Възможност за по-ранно пенсиониране да получат част от магистратите, гласува днес правната комисия.

В Кодекса за социално осигуряване беше записано, че тези, които към 31 декември 2018 г. имат поне 35 години общ юридически стаж, от които поне две трети в съдебната система, могат да се пенсионират независимо на каква възраст са. По Конституция съдиите, прокурорите и следователите се пенсионират на 65 години.

Сега магистратите, които отговарят на условията за общ юридически стаж и такъв в системата, ще имат две години да упражнят своето ново право на ранно пенсиониране. Както съответно и на пълен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, и на обезщетението от до 20 заплати за прослужени над 10 години в съдебната власт.

Предложението  за промяната в КСО е на депутата от ДПС Хамид Хамид и беше подкрепено от мнозинството в правната комисия. То беше направено по време на обсъждането на преходните и заключителните разпоредби на Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Точният текст на новата разпоредба в КСО гласи:

Чл. 69г, ал.1 Съдиите, прокурорите и следователите, които към 31.12.2018 г. имат поне 35 години общ юридически стаж, от които поне две трети осигурителен стаж в органите на съдебната власт, могат да подадат заявление за пенсиониране до 31.12.2020 г. включително, независимо от възрастта им.

ал. 2 Ако лицата по предходната алинея прекратят трудовия си договор по реда на чл.165, ал.1, т.2 от ЗСВ, получават пълния размер на следващата им се пенсия за осигурителен стаж и възраст, както и обезщетението по чл. 225, ал. 1 от Закона за съдебната власт.

В мотивите за изменението Хамид обяснява, че в момента магистратите нямат право да се пенсионират преди да навършат 65 години, а чл.69 от КСО предвижда по-ниска възраст за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. В момента жените се пенсионират на 61 години и два месеца (и 35 години и шест месеца осигурителен стаж), а мъжете на 64 години и един месец (и 38 години и шест месеца осигурителен стаж).

Освен това Хамид дава серия от примери за представители на други професии, които имат право при определен стаж да се пенсионират преди навършването на възрастта по чл.69 от КСО. Такава привилегия имат държавни служители по законите за МВР, ДАНС, СРС, изпълнение на наказанията, пощенските услуги, за противодействие на корупцията и тн.

В мотивите Хамид Хамид посочва, че в момента Конституцията предвижда, че магистратите се освобождават от длъжност при навършване на 65 години, но не използва израза „пенсиониране“. Той подчертава, че правото на пенсия е сред социалните права на гражданите и преценката за пътищата за реализацията му е от компетентността на Народното събрание.

„В светлината на разясненията на решение №10 от 13 септември 2012 г. по конституционно дело №15/2011 г. няма пречка законодателят да предвиди други условия за настъпващата неработоспособност в случая на магистратите, независимо, че не са навършили 65 години, ако поне две трети от общия осигурителен стаж е в органите на съдебната система или алтернативно се предвиди да е общ юридически стаж по смисъла на ЗСВ за определен период от време. Предвиденото изменение няма да противоречи и текстово на чл. 129, ал. 3, т. 1, вр. ал. 2 от Конституцията, тъй като то създава само правна възможност за лицата, които отговарят на предложените изменения, а не задължават магистрата да се пенсионира при настъпването на кумулативните предпоставки на новата разпоредба на чл. 69г от КСО“, посочва вносителят.

„Ще подкрепя тази промяна. Не повече от 30 съдии отговарят на условията и надали повече от половината ще се възползват от тази възможност“, каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов. И допълни: „Защо след 23 години стаж в съдебната власт, ако смята, че е изморен, магистратът да няма възможност да се пенсионира. Няма смисъл да мъчим този свръхопитен професионалист. Това е и в полза на правосъдието“.

Промяната в КСО беше приета с 14 гласа „за“, нито един „против“ и шест „въздържал се“.

Междувременно правната комисия след десетки часове обсъждания прие на второ четене всички изменения в АПК.

Днес Административният съд София – област получи още дела срещу актове на регулатори. Както „Лекс“ писа вчера депутатите определиха той да е първа инстанция по делата срещу решения на Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и Комисията за регулиране на съобщенията, както при оспорването на конкурсите за нотариуси.

Днес му бяха възложени и производствата срещу актове на Съвета за електронни медии, както и срещу актове на КФН, свързани с колективните инвестиционни схеми, с публичното предлагане на ценни книжа, застрахователния надзор и пазарните злоупотреби с финансови инструменти. АССО поема и оспорването на конкурсите за частни съдебни изпълнители.

Депутатите изрично запазиха подсъдността на делата на Комисията за енергийно и водно регулиране. Те, както и досега, ще се гледат на първа инстанция от Административния съд София-град.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Простосмъртен
Простосмъртен
05 юли 2018 11:01
Гост

Явно някой се е загрижил за хора, близо до 60-те години, които иначе трябва да работят още поне 5 г. в съдебната власт. Но това са хора, а за всички останали от раята постоянно вдигат годините. Но те са от простолюдието и не са толкова важни. В крайна сметка ще ходят на работа с памперси.

Учуден
Учуден
05 юли 2018 10:53
Гост

Не очаквах, че промените в Кодекса за социално осигуряване ще бъдат приети единодушно.

Пейо
Пейо
05 юли 2018 10:19
Гост

Хамиде, къде ще ми правиш сравнение с магистрат и пощальон? Кой е по- уморен в края на работния ден?

Анонимен
Анонимен
05 юли 2018 9:58
Гост

Конституцията като предвижда да се пенсионират на 60 години, защо работят и слвд това?

Възмутен
Възмутен
05 юли 2018 10:01
Гост

Друго си е да взимаш и пенсия и заплата.

Магистрат
Магистрат
04 юли 2018 22:50
Гост

Това не е честно – или за всички еднакво, или си е чиста дискриминация.

Възмутен
Възмутен
05 юли 2018 10:07
Гост

Магистратите се уморяват по- лесно от нас. А и не е лесно да работиш цели 23 години.

Младши
Младши
04 юли 2018 22:49
Гост

Моля ви, възползвайте се.