Правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев, което той наложи върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се дава възможност уведомяването на близък при арест да бъде забавено с до 48 часа. Ветото беше подкрепено от шестима депутати, а 10 гласуваха „против“.

Според приетото в НПК отлагането на уведомяването ще се прави, „когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или когато е наложително предприемане на действия от разследващите органи, чието възпрепятстване би затруднило сериозно наказателното производство“. Освен това то се прилага с оглед на особените обстоятелства на всеки конкретен случай, като не надхвърля необходимото и не се основава само на вида или тежестта на извършеното престъпление.

„Отлагането се обосновава, защото лицето е свързано по някакъв начин с престъпното деяние. Уточнявам, че тук не иде реч за отнемане на възможността за защита. Почваме, че в следващата алинея – девета – се установява незабавна възможност за обжалване пред съд на отложеното уведомяване“, заяви преди гласуването в комисията председателят ѝ Данаил Кирилов пред БНР.

Според секретаря на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева, цитирана от „Дневник„, тъй като не са посочени видовете деяния, за които важи дерогацията на права, тя „става приложима за всякакви случаи“. С този подход, който не позволява да се конкретизират всички случаи, има риск изключението да се превърне в правило, каза Друмева.

Зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов защити промените в кодекса, като каза, че те са свързани с транспонирането на европейска директива в областта на наказателното право, а предвидената временна дерогация ще се използва само при изключителни обстоятелства.

Депутатът от БСП Филип Попов коментира, че върнатите за повторно разглеждане разпоредби нарушават баланса между защитата на основни човешки права и интереса на държавата. Според него липсата на конкретика за кои точно престъпления се отнася неуведомяването ще доведе до произвол. Съпартиецът му Димитър Стоянов каза, че тъй като е минал през системата на МВР, смята, че се нарушават човешки права и изключенията стават правило.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов на свой ред посочи, че финалният текст на разпоредбата е бил смекчен, но, тъй като заради ветото не е публикуван в Държавен вестник, крайният вариант не е достъпен на сайта на парламента. „В работната група се старахме да бъдем по-кадифени“, каза Кирилов.

Предстои ветото да бъде обсъдено и в пленарната зала на Народното събрание.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 януари 2019 8:22
Гост

Не смятам, че уведомяването на родителя на задържания би попречило за предприемане на действия от разследващите органи.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2019 8:18
Гост

Изключително съм разочарован от решението на комисията. Това е тотална репресия.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2019 8:16
Гост

В никакъв случай не бива да се допуска изключението да се превърне в правило.

kolega
kolega
15 януари 2019 21:06
Гост

Браво на Евгени Стоянов, заместник-министъра! Класа в правото!