Промени в Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР), с които се залага създаването на електронни партиди и дигитализация на всички актове от 1900 г. насам, одобри единодушно на първо четене парламентарната правна комисия (пълния текст на законопроекта виж тук).

В проекта е предвидено, че до 30 юни 2026 г. Агенцията по вписванията трябва да дигитализира наличния хартиен архив в службите по вписванията. Финансирането на този огромен труд, който изисква обработването на над 40 млн. страници, е предвидено в Плана за възстановяване и устойчивост.

„След дигитализацията на целия хартиен архив ще бъдат създадени налични, качествени и пълни данни в структуриран вид в машинночетим формат като част от обща електронна база данни на имотен регистър. Ще бъде създадена възможност за сигурно съхранение на данните за недвижимите имоти, пълен електронен обмен на информационни документи и лесен достъп до услуги. Ще се улесни взаимното свързване на бази данни и регистри и ще се насърчи използването на сигурни електронни канали за предаване между компетентните органи“, обяснява Министерският съвет, който е вносител на законопроекта.

Идеята е актовете в електронен вид да бъдат привързани в партидата и да се създаде пълна история на имота. „След сканиране, цифровизиране и индексиране следва процес по извличане на структурирана информация от актовете и въвеждането ѝ в структурирани масиви“, обясняват авторите на законопроекта.

След дигитализацията на актовете, те ще продължат да се съхраняват и на хартиен носител.

Директорът на Агенцията по вписванията Даниела Митева посочи, че реформата има няколко направления. Първото е да се установи съдържанието на електронните партиди и то да е идентично с това на тези на хартия. Второто е създаването на имотни партиди. Ще се минава през помощни партиди, които се проверяват от съдията по вписванията, за да станат същински партиди. „Освен това се разграничават ясно и се дефинират задълженията на Агенцията по вписванията и на съдиите по вписванията. Ангажимент на агенцията е да въведе данните от актовете и да изготви електронните партиди, а на съдиите по вписванията да проверят и  подпишат тези електронни партиди“, каза Митева.

Депутатите изразиха опасения, че ако и без това претоварените служители на агенцията се заемат с дигитализацията на архива, няма да могат да извършват текущите си задължения.

„Разчитаме на финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост и за обезпечаване с лица, които ще извършват тази дейност. Нашите служители няма да са пряко ангажирани с дигитализацията на масивите“, обясни Даниела Митева. А зам.-председателят на комисията Милен Матеев определи това като добра новина. Той заяви, че „Продължаваме промяната“ ще подкрепи измененията в ЗКИР, но ще предложи редакции, за да са по-прецизни.

„Технически регистърната реформа ще се придвижи напред, но аз очаквах по-амбициозен законопроект. Съзнавам обаче, че предвид чувствителността на имуществените отношения и консерватизма на системата, явно това е възможният напредък“, каза Надежда Йорданова от „Демократична България“ и обяви подкрепата на коалицията за законопроекта.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Marcelle
Marcelle
11 ноември 2022 18:15
Гост

It must be done, without a doubt, but I don’t think it will be finished soon. vampire survivors

atr
atr
11 ноември 2022 12:45
Гост

Май и ти си от функционално неграмотните, които четат само заглавията. Ще се дигитализира хартиения архив, актовете, не имотния регистър, ама то за теб разлика няма.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2022 12:10
Гост

Аз ли нещо съм проспал?! Да не би вече да имаме Имотен регистър и никой да не е разбрал за него? След толкова много години не е свършено НИЩО по реализиране на имотните партиди, обаче те ще усвояват средства за дигитализацията им? Някой от тези палячовци в правната комисия някога изобщо имал ли е досег с Имотния регистър (за личен говоря, ясно е, че професионален не са имали)? В Дряново за последните 20 години е имало сигурно 2-3 имотни сделки, този гениален нотариус все трябва да е подочул, че Имотен регистър НЯМА?! „Чувствителността на имушествените отношения“?! Надежда Йорданова толкова ли… Покажи целия коментар »

Кольо Маринов
Кольо Маринов
10 ноември 2022 10:43
Гост

Браво! След 20 години от ЗКИР ще правим дигитализация на Иморния регистър, който още го няма!

Стоян
Стоян
09 ноември 2022 18:09
Гост

Трябва да се дигирализират и всички останали актове касаещи собствеността, които не са подлежали на вписване назад във времето като договорите за покупко-продажби сключени с общината и държавата.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2022 16:57
Гост

След като в България няма действащ имотен регистър и сме още по персоналната система на вписване, каква дигитализация ще се прави на нещо несъществуващо??? Имотният регистър първо трябва да се създаде на хаптия, а после да се дигитализира предвид особеностите на ЗКИР и вещноправното законодателство от 1900 г. насам.
Всъщност, Надежда Йорданова знае ли за какво иде реч изобщо като се изказва по въпроса или просто целта е да се гепят едни милиончета по Плана за възстановяване за сканиране на 40 млн страници, което беше замислено още от кабинета Петков, ама не им стигна времето за това??

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2022 16:45
Гост

Значи да очакваме скоро „Ако не сме съдии, няма да работим“

Попов
Попов
09 ноември 2022 16:26
Гост

Те и по общините ако вземат да се дигитализират няма да имат цена

Морковелчо
Морковелчо
09 ноември 2022 16:25
Гост

Супер е, че са се решили на това нещо. Не може да тънем в 1800 година с хартия за всичко

Нилинска
Нилинска
09 ноември 2022 16:23
Гост

Определено трябва да се направи, но нямам доверие, че ще стане бързо

Шоера
Шоера
09 ноември 2022 16:23
Гост

Оле майко, дай Боже да стане нещо

Kofi
Kofi
09 ноември 2022 16:23
Гост

Дигитализация му е майката

Чичо Сам
Чичо Сам
09 ноември 2022 16:19
Гост

Това ми изглежда с потенцил да приключи към 2050-а

Debi
Debi
09 ноември 2022 16:24
Гост

Да се надяваме, че няма да отнеме толкова време

Черишка
Черишка
09 ноември 2022 16:24
Гост

Е има си хас…

Kartofo
Kartofo
09 ноември 2022 16:25
Гост

Ако е нормална частна компания няма да отнеме много време, но в случая…

Чеико
Чеико
09 ноември 2022 16:25
Гост

Е това е ужасно много работа. Какво очаквате