На избори вече ще се гласува само машинно с малки изключения, а гласуване по пощата няма да има. Това предвиди в Изборния кодекс правната комисия. Тя гласува на второ четене измененията в кодекса, които се очаква утре да бъдат окончателно приети в пленарната зала.

Те предвиждат, че машинно гласуване не се произвежда в избирателни секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната. Освен това с хартиена бюлетина ще се гласува и „в случаите, когато поради възникнали непреодолими външни обстоятелства машинното гласуване се окаже невъзможно“. Машинно ще се гласува и в секциите в чужбина.

Правната комисия прие, че първото експериментално дистанционно електронно гласуване ще бъде на изборите за президент тази есен.

Преди да вземат решение за въвеждане на масово машинно гласуване депутатите изслушаха изпълнителните директори на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов, на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров и председателя на ЦИК Александър Андреев.

Основният въпрос към тях беше какво се случи с машините във Велико Търново, че спря машинното гласуване. Там бяха констатирани грешки в списъка с кандидатите на ДБ.

Шефът на „Сиела“ обясни, че проблемът не е софтуерен, а данните се дават за въвеждане в машините от РИК. „Проблемът не е в „Сиела“. Проблемът е в данните, които са предоставен на „Сиела“, каза той.

Директорът на „Информационно обслужване“ заяви: „Кандидатските листи се управляват изцяло от РИК. Достът до платформата се осъществява с електронни подписи, може да се установи кой кога влиза и какво прави по отношения на листите“.

Попитан дали е било възможно в рамките на изборния ден грешката в списъка с преференциите да бъде поправена, Веселин Тодоров обясни, че според договора на „Сиела“ с ЦИК това е било невъзможно. „По договор нямахме право да извършваме действия за поддръжка на машините в изборния ден“, каза той. На въпрос дали ако в бъдеще се случи подобно нещо, ще може да бъдат оправяни грешки в изборния ден, шефът на „Сиела“ обясни, че това е въпрос на договор. Тодоров предположи, че надали ЦИК ще се съгласи да се променя нещо в самия изборен ден, заради страх от манипулации, но заяви: „В събота, а и в до неделя до сутринта това ще е възможно“.

Той обясни, че машините имат капацитет и за местните избори, при които в някои райони има по 6 бюлетини. Стана ясно, че на „Сиела“ все още не е платено за доставените машини и парламентарните избори и това трябва да стане от 26 май до 25 юни 2021 г.

Тодоров посочи, че до средата на юли може да бъдат доставени още около 1500 машини, а за октомври толкова колкото е необходимо. Причината – огромният дефицит на компоненти в световен мащаб. Той обясни, че няма проблем да се осигурят машини за гласуване в чужбина и даде пример, че нидерландската фирма, с която работи „Сиела“, осигурява машините за гласуването във Филипините – държава на 7100 острова, както и в Ливан, който има огромна диаспора. „Нашите партньори обслужват половината щати в САЩ, а там се гласува само с машина или по пощата, както и Бразилия, където има 160 000 секции и изборите стават“, каза Веселин Тодоров.

Председателят на ЦИК Александър Андреев изрази сериозни опасения за логистиката на машинния вот. Той каза, че къде и как се пазят машините, трябва да е задача на Министерския съвет, а не на комисията. Тя няма и служители за техническата им поддръжка (цялото становище на ЦИК виж тук).

Правната комисия въведе и видеонаблюдение на броенето на бюлетините, като то ще е задължение на ЦИК, но ще е допустимо и извършването му от граждани.

Освен това беше въведен нов многомандатен район „Чужбина“, като мнозинството в комисията не прие той да стане факт от деня на официалното оповестяване на резултатите от преброяването през 2021 г. Т.е. освен ако нещата в пленарната зала не се променят, ще има такъв район още на предстоящите извънредни парламентарни избори.

Комисията прие и че ЦИК вече няма да има 18, а 15 членове, т.е. настоящият ѝ състав ще бъде сменен. В 14-дневен срок от влизането в сила на промените в ИК президентът трябва да назначи новите членове на ЦИК.

 

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Марги
Марги
28 април 2021 15:14
Гост

Лично аз съм голям фен на машинното гласуване и подкрепям!
Не знам защо някой се опитва да наложи мнение, че това е в ущърб на „възрастните хора“. Моите родители са на по 80 години и като грамотни граждани ползват интернет, баща има собствен блог за пътувания и точно пък една такава проста машина не следва да затрудни когото и да било с поне начално образование.

Anonimen
Anonimen
28 април 2021 12:14
Гост

Мъдро решение.

Анонимен
Анонимен
27 април 2021 20:34
Гост

Добре дошли в Индия и Пакистан!

Анонимен
Анонимен
27 април 2021 20:54
Гост
анонимен
анонимен
27 април 2021 18:54
Гост

Хм, тези още 1500 машини достатъчни ли са? Явно да, щом не са се трогнали… Гласуваай

Анонимен
Анонимен
27 април 2021 20:06
Гост

Ние ще гласуваме, а основния платен електорат на ГЕРБ- мангалите, ще гледат „банкомата“ два часа поне на маймуна и айде минимум 20% надолу за герберастите. Фостата им!

Анонимен
Анонимен
27 април 2021 18:44
Гост

До президентските избори времето е малко и се съмнявам да успеят да организират дистанционно гласуване, пък било и експериментално

Анонимен
Анонимен
27 април 2021 18:49
Гост

Възможно е, но се опасявам, че ще е за сметка на сигурността. Като се изработи система, трябва да бъде одитирана и наблюдавана. Въпросът ми е кой ще прави това и кой ще контролира контрольорите

9876
9876
27 април 2021 18:50
Гост

Да вземат пример от системата за избор на членове на ВСС

Наглеци
Наглеци
27 април 2021 18:53
Гост

Тази система в никакъв случай не трябва да се прави от Информационно обслужване. Не само че участват в изборния процес, но вижте и какво става с ЕИСС. Все още има толкова недъзи, че е срам. А когато съдия докладва за проблем, те на свой ред го докладват, че нарушава етичните стандарти.

Анонимен
Анонимен
27 април 2021 18:35
Гост

Ако останат само машини, герб няма да влязат в следващия парламент.

Анонимен
Анонимен
27 април 2021 18:45
Гост

Боже, ще работят с ЦИК, които са им кръпка и ще успеят да изманипулират и този начин на гласуване

доволен
доволен
27 април 2021 18:58
Гост

Сменя се ЦИК и положението е дгд

Anonimen
Anonimen
28 април 2021 12:15
Гост

Което би били много добре за нас.

Наблюдател
Наблюдател
27 април 2021 18:33
Гост

Докато не може да се гласува по пощата, няма да се усети промяната.

123
123
27 април 2021 18:33
Гост

Запомнете всички хора, които са били против наблюдението на броенето и като стане дума за контролиран вот, първо тях гледайте.

Анонимен
Анонимен
27 април 2021 18:32
Гост

На шоумена хората дали няма още веднъж да си променят мнението, точно когато се гласува окончателно?