В рамките на няколко месеца правната комисия на Народното събрание за втори път прие на първо четене промени, с които се закриват специализираните съд и прокуратура. Измененията в Закона за съдебната власт (ЗСВ) бяха гласувани единодушно в отсъствието на ГЕРБ и ДПС.

След четири провалени опита днес комисията най-накрая успя да проведе заседание, което да завърши с гласуване. Законопроектът обаче няма да има развитие, тъй като след три дни президентът ще разпусне Народното събрание.

„Това е едно символно решение, което показва, че в следващия парламент трябва да седнем и след сериозна дискусия да вземем решение, което да удовлетвори обществените очаквания тези органи в този им вид да бъдат премахнати“, каза Радостин Василев от ИТН.

От ДБ, които са автори на измененията, декларираха, че ще ги внесат и в следващото Народно събрание.

Както „Лекс“ писа, днешното заседание на правната комисия е поредното, на което се обсъжда законопроектът. Той, освен закриване на спецправосъдието, предвижда и премахване на прокурорския надзор за законност и прокурорските проверки, както и въвежда особени двойни мнозинства по кадровите решения на Висшия съдебен съвет за съдиите (повече виж тук).

Преди да започне серията от неуспешни заседания за приемане на измененията в ЗСВ на първо четене беше проведено и обществено обсъждане.

Затова днес, след като на няколко пъти всички бяха излагали аргументите си „за“ и „против“ закриването на специализираните съд и прокуратура, депутатите само лаконично декларираха намеренията си за следващия парламент.

„Препотвърждаваме, че подкрепяме на първо четене като философия този законопроект, предвиждащ закриването на спецсъда и спецпрокуратурата“, заяви от името на БСП Филип Попов.

Радостин Василев направи същото от името на ИТН. Той подчерта, че вносителите от ДБ са положили големи усилия и са взели предвид „смислените забележки“ към проекта. „Днес да вземем едно символно решение за това дали ще продължим да не вземаме отношение, или законодателният орган е решен да реформира това правосъдие, така че то да е в полза на обществото и да не се счита за бухалка“, каза той.

„Нашата позиция е пределно ясна. Декларирам нашата готовност да направим необходимите промени, така че да се съобразим с голяма част от дадените препоръки. Ще продължим да поставяме този въпрос в дневния ред на Народното събрание и на обществото“, заяви от името на вносителите Атанас Славов.

И продължи с коментара си: „В Швейцария федералният главен прокурор беше принуден да си подаде оставката, защото е седнал да пие кафе с човек, който трябва да бъде разследван. У нас докато говори за независимост, главният прокурор по време на заседание на правната комисия си чати с пиара на бившия премиер. По-голямо доказателство за необходимостта от промяна трудно можем да видим. Но очевидно в следващия парламент ще трябва с г-н Гешев да продължим този разговор“.

Председателката на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова пък призова депутатите, когато решават съдбата на спецправосъдието, „вътрешните убеждения да не дават превес над фактите“. И им напомни, че при закриването на всяко юридическо лице има период на ликвидация и то не може да стане за ден или два.

От името на ИБГНИ Меглена Гунчева определи приемането на промените в ЗСВ като първа крача към успешна съдебна реформа. „Много приказки чухме и от председателите на специализираните съдилища и от прокуратурата как следва да бъдат уредени последиците от закриването на тези структури. В тези изказвания не се изложиха някакви сериозни аргументи, които да ни мотивират да се замислим дали специализираните съд и прокуратура следва да бъдат оставени във вида, в който са в момента“, каза тя.

Така единодушно правната комисия прие на първо четене промените в ЗСВ и на практика повтори случилото се в предишния парламент, когато те отново стигнаха до този етап на законодателната процедура, но не продължиха „напред“, тъй като Народното събрание беше разпуснато (какво се случи през април виж тук).

44
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
14 септември 2021 22:08
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

адвокат от САК
адвокат от САК
14 септември 2021 12:15
Гост

Нека се разберем- политическите платени тролове сте; 1. Трайно безработни лица със средно образование, на които ви се спускат готови коментари, които трябва да публикувате 2. Никой от вас няма висше юридическо образование- тук- там има ангажиран някой филолог , философ или социолог, който твърди в този специализиран юридически сайт, че неговата професия е “ по-,по-, -най“ спрямо която и да е юридическа професия и се опитва назидателно да учи нас- правоспособните юристи- на “ум и разум“ в политически аспект и извън политическата сфера 3. Троловете се различавате от нас, юристите, дори по начина на структуриране на изреченията, по специализирания… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 септември 2021 13:01
Гост

Така е, така е. На обяд да не забравите – розовите хапченца преди ядене.

Дежурен Пеевски трол
Дежурен Пеевски трол
14 септември 2021 10:09
Гост

Браво, колеги! Продължавайте да наблягате на това, че Божков е олигарх, а всички, които са против Гешев и спецсъда са престъпници, спонсорирани от него. Ако някой повдигне въпроса защо за Божков е ПОРЪЧКОратура (19 обвинения), а за Пеевски ПРИКРИВАтура (0 обвинения), обяснете как Прокопиев е близък и си пие ракията с Байдън и това е единствената причина Шиши несправедливо да е попаднал в списъка „Магнитски“, въпреки че толкова честен бизнесмен не се раждал у нас в последните 150 години.

адвокат от САК
адвокат от САК
14 септември 2021 10:21
Гост

Моят колега е коментатор с коментар “Анонимен 13 септември 2021 16:17“- независимо, че не го познавам лично, от съдържанието на неговият коментар ясно си личи, че упражнява адвокатска професия и в офлайн живота упражняване една и съща професия. Политическите тролове се взехте много насериозно- твърдите индиректно, че всеки, който пише коментар в този специализиран ЮРИДИЧЕСКИ форум, е платен политически трол като вас самите. Амии- не познахте- аз и визираният от мен коментатор НЕ СМЕ политически платени тролове, а адвокати- за разлика от вас.

Адвокат
Адвокат
14 септември 2021 11:09
Гост

Всички, които пишат против Гешев, не са юристи, а политически тролове, а които се обявяват против него са олигарси или обикновени протестъри-престъпници! Или поне така обясняваха в закрития веднага след обявяването на санкциите по „Магнитски“ сайт преПравен свят. Лека му пръст на този „правен“ сайт… умря циганката, която хвалеше Гешев, спецправосъдието и всички останали метастази на задкулисието на съдебната ни система.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
13 септември 2021 20:19
Гост

Христо Иванов,Мая Манолова и адвокатина Хаджигенов да кажат получиха ли пари от Васил Божков и колко точно получиха?
Защо толкова.мнаго бързаха и дължаха да бъде закрито специализираното правосъди….да ни бе за да си оправдаят огромните хонорари,които са получили от Дубай….
И това не е ли политическа корупция?
!
Тези хора са срам за юридическите среди,всички юристи знаят юче тези тримата-Хиджигейов,Мая Общата и Христо Дълбоката имат юридически познания точно толкова,колкото една кокошка от пазара на Подуяне.
Тези хора трябва да бъдат изхвърлени в коша от избирателите и никога повече да не им се дава поле за изява!

Анонимен
Анонимен
13 септември 2021 20:11
Гост

Годината е 2035 г. Пореден опит за закриване на спецправосъдието…to be continued.

RRrrr
RRrrr
13 септември 2021 19:07
Гост

Закрили са го, ама наужким!

Толкова са некадърни, че на вързан пес, хлеб не могат да дадат. Не, че закриването ще реши някакъв проблем на народа. Не! Просто едни много богато хора в лицето на „добрата“ олигархия на В.Божков и И.Прокопиев ще е много доволна.
А слънцето ще продължи да изгрява откъм изток!

Анонимен
Анонимен
13 септември 2021 19:35
Гост

Добра и лоша олигархия- много ми допада! Ама за да блесне добрата трябва делата да се прехвърлят в Градския съд, да може и да натрием носа на прокуратурата и покажем, че Божков, Прокопиев и Бобокови всъщност май че са виновни но понеже държавното обвинение не го е добре доказало, то нещата са опропастени. Пък и ако едно 500 к приберем…

Дай боже
Дай боже
13 септември 2021 18:03
Гост

Следващия парламент 3 в 1 – ВСС, спецсъдилища и Гешев.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2021 18:28
Гост

Може и по- следващия, за да поддържаме постоянен ритъм на закриването. А ако междувременно Гешев го отвлекат извънземни, ДБ трябва да мисли нов враг- предлагам им това да са хлебопроизводителите, защото хляба ще е вече 3 лв., Макар и подобна битова проблематика да е далече от високоинтелектуалните им джендърски души.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2021 16:04
Гост

Разбира се спец. правосъдие има своите големи недостатъци, но преекспонирането на тази тема и то от скапани юристи е прекалено. Онзи ден гледах правната комисия онлайн и спореха Екатерина Захариева, Ангелкова, Радостин Василев, Хаджигенов и още някакви депутати от тази комисия какъв е актът на министъра на правосъдието, сс който отказва да защити свидетел в наказателно п-во и подлежи ли на обжалване /по промените , които измислят в този закон/ пред ВАС, като инд.адм.акт. Говориха небивалици 30м. и то дори и бивши министри като Захариева и Ангелкова-все юристи, как този акт може да се обжалва пред ВАС, като всеки акт… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 септември 2021 15:59
Гост

Споко, ще има и трети път на първо четене! И четвърти и пети! И така докато не разберете, че не става така. Черепа не може да влезе в 21-ви век. Загубихте! Сори! Другият път по- умно и може и да стане!

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
13 септември 2021 15:40
Гост

Да закрят съдът изобщо. Ще „правораздават“ временни комисии към НС , от врме на време. Така всяка власт ще си има собствено правосъдие и то веднага- бърз процес, според настоящите „обществени“ очаквания. Знаем го и „обществото“- Прокопиев, Божков, Шиши, Миню и техните отрочета. А, и баба Дончева- тя е 500 „вата“. Ако не вярвате, питайте Ванко-1.Право Ви казвам.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2021 16:17
Гост

За Ванко 1- спомням си имах дело пред ВКС, като случаят беше идентичен с този на Ванко, респ. и квалификацията. Съвпадаше и по време с измененията, които Дончева прокара в НК. Говоря аз тежко-тежко по касационните основания и председателят на състава нервно ме прекъсва с думите:
-Адвокат „еди кой си“, спрете да разтягате локуми и кажете най-важното, а именно, че искате прилагане на по-благоприятния закон, който нашето МЪДРО НС прие наскоро и който се надявам скоро, ама много скоро да бъде поправен защото е безобразие. – край на цитата

адвокат от САК
адвокат от САК
13 септември 2021 17:30
Гост

До “Анонимен 13 септември 2021 16:17“ така е, колега, защото законодателната власт всъщност е еманация на политическата конюнтура и обективира политическите безумия и лобистки интереси, в юридическа форма чрез изменение на законите. Отдавна съм спряла да се занимавам с това, единствено констатирам факта на лобистката алинея и продължавам напред с ясното съзнание, че адвокатите работим с актуалната нормативна база и нямаме правомощията на законодателна власт. Каквото ни поднесат политиците на трапезата като актуална нормативна база- това е. Ако някой клиент има правен интерес от атакуване на някоя лобистка алинея, това е друг въпрос- едва тогава си струва да се поразбутат… Покажи целия коментар »

Цеци Красимирова
Цеци Красимирова
13 септември 2021 15:24
Гост

А що не закрият и административните съдилища…те нали също са специализирани

Спиридон (фотограф)
Спиридон (фотограф)
13 септември 2021 15:12
Гост

Политически цървули. Пълни при това. Вече без протест.

пак минавам
пак минавам
13 септември 2021 15:10
Гост

И пак гласувайте за протестиращи цървули! На 14 ноември.

За вас – само Гешев. Той за протестърите, поради липсата на идеи, възможности и въобще капацитет за каквото и да било … ще е като слънцето и възуха за всеки жив протестър, при положение че те освен с него, с нищо друго не могат да осмислят своето житие и битие в политиката.

само минавам
само минавам
13 септември 2021 15:07
Гост

Гешев е по-умен и красив от Ицо Торбалан, Рада Дълбоката и Май Общата.

Така излиза.

Е нема такива цървули в политиката, които да не моат да манат един самозабравил се прокурор! Пък бил той и все по-главен и смешен.

Пайрето
Пайрето
13 септември 2021 15:05
Гост

Гешев срещу протестърите. Резултатът е 1:0.

И закономерно. Все пак.

КЕКС
КЕКС
13 септември 2021 15:00
Гост
Анонимен
Анонимен
13 септември 2021 14:56
Гост

Има светлинка в тунела

113
113
13 септември 2021 20:07
Гост

От идващия влак,управляван от Васил Божков ли?!

Олександра
Олександра
13 септември 2021 14:56
Гост

И сега като цъфнем и вържем. Иначе спецовете са излишни, факт.

Гергана Т
Гергана Т
13 септември 2021 14:55
Гост

Нещо не ми се струва ОК.

Пипи
Пипи
13 септември 2021 14:55
Гост

Тези органи в този им вид трябваше да бъдат отдавна премахнати.

Bobi M
Bobi M
13 септември 2021 14:55
Гост

Щом Ицо Иванов е декларирл нещо съм спокоен. Няма що

113
113
13 септември 2021 20:12
Гост

Христо Дълбоката не е цвете за мирисане….
Цял живот на хранилка при хамериканците и Прокопиев,само гледа да вземе някой лев,за да лобира да бъде приет някой закон.
Това прави,върши търговия с влияние и лобира за закриването на специализираните органи,а в замяна на това той,Мая Манолова-Общата и адвокатчето Николай Хаджигенов,нежна душа и виден почитател на мъжките ласки,взимат пари от олигарсите,за да закрият спецправосъдието.
Време е Мая Манолова,Христо Бойкикев и Николай Хаджигенов да бъдат разследвани за търговия с влияние и получени подкупи в огромни размери от лицето от Дубай!!!

адв. Маринков
адв. Маринков
13 септември 2021 14:55
Гост

За мен това е добра новина. Нямаше смисъл от тях.

Lalov
Lalov
13 септември 2021 14:54
Гост

Да видим следващите на власт ще го оставят ли така

Nikolov
Nikolov
13 септември 2021 14:54
Гост

И това се прави с ПР цел

КЕКС
КЕКС
13 септември 2021 15:03
Гост

Всичко е точно!

Самото съществуване на т.нар. протестни партии, без изключение, е само с PR-цел. При това положение, че няма как да минат номерата на спонсорите им.

Цървули! Както много правилно се изрази Хамид Хамид, нищо че е от ДПС.

Днеевен
Днеевен
13 септември 2021 14:53
Гост

Не то можеше да имс развитие ско не се бвха туткали с гласуването предните пъти

Пен
Пен
13 септември 2021 14:53
Гост

Време беше.

Лелиева
Лелиева
13 септември 2021 14:52
Гост

Разгеле

Гиги
Гиги
13 септември 2021 14:51
Гост

До кога ще ги чакаме да вземат решение, което да удовлетвори обществените очаквания?

Лозан
Лозан
13 септември 2021 14:52
Гост

Най-накрая на някой да му пука за обществените очаквания.

Обществено очакващ
Обществено очакващ
13 септември 2021 14:59
Гост

Това им беше „основният“ аргумент всъщност..к’вот да е, но да се задоволят тез обществените очаквания дето съвпадат с тези, които платиха на медиите да формурат у главите на хората тез обществени очаквания

Samuil
Samuil
13 септември 2021 14:48
Гост

Цели четири провалени опита! До кога ще се мотаят?

Кико
Кико
13 септември 2021 14:49
Гост

Час по-скоро трябва да закрият спецовете. Те са напълно излишни.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2021 14:47
Гост

До тук-добре!

Sali
Sali
13 септември 2021 14:47
Гост

Би било чудесно да приемат тези промени и на второ четене.