20
Гост

Ясен Тодоров днес каза, че е неоснователно УПО-то! Той наскоро се представи отлично в конкурса за повишаване, така че аз му вярвам напълно.

Реалист
Реалист
25 септември 2019 18:21
Гост

Колега, искрено се надявам това да е ирония, защото Ясен Тодоров беше говорител на Пеевски, докато беше във ВСС. Сега вероятно продължава с тази си роля.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2019 20:18
Гост

Край нямат Пеевско- цацаровите подлоги.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2019 20:14
Гост

На Ясен НЕЕТИЧНИЯТ. Я не се излагай. В кой век живееш.

Филчо Николов
Филчо Николов
25 септември 2019 18:17
Гост

Аз все още не мога да разбера какво е правното основание за възобновяване на делото? Има нови факти и доказателства? Нима?

Наблюдател
Наблюдател
25 септември 2019 18:18
Гост

Има политическо и популистко основание, правно няма. Честито, другари, цацаратурата превзе държавата. Официално е вече.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2019 20:21
Гост

Идва време на Гешевтурата. Д*пе да ни е яко. Ще го търсим Цаци.

НРБ
НРБ
25 септември 2019 18:26
Гост

Нищо няма, колега – спор за наименованието на акта – дали е определение, или решение! И твърдение за предубеденост и връзки с БХК.

Гражданин
Гражданин
25 септември 2019 18:16
Гост

Когато ДПС и ГЕРБ се обединят зад някоя законодателна инициатива, това е „гаранция“ за качество на законотвочеството.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2019 20:23
Гост

Да, в ущърб на хората и за тяхно благо.

дани к
дани к
25 септември 2019 18:16
Гост

хайде сериозно – три инстанции за УПО? елементарна процедура! и това заради това, че вътрешното убеждение на трима съдии не съвпада с това на масовия гражданин, който иска да се лее кръв, да бесят хора на площада или най-малкото да ги бият с камшик

Анонимен
Анонимен
25 септември 2019 18:13
Гост

Пращаме си факсове в 21 век. Какво електронно правосъдие? Какви 5 лева!? Иначе безспорно няма как да се образува дело при това положение.