Правната комисия на парламента отхвърли ветото на президента върху разпоредбата от Закона за съдебната власт, която предвижда т. нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Решението беше взето с 15 гласа „за“, против бяха седмината депутати от БСП.

Става дума за последните промени в ЗСВ, с които на 3 септември парламентът промени чл. 28, ал. 1  като даде възможност на ВСС да решава дали да „качи“ бивш свой член на по-висока позиция след изтичане на мандата му.

В началото на годината законът беше изменен така, че ВСС безусловно трябваше да удовлетворява молбата на бивш свой член да бъде възстановен на позиция с една степен по-висока от тази, която е заемал преди избора си.

Пленумът на Върховния касационен съд обаче сезира Конституционния съд като поиска чл. 28, ал. 1 от ЗСВ да бъде обявен за противоконституционен с мотив, че с бонусите за членовете на съвета, парламентът в разрез с основния закон е иззел компетентност на самия ВСС, създал е необоснована привилегия и е нарушил престижа и авторитета на съдебната власт.

Докато казусът е все още висящ в КС, депутатът от ДПС Хамид Хамид предложи, а парламентът прие, редакция на разпоредбата, като текстът беше променен така, че ВСС да може да преценява дали да назначи бившите членове на съвета на по-висока длъжност. Условията за това са да имат поне 15 години стаж и много добра оценка от атестация, но на тях по принцип отговарят всички членове на ВСС, като е известен само един случай на кадровик с по-ниска оценка.

Президентът наложи вето с мотиви, че така се нарушават принципите за разделение на властите и за независимост на съдебната власт и се дава привилегия за част от кадровиците, а други се поставят в неравнопоставено положение (повече за аргументите на държавния глава виж тук).

На заседанието днес секретарят по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева заяви, че с промяната на чл. 28, ал. 1 от ЗСВ се извършва едно системно, многократно предлагане от Народното събрание на кариерни бонуси за членовете на ВСС, а той по Конституция е органът, който е призван за гарантира вътрешна самоселекция и самостоятелност на цялата съдебната система.

„Назначенията въобще в съдебната система трябва да се правят и се правят по обективни критерии – квалификация, умения, почтеност, независимост. Престоят на магистрати във ВСС не може и не е от естество да доведе до придобиване на качества, които са необходими за заемане на по-висока длъжност, нито може да се приравни към постижения на другите магистрати. Самият престой не е способен да произведе това“, каза проф. Друмева.

И добави, че конкурсите в съдебната система не са често явление и когато възникнат, бившите членове на ВСС автоматично ще отидат на по-висока позиция, което на свой ред намалява изгледите за успех на другите кандидати, които ще вървят по общия ред, заради ограничения брой места.

Крум Зарков (БСП) напомни, че това е поредното вето на президента, който в голямата си част припознава мотивите на Пленума на ВКС, с които сезира Конституционния съд преди няколко месеца.

Зарков посочи, че темата за кариерните бонуси на членовете на съвета многократно е била обсъждана от парламентарната правна комисия и в предходни състави на НС и все в една посока – създаване на предпоставки за хора, които са изпълнявали мисията член на ВСС да заемат по-висока или по-добра длъжност като се връщат в съдебната система.

Той обясни и защо не е редно да се дава кариерен бонус на член на ВСС. „Чест и привилегия е да си част от Висшия съдебен съвет. Тези хора в деня, в който се кандидатират, сами са направили този избор и приемат работата при определени предварителни условия – ако са магистрати, да се оттеглят временно, след което да се върнат на мястото, което са напуснати. По-опасно е какво значи тази привилегия за останалите магистрати? Те очевидно биват демотивирани и със сериозно чувство за несправедливост“, каза Зарков. И добави, че сега се предлага нещо, което има за цел да смекчи критиките към предишната разпоредба, която предвиждаше автоматично „повишаване“ на бивши вече членове на съвета.

Според Крум Зарков новото предложение не решава въпроса за конституционосъобразността на разпоредбата. То създава друга опасност – членове на съвета да премълчават определени неща или да спестяват критики, за да не ядосат хората, от които ще зависи повишаването им.

По думите му, ако сега ЗСВ бъде променен, то Конституционният съд, който трябва да разгледа искането на Пленума на ВКС на 15 октомври, ще трябва да прекрати делото. А то е важно, за да се даде конституционна рамка на този въпрос, който вече 10 години създава предпоставки за скандали.

Хамид Хамид (ДПС), който е вносител на предложението ВСС да може да преценява дали да повиши бивш свой член, заяви, че всъщност не става дума за кариерен бонус. Напротив, новата разпоредба на чл. 28, ал. 1 от ЗСВ ограничавала и то съществено кариерните бонуси. „От едно автоматично израстване на членовете на ВСС при изтичане на мандата, тук вече топката се връща изцяло в полето на ВСС, като той, с оглед изработените критерии за избор, преценява дали този магистрат отговоря на условията за заеманата длъжност“, заяви Хамид. Той подчерта, че автоматичното повишаване е намеса в независимата съдебната власт, но премахвайки я и прехвърляйки всичко във ВСС, вече няма нарушение на този принцип.

Хамид заяви, че миналата седмица Пленумът на ВКС е решил да сезира Конституционния съд и за новата редакция на чл. 28, ал. 1 от ЗСВ и попита екипа на президента защо не изчака как ще се развие новото дело пред КС.

Проф. Друмева риторично попита какво става с членовете на ВСС, които са от върховните нива на съдебната власт. И заяви, че за тях няма как да има кариерен бонус, защото няма накъде повече да бъдат повишавани, което иде да покаже, че те са в неравнопоставена позиция спрямо колегите си от по-ниските нива.

Същевременно обясни, че за всички останали магистрати израстването става по общия ред, докато за членовете на съвета – по различен, който ще зависи само от мнозинството в съвета.

Тя посочи, че не се налага вето на разпоредбата от ЗСВ, която предвижда бонуси и за инспекторите от ИВСС, защото длъжностите и функциите са различни от тези на кадровиците.

При все това с 15 на 7 гласа ветото на президента беше отхвърлено.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пираня
Пираня
24 септември 2020 9:40
Гост

Слушкаш – папкаш . Целта на „бонусите“ е да мотивират членовете на ВСС към пълен слугинаж . А пък с възможността за определени хора да няма бонус се постига и допълнителна цел /освен заобикаляне на евентуална противоконституционност/ – да се накажат „непослушните“.

Лили
Лили
23 септември 2020 13:46
Гост

Е, въобще не ме учудва, че ГЕРБ са гласували против ветото на Радев.

Дима
Дима
23 септември 2020 13:43
Гост

Отново се дава привилегия за част от кадровиците.

Лозан
Лозан
23 септември 2020 13:44
Гост

За разлика от други, които са в неравностойно положение.

Чавдар
Чавдар
23 септември 2020 13:39
Гост

Много нелепо решение. Отново развързаха ръцете на ВСС.

Анонимен
Анонимен
23 септември 2020 12:58
Гост

A маските на закрито не са ли задължителни?

Мими
Мими
23 септември 2020 13:48
Гост

По принцип- да. Обаче тези се смятат богопомазани.

Джанго
Джанго
23 септември 2020 12:56
Гост

Това все пак показва, че депутатите имат и нещо като морал, защото като са обещали кариерен бонус на вече уязвените членове на ВСС, сега правят всичко по силите си да изпълнят и своята част от договорката.

камората
камората
23 септември 2020 12:57
Гост

Такава интерпретация не бях чувал! Признах та! По тази логика и Камората има морал

Джанго
Джанго
23 септември 2020 12:59
Гост

Ами има, просто е различен. То е малко като онази приказка а принципите: Аз имам принципи, но ако не ви харесат, имам и други.

Хандрешко
Хандрешко
23 септември 2020 12:55
Гост

Поправката на Хамид под благовиден предлог реално цели прекратяване на делото в КС. Хитрец си ти, Андрешко с име на майчин език

Чичо Сам
Чичо Сам
23 септември 2020 12:54
Гост

Хамид не е глупав човек, ама много правоверен, бе.

123
123
23 септември 2020 12:49
Гост

Aко някой не иска няколко години да не расте в йерархията, да не ходи във ВСС. Все пак там само няколко години получава огромна заплата и благинки. А идеята по закон е просто да се свърши някаква работа в полза на магистратите.

Анонимен
Анонимен
23 септември 2020 12:56
Гост

не го разбират така, колега – само келепира гледат

Анонимен
Анонимен
23 септември 2020 12:47
Гост

Парламентът е в такова насипно състояние сега, че каквато и простотия да свърши, вече се приема като част от ежедневието и дори не предизвиква трус или шок. Защото е очаквано.