В извънредно заседание днес правната комисия на парламента прие изменения в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), в Наказателния кодекс (НК) и в Закона за адвокатурата (ЗА).

Адвокатите да са облечени подобаващо за авторитета на професията

Очаквано депутатите единодушно подкрепиха измененията в ЗА, с които отпада забраната адвокатите да са управители и изпълнителни директори на фирми и се урежда възможността те да практикуват под формата на еднолично дружество, което ще им позволи да се облагат по Закона за корпоративното подоходно облагане.

Дискусия предизвика предложението на Симеон Найденов от „Воля“ да се премахне задължението на адвокатите да се явяват в съда с тога. Всички адвокати, дошли на заседанието – председателката на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) Ралица Негенцова, колегата ѝ в съвета Валя Гигова, председателят на Софийската адвокатска колегия Ивайло Данов и Владислав Янев, подкрепиха тази промяна.

По предложение на Гигова в закона се записа: „Адвокатът или адвокатът от Европейския съюз е длъжен да влиза в съдебното заседание облечен с тога, изискванията за която се определят с решение на Висшия адвокатски съвет, или по друг подобаващ на авторитета на професията начин. Като тя изтъкна, че е много важно облеклото на адвокатите да съответства на достойнството на професията.

„Традицията е хубаво нещо, но когато има условия. А в много от съдилищата няма условия адвокатите да обличат тогите си. Или адвокатът лети от сграда в сграда облечен с тога, или я вади от едно пликче и тя вече е пародия на тога“, коментира Негенцова.

Данов пък изтъкна, че сега има съдии, които настояват за явяване с тога и други, които не го правят и адвокатите трябва да се информират предварително.

„Това е ужасна тегоба – съдебните зали често са малки и без климатици“, изтъкна пък Янев.

След гласуването на проекта обаче бяха поставени два, непредвидени в дневния ред на комисията, въпроса. Първият дойде от адвокат Данов, който предложи депутатите да отложат с още месец общите събрания в адвокатурата и така тези по колегии да се проведат в края на май, а това на всички адвокати от страната – в края на юни. Той се мотивира с факта, че сега първите трябва да се проведат на 24 и 25 април, а до 30 април в страната е въведена извънредна епидемична обстановка.

„Изначално е ясно, че при настоящата извънредна епидемична обстановка не могат да бъдат проведени. Така се минира изборът на делегати за Общото събрание на адвокатите от страната. След като сроковете са законодателно установени, нормално е и да бъдат законодателно продължени“, каза той. И изтъкна, че на 25 април е Цветница, а ако има балотажи, те ще са след седмица, когато е Великден. „Това ще попречи на много адвокати да упражнят вота си“, заяви Данов.

Това би било второ отлагане, тъй като по закон събранията трябваше да се проведат в края на януари и края на февруари, но депутатите ги изместиха с три месеца заради пандемията от COVID-19. Отложени бяха и тези на частните съдебни изпълнители, и на нотариусите, които ще се проведат на 24 и 25 април.

Незабавно срещу предложението за отлагането на събранията реагира адвокат Янев. Той заяви, че адвокатурата им много проблеми и трябва да избере хора, които да ги решат, а не да продължават да я управляват досегашните, които не са се справили. „Още едно отлагане ще създаде голямо недоволство и брожения“, заяви той

Негенцова изтъкна други два аргумента – общите събрания в адвокатурата бяха отложени не с промени в устройствения ѝ закон, а в този за мерките след извънредното положение. И допълни: „Мандатът на този ВАдС ще изтече в края на този месец и беше удължен с 3 месеца, а той не би желал да се мисли, че иска да управлява неограничено„Ние имаме доверие на законодателя, че ще предприеме необходимите мерки според обстановката в страната“, заяви Негенцова.

Подкрепи я и Валя Гигова, която заяви, че здравната обстановка е много динамична. „Тази извънредна епидемична обстановка няма да бъде изоставена скоро, но какъв ще бъде интензитетът на мерките, ще е въпрос на преценка на здравния министър. Мисля, че няма да има неразумни хора и ако има забрана за събрания на закрито, да се съберат. Но ако ситуацията позволява, нека да се проведат събранията. Не знаем какво ще е положението и отнапред да си отлагаме събранията и да ни обвиняват, че си удължаваме изкуствено мандата все повече и повече“, каза тя.

Шефът на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев също коментира: „Не желаем Народното събрание със закон да удължава мандата на сегашните органи и ако здравната обстановка позволява, ще си проведем събранието, ако не – ще пренасрочим за следваща дата. Този подход за отлагане през закон вече започва да създава напрежение в нашите редици“.

Така нито един депутат не припозна предложението и събранията остават за края на април и май.

Вторият въпрос извън дневния ред на комисията беше предложението на Камарата на ЧСИ и на тях, и на нотариусите да се даде възможност да избират режима си на данъчно облагане (повече за предложението виж тук). То беше изложено от Георги Дичев, но дискусия не можа да се проведе, тъй като председателката на комисията Анна Александрова изтъкна, че не ѝ е мястото след като промените в ЗА вече са приети.

Много забележки по регистъра на запорите в ГПК

Промените в ГПК, които комисията прие днес на първо четене, са свързани със създаване на електронен регистър на запорите. Той ще включва наложените обезпечителни мерки на всички движими вещи, които по закон подлежат на регистрация. Т.е. на моторните превозни средства, земеделската техника, корабите и самолетите.

В него всички съдебни изпълнители трябва всекидневно да въвеждат информация. Зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов обясни, че идеята е да се прави проверка преди сключване на сделка и така да се повиши сигурността на оборота. Освен това регистърът на запорите и системата за провеждане на електронни публични търгове ще се свързват автоматично и ще обменят информация.

Адвокат Гигова посочи серия от проблеми и неясноти в начина, по който се предлага да се регламентира регистърът в ГПК. Тя посочи, че не става ясно дали вписването в него ще е само оповестително или конститутивно, че не е уредено дали партидите в него ще са по лица или по вещи, че не е ясно какво е съотношението между регистъра на запорите и Централния регистър на особените залози (ЦРОЗ). „Запорите се вписват в ЦРОЗ, за да бъдат противопоставими и на заложните кредитори, и на лизингодателите и това е сериозен въпрос, който трябва да бъде изяснен в ГПК, а не в наредба“, обясни Гигова.

Георги Дичев се съгласи с част от забележките ѝ, но добави и друго. Проектът предвижда регистърът на запорите и платформата за електронни търгове, която трябваше да заработи още през 2018 г., но до днес не е факт, да бъдат уредени с обща наредба. Освен това се предвижда, тя да е готова до 1 юли 2022 г.

„Това не е правилно. Двете нямат нищо общо“, зави Дичев и подчерта, че е-търговете са и важна мярка по време на епидемия, тъй като се провеждат без струпване на хора.

Адвокат Владислав Янев пък настоя да има различен режим на запорите, които съдът налага като обезпечителна мярка, докато делото е висящо и не се знае какъв е изходът му и с тези по постановени решения и изпълнителни дела.

На финала Христиан Митев от Обединени патриоти заяви, че промените преследват легитимна цел – прозрачност и сигурност на оборота, но очевидно ще трябва да бъдат прецизирани. И комисията ги прие с 14 гласа „за“ и 7 „въздържал се“ от левицата, която не ги подкрепи, тъй като се изненада, че възраженията на адвокатите и ЧСИ вече не са отразени от Министерството на правосъдието.

Препарати за растителна защита и сексуална експлоатация на деца

Единодушно комисията подкрепи предложените от правителство промени в НК, които обхващат два съвсем различни въпроса.

Първият е свързан със сексуалната експлоатация на деца до 14 години. Предлага се наказанието за блудство и съвкупление с тях да се увеличи от 8 на 10 години (чл. 149, ал. 2 и чл. 151, ал. 2 от НК). А изменението се налага с оглед пълното въвеждане на европейската директива за борба със сексуалното насилие и със сексуалната експлоатация на деца, както и с детската порнография. Макар България да е транспонирала директивата през 2015 г., Европейската комисия е установила несъответствия на някои разпоредби, което налага промяна на санкциите в тези два текста от НК.

А с другата промяна в НК се предвиждат до 4 години затвор за нерегламентиран внос на препарати за растителна защита (повече за измененията виж тук).

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 февруари 2021 18:53
Гост

Е това за растителната защита ме смая. Мноооого важен текст от НК. Да не би някой гербераст да е поръчал вече контейнери с такива препарати и да си разчиства отсега конкуренцията?

Реалист
Реалист
17 февруари 2021 10:53
Гост

Ами някой ще трябва да се явят, като упражняващи най-древната професия, то толкова им е авторитета

искам да искам
искам да искам
17 февруари 2021 0:30
Гост

Фундаментално, почти ментално!

woW
woW
16 февруари 2021 20:31
Гост

… протъркани джинси, кожени тужурки и златни ланци, достатъчно авторитетно ли ви стоят?
ако някой си мисли, че ще се явява някой с тукседо или смокинг нещо се е обърк’ал…

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2021 18:54
Гост

Теб да не те е излъгал някой циганин, че е адвокат?

woW
woW
17 февруари 2021 21:14
Гост

не, такива като теб ги лъжат, понеже в живота не сте толкова разчупени и високоакълни, както по форумите.
После като се прецакате – идвате при нас обрулени, вече не сте остроумни, и почвате да се пазарите за пари, като семкаджии на пазар, но пък искате чудеса върху пепелище.

Име
Име
18 февруари 2021 20:51
Гост

Ваши надежди, някой да идва при вас.. мечтите не пречат. Явно имате тога, я колко готино е с тога, тя дава познание!!!

Ogrkf
Ogrkf
16 февруари 2021 19:44
Гост

Най-накрая махнаха изискванията за тоги – и без това масово не се спазваше . Много е и интересно това “ подобаващ на авторитета на професията начин“ . Ако трябва да сме честни авторитетът на професията е НУЛЕВ , така че дано колегите се обличат ПРИЛИЧНО , ЧИСТО И СПРЕТНАТО , а не според „авторитета“. Самият факт , че се налага законодателят да регламентира ПОДРАЗБИРАЩИ СЕ неща е показателен колко е паднал авторитетът на прокуратурата . Има доста адвокати , които са откровен СРАМ за професията – и като облекло , и като хигиена ….най-вече морална . Но това не е… Покажи целия коментар »

защо е п рестъпление порното с пълнолетни актьори
защо е п рестъпление порното с пълнолетни актьори
16 февруари 2021 18:04
Гост

Детската порнография е правилно да бъде свирепо преследвана.

Но порнографията с пълнолетни актьори,, участващи доброволно е легална в цивилизования свят! Няма спор дали актьорът е пълнолетен-има си регистри на порноактьорите-и си пише кога са родени.

Да се показва любовта не може да бъде престъпление. Странно е,че филми с насилие-като Рамбо са легални. В рамбо режат ръце, крака, вадят глави, и това е позволено изкуство(киното е изкуство), но ако се покаже порнофилм с участието на същия актьор(какъвто той има като млад)-е престъпление. защо любовта да е престъпление?

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
16 февруари 2021 18:02
Гост

Ужасно е да поддържаш опрятен вид, особено при интензивни справки и заседания по дело – но както и да е – на всички вече ни харесва да сме с дънки и пуловерчета, не говоря за супер-денди натруфеност, по-скоро е приятно да си със самочувствие. А то и съдиите има за какво да си ходят както при социализма – цивилни, не знам, чак толкова да пречи тогата, по-скоро управата на адвокатите искат да са обикновени – каквито всъщност са и се срамуват може би от тогите. В цяла Европа, че и в други развити държави – напр. Великобритания и Русия –… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2021 18:55
Гост

Пак ръсиш простотии, колкото да си правиш вятър на пръстите.

Спонджбоб-квадратни дънки
Спонджбоб-квадратни дънки
16 февруари 2021 18:00
Гост

подобаващо-тоест отговарящо на нивото на знанията*-тоест стават дънки от китайския магазин в люлин.

*вж резултатите на адвокатите, които се явиха на изпита за съдии по вписванията-80 процента двойки и тройки.

Алооооо,пийте си хапчетата
Алооооо,пийте си хапчетата
16 февруари 2021 17:54
Гост

що за локумджийска дефиниция е това “ или по друг подобаващ на авторитета на професията начин „. Ами напишете с две приказки какво може и какво не може да облича адвоката като тръгва за съдебно заседание.

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
16 февруари 2021 22:23
Гост

Е – то е ясно – синкав костюм, наподобяващ контрольор от Градски транспорт, съответно – еди-какво си – че не ми прилича на езика да се подигравам на Градска мобилност, а – защо не и направо сигнални жилетки – и по една лампа на главата.

Цивилизованият свят е приел да има тоги – това е и ритуал и – е приятно да се говори на юридически език – не само да си чувал думата ГПК, но и да можеш да я приложиш, за съжаление – очаква ни сивота.

Лазар
Лазар
16 февруари 2021 17:45
Гост

Съмнява ме, че така ще постигнат легитимната си цел – прозрачност и сигурност на оборота.

Лили
Лили
16 февруари 2021 17:46
Гост

лобистки прокарвания. За кой ли път.

Христо
Христо
16 февруари 2021 17:44
Гост

Аз лично вече нямам грам доверие на законодателя.

Кирил
Кирил
16 февруари 2021 17:44
Гост

Защото нормотворците ни са толкова качествени.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 17:35
Гост

Доада ми идеята да се прави проверка преди сключване на сделка.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 17:34
Гост

Браво! Много положителни промени.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 17:31
Гост

Харесва ми, че тогите вече няма да са задължителни. Това е отживелица.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 17:33
Гост

Ужасно е през лятото в жегите с тези тоги. Особено ако е някоя заседателна зала без климатик.

Георги
Георги
16 февруари 2021 17:03
Гост

Сега и ако намалят броя на факултетите, броя на завършващите и изискванията към студентите към по-високи, направо цена няма да имат.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 17:30
Гост

Надали. За това образованието ни е на такова ниво.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2021 11:01
Гост

Аз пък не мога да разбера какво ви пречи броя на факултетите и завършващите. Ок- завършват, но дотам-за всяка професия си има изпит-адвокати, съдии, прокурори, следователи, ЧСИ, ДСИ, нотариуси, съдии по вписванията. За синдици има също. Та цедката е там-на тези изпити. А и напоследък кандидатите да учат начална педагогика са повече от кандидат юристите. Все пак мъдро и далновидно властта прецени че 100 хил учители са мощна електорална маса:)))