В един ден управляващите дадоха ход на мащабни изменения в няколко закона – правната комисия в парламента прие на първо четене големите промени в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и нови правила в Семейния кодекс за оспорването на бащинството, а правителството гласува критикуваните промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

Проектът за промени в ЗАНН, по който в продължение на няколко години работи голяма група от юристи под егидата на вицепремиера Екатерина Захариева, получи зелена светлина от правната комисия с 13 гласа „за“, нито един против и 7 въздържали се.

Както „Лекс“ вече писа, измененията в ЗАНН са в над 40 параграфа, променят се основни положения по отношение на административните нарушения и наказания, включително и се въвеждат нови институти като този на споразумението (с пълния текст на законопроекта можете да се запознаете тук). Те бяха подложени на обществено обсъждане на два пъти и по тях постъпиха десетки предложения.

Една от основните промени е възможността за сключване на споразумение между наказващия орган и нарушителя. В такъв случай той ще плаща 70% от минимално предвидената глоба за деянието му. А ако не е предвиден минимум, санкцията ще се определя „по договаряне между страните“, но не трябва да е повече от 70% от половината от максимума.

Предложение за споразумение ще може да прави нарушителят – в 14-дневен срок от връчване на акта, както и наказващият орган след получаване на преписката. Срокът обаче е инструктивен и неспазването му няма да води до незаконосъобразност на постигнатото по-късно споразумение.

С промените се дава бонус за бързо плащане на глобата – нарушителят ще дължи само 80% от нея, ако не обжалва наказателното постановление и плати в 14-дневен срок. Ако обаче наред с глобата, му бъде наложено и друго наказание, той ще може да обжалва наказателното постановление в тази му част. Проектът въвежда и съкратено производство в ЗАНН, както и задължение за наказващия орган да изложи мотиви за вида и размера на наложената санкция. Дават се и определения за „маловажен случай“ и „явно маловажен случай“, като при единия ще се отправя само предупреждение към нарушителя, а в другия ще му се налага глоба.

Измененията в Семейния кодекс, които също бяха гласувани на първо четене от правната комисия, пък дават възможност на всеки родител, чието дете е било припознато от друг след 1 октомври 2009 г., в срок от една година да оспори припознаването.

Освен за заварените случаи, с промените правото да оспори припознаването се дава и на всеки, който твърди, че е родител на детето. Той ще може да го направи с иск, за чието предявяване има срок от една година, който тече от момента на узнаване на припознаването. Той задължително ще се съединява с иск за установяване на произход.

И докато правната комисия даваше зелена светлина на тези законопроекти, Министерският съвет одобри промените в Закона за движението по пътищата, с които се предвижда установяването на нарушението и налагането на наказанието да се осъществява в една административна процедура, с издаването на един документ – фиш за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание.

Те бяха сериозно разкритикувани от председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, който заяви, че ще генерират корупция на пътя. Причината за това е, че новият фиш ще събира в едно двете фази на административнонаказателната процедура, при това дава извънсъдебната ѝ фаза изцяло в ръцете на служител на пътната полиция. Затова бившият главен прокурор заяви, че тази свръхконцентрация на власт в катаджията „поставя под съмнение ефективността на контролната и санкционна дейност на администрацията и поражда въпроси относно безпристрастността и условията за проявление на корупционно поведение (повече за критиките на Цацаров и анализ по темата можете да прочете тук и тук).

От правителството все още не са публикували окончателния вид на законопроекта, а огласиха какво предвижда в съобщение до медиите, от което става ясно, че не са се отказали от новия фиш за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание (ФУАННАН).

Ето какво съобщиха за него от правителствената пресслужба: „Предвижда се установяването на нарушението и налагането на наказанието да се осъществява в една административна процедура, с издаването на един документ – фиш за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание, като в определени случаи с него ще може да се налага и наказание лишаване от право да се управляват моторни превозни средства, както и да се отнемат контролни точки за отчет на извършените нарушения. Съставеният фиш ще може да бъде обжалван в 14- дневен срок от неговото връчване пред районния съд, в района на който е извършено нарушението. Дава се възможност на нарушителя в 14-дневен срок от връчването на фиша да заплати наложената глоба в размер 70 на сто от предвидената стойност“.

И посочват, че със законопроекта са улеснени процедурите по съобщаване и връчване на издадените административни санкции: присъствено – да се дават на ръка при съставянето им; с препоръчано писмо с обратна разписка; чрез служители на МВР; при осъществяване на административно обслужване.

Предвидена е принудителна административна мярка по отношение на всички административни нарушения, за които е предвидено лишаване от право да се управляват моторни превозни средства – временно отнемане на свидетелството за управление на моторни превозни средства.

От правителството съобщиха и че се прави промяна на давностните срокове по ЗАНН по отношение на изпълнението на наказанието „временно лишаване от право да се управляват моторни превозни средства“, каква точно е тя, ще стане ясно след внасянето на законопроекта в Народното събрание.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 септември 2020 10:53
Гост

Проектът за ЗИД на ЗАНН изглежда сякаш е написан от Гешев или от някой от подопечните му полицаи, но във всеки случай не е писан от юрист. Промените нарушават всеки един принцип на административното право. Десетилетия ще са необходими за поправянето на вредите, които тези авторитарни мафиоти всеки ден нанасят на правото в страната ни.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2020 9:33
Гост

Позор, правен позор! Оставка! Затвор!

Възмутен
Възмутен
09 септември 2020 22:29
Гост

Е каква е тази правна комисия. Почти половината са се въздържали. Толкова ли нямат мнение?

Гошо
Гошо
09 септември 2020 22:30
Гост

Така им изнася естествено.

Анонимен
Анонимен
09 септември 2020 22:04
Гост

Е как могат да се споразумеят катаджия и нарушител. Както обикновено: „А вие знаете ли, че карате със 100 лева в час?“

ПОТЪРПЕВШ
ПОТЪРПЕВШ
09 септември 2020 22:06
Гост

Лошото е когато са двама. Тогава сумата става двеста.

Анонимен
Анонимен
09 септември 2020 22:02
Гост

Мисля, че вицепремиера Екатерина Захариева се изложи за пореден път.

Анонимен
Анонимен
09 септември 2020 21:50
Гост

Стига глупости. Как катаджията ще налага наказания.

Анонимен
Анонимен
09 септември 2020 21:52
Гост

При това положение се създават условия за субективно отношение. Защото някоя надарена блондинка може да мине метър.

Въй
Въй
09 септември 2020 17:20
Гост

Е колко да е края на мандата, има още шест месеца, в които могат да натворят чутовни работи.

Възмутен
Възмутен
09 септември 2020 17:17
Гост

Държавата винаги измисля полузаконни начини да си оправя бакиите – пример – плащането на глоби на границата и новото предложение за КАТ.

Хм...
Хм...
09 септември 2020 17:18
Гост

Може би заради това търсят много държавни юристи…

тъпо и упорито
тъпо и упорито
09 септември 2020 17:15
Гост

Този безумен фиш не може да бъде допуснат – катаджията и коли, и беси и е.е си. Дори Цацаров да извадят от нерви и да напише на благодетелите си такива тежки приказки и те да продължават тъпо и упорито

анонимен
анонимен
09 септември 2020 17:15
Гост

И като как промените в ЗДвП се връзват със ЗАНН. В единия недомислица след недомислица, а в другия има ценни неща, но двата толкова много се бият, че направо не ми се мисли какво ще правят в НС

wtf wtf
wtf wtf
09 септември 2020 17:17
Гост

Само да не ос…т ЗАНН, защото проектът хич не е лош. ЗДвП трябва да го заключат в едно чекмедже и да забравят за него. И ще кажа само, че този път съм съгласен напълно с Цацаров.

анонимен
анонимен
09 септември 2020 17:13
Гост

Не мога да проумея – как за маловажен случай се разминаваш само с предупреждение, а за ЯВНО маловажен – глоба. Що за нон сенс

JangoZ
JangoZ
09 септември 2020 17:15
Гост

Tова е, защото законите се мислят от неграмотници, а се гласуват от явни неграмотници.

Иван
Иван
09 септември 2020 17:12
Гост

И защо всички граждани трябва да плащаме на катаджиите и те да ни гърчат само защото не могат да си събират глобите, което не би трябвало да е проблем на почтения човек.

Цонев
Цонев
09 септември 2020 17:15
Гост

Абе положението със събираемостта доста се оправи покрай включването на НАП, връчването при издаване на нови документи и по границата.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2020 10:36
Гост

Ако съгрешилите ги отвличат и им вадят ноктите в някое РПУ, събираемостта ще стане направо 100%… Недоумявам как е възможно да има „юристи“ и „граждани“, които одобряват забрана за напускане и влизане в страната на всеки, който има неплатена глоба към КАТ…

Хайчо
Хайчо
09 септември 2020 17:09
Гост

Ще направят каквото са си наумили като за последно и после следващите да го мислят.

Noi
Noi
09 септември 2020 17:10
Гост

За добрите промени – добре, но тъпите ще си останат с години, защото няма да има кой да ги промени, след като вече са приети.

Чичо Сам
Чичо Сам
09 септември 2020 17:02
Гост

За кога, бе, убавци?

Анонимен
Анонимен
09 септември 2020 21:54
Гост

След дъжд, качулка. Слвд сватба- Променяй.