България е готова за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето за членството ни в Шенген. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев след среща в Министерския съвет с министрите на правосъдието, на вътрешните и на външните работи.

Окончателното решение за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген трябва да бъде взето на заседанието на Съвета за правосъдие и вътрешни работи на ЕС на 8 и 9 декември. В края на миналата седмица обаче стана ясно, че Нидерландия и Австрия са против членството на България, въпреки че е изпълнила техническите изисквания.

Първо външният министър на Нидерландия Вопке Хукстра изрази съмнения, че България още не е добре функционираща правова държава, която е готова да се справи с корупцията и организираната престъпност. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте пък допусна, че границата на България може да бъде премината срещу 50 евро.

„Теоретично рискувате миграционен поток да започне през такава държава. Не казвам, че ще се случи, но искам изрично да съм установил, че няма да се случи“, каза Рюте. След изказването му последва ответна реакция от България с предложения да се гласува срещу всяко предложение на Нидерландия. Главният прокурор Иван Гешев пък призова Рюте и властите в Нидерландия да представят доказателства, че границата може да бъде премината срещу 50 евро.

Премиерът Гълъб Донев коментира днес, че България е покрила критериите за Шенген още през 2011 г., а само през последните месеци са били извършени две проверки на Европейската комисия и една от Австрия, които са завършили положително. Нидерландия обаче е отказала да участва.

„В този смисъл, изразените впоследствие от премиера на Нидерландия резерви, които се аргументират с липсата на увереност именно по отношение на изпълнение на критериите за членство на България, не само звучат повече от неубедително, но се опровергават от заключенията на Европейската комисия и противоречат на позицията на всички държави членки и на недвусмисленото становище на Европейския парламент“, каза Донев. По отношение на върховенството на закона премиерът припомни, че България е покрила шестте основни приоритета по Механизма за сътрудничество и проверка и от 2019 г. ЕК не изготвя нови доклади.

Донев обясни, че резервите на Австрия са по-скоро за общото функциониране на шенгенската система и позицията им, че при това положение тя не трябва да се разширява.

„Докато премиерът на Нидерландия прибягва и до недостойни внушения, които в България едва ли ще бъдат забравени скоро. Дългът ни към загиналите трима полицаи няма да го позволи“, заяви Донев.

По думите му, от изхода на заседанието на Съвета за правосъдие и вътрешни работи зависи дали и какви ответни мерки ще предприеме българското правителство.

„Силно се надяваме да не бъдем изправени пред подобна необходимост. Напротив, вярваме, че все пак разумът и позитивната воля на огромното мнозинство от държавите членки ще надделеят и решението ще бъде взето въз основа единствено на техническите критерии за присъединяване към шенгенското пространство. България не се е отказала от Шенген. Разполагаме с още три дни, в които няма да пестим усилия в търсене на подкрепа за преосмисляне на позициите на Нидерландия и Австрия“, каза още служебният премиер.

Донев подчерта, че гласовете срещу членството на България са продиктувани по-скоро от вътрешно-политически съображения, отколкото от реални недостатъци по прилагането на шенгенските правила и каза, че позицията на Нидерландия „поражда съмнение за прилагането на двойни стандарти“.

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 декември 2022 13:02
Гост

Тоз като преспа да не е решил вече с какви „конкретни мерки“ ще плаши гаргите?
С нетърпение очакваме да се посмеем.

Хайдукатът
Хайдукатът
06 декември 2022 12:43
Гост

Лично Гълъбът ще фръкне за Нидерландия и ще се изцвъка върху гелосаната глава на Рюте. Да види той ответни мерки и дали друг път ще налага вето…

В Нидерландия пак има действаща педофилска партия
В Нидерландия пак има действаща педофилска партия
06 декември 2022 8:11
Гост

Според уикипедия е възобновена дейността на педофилската партия на Нидерландия. Беше закрита, сега е реучредена. България ,на ниво ЕС да защити децата на Нидерландия, като поиска от ЕС всякакви действия и тази партия да бъде закрита, и никога да не е възможно в бъдеще да бъде реучредена. И то дори и да ни приемат в Шенген, или да не ни приемат в Шенген-но педофилията в нидерландия, покрепяна и на партийно ниво следва да бъде смазана с цялата правна помощ на ЕС, включително и налагане на санкции на Нидерландия. Нидерландия ли правова държава, това ли е правова държава-да се позволи партия… Покажи целия коментар »

Саботажът на Шенген
Саботажът на Шенген
05 декември 2022 20:04
Гост

comment image

Иванчева
Иванчева
05 декември 2022 16:59
Гост

Мярката може да е само една. Но от продажни путьовци с птичи имена не го очаквахте:

БЪЛГАРИЯ Е ПРОТИВ ВСИЧКИ И ВСЯКАКВИ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ.

И гласува „ПРОТИВ“. И санкциите падат за целия ЕС.

PS. Защото българския интерес е такъв.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 17:29
Гост

Някои хора гледат само руската държавна телевизия и не си пият редовно хапчетата.

България да защити правата на жените в Нидерландия
България да защити правата на жените в Нидерландия
05 декември 2022 16:02
Гост

Ето какви мерки може да вземе България: -Поставяне на европейско ниво проблемът със защита правата на жените в Нидерландия. Да се държат човешки същества на витрини в центъра на градовете е извратения. Независимо дали ще влезем в Шенген, България е длъжна да постави въпроса пред всички форуми на ЕС, парламента на Съюза, международни организации. Нидерландия третира жените в публичните домове по витрините като стока, вещ с цена. Жените са човешки същества, а не стока,че да бъдат държани по витрини с цени и етикет. -Поставяне на въпроса с трафика на дрога от Нидерландия-очевидно от пристанището в Амстердам. Гранд европейски проблем. -Поставяне… Покажи целия коментар »

Саботажът на Шенген
Саботажът на Шенген
05 декември 2022 15:33
Гост

„Г-н Радев, вие махнахте Спецсилите от границата и я превърнахте в плячка на беззаконието“

https://www.facebook.com/urumovi/posts/774773060305210

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 14:27
Гост

Верно?
И какви ще са те?
Аз, лично, обичам нидерландците за оказаната ни от тях своевременно помощ!

веднага да се вземат ответни мерки
веднага да се вземат ответни мерки
05 декември 2022 13:59
Гост

Вето на всички решения за помощ за Украйна и за санкции на Руската Федерация. Сключване на договори за евтин газ и петрол с Руската федерация. Блокиране на всички инициативи на Австрия и Нидерландия, както и на решенията по всички въпроси, които ги касаят положително и пряко.

...
...
05 декември 2022 17:30
Гост

…и забрана на всички медии, освен руската държавна телевизия, която доста е облъчила русоРобите

ала бала
ала бала
05 декември 2022 13:45
Гост

Кви ответни мерки ще вземеш, бе проскубан гълъб? Мерките са правосъдие, и закон – а ти си галфон, за няколко месеца във властта. Ето мерки -родословно дърво на съдебната система, да се знае кой какъв е, при искане на страна- делото да се решава от жури, както в САЩ, а не в разни мошеници в тоги, и съдебни заседатели на хранилка. Разследване на магистрати, на ГЕРБ, Пеевски и Доган, затвор за Тиквата, къш на Киро Тъпото (Кокорчо го одобрявам), къш на Чалгара, къш на Стефи Дупето, който се коалира с всеки, къш на американослугите, къш на тайно ваксинираните копейковци,къш на… Покажи целия коментар »

ала бала
ала бала
05 декември 2022 13:30
Гост

Съгласен съм че България не е правова държава, това го виждам всеки ден в съда. Но за друго не съм съгласен с холандците – че смятат България за държава – това не е държава, а недоразумение

Авраам
Авраам
05 декември 2022 13:03
Гост

Не правете глупости. В Холандия има куп българи, които работят и пращат пари на близките си в България. Най-много от ваще ответни мерки да се стъжни положението на всички работещи в Холандия. Друго няма да стане. Холандия ще продължи да ни гледа надменно, защото честно казано са си такива, но и защото има защо да ни гледат така. Като изтърсака на Европа.

аха
аха
05 декември 2022 14:01
Гост

Ще гледа надменно до момента, в който получи вето на някое решение, което я касае пряко. И не ми ги хвали тези г€йт@ци, дето се дрогират легално…

Стаматов
Стаматов
05 декември 2022 13:02
Гост

Държим се, като гаменчето в квартала. Направили сме куп поразии, но когато някой възрастен с опит ни се скара, ние почваме да пищим, че ни обвинява без доказателства, че ще му стъжним живота и на него, че сме невинни.

Nikkifor
Nikkifor
05 декември 2022 13:01
Гост

Глупости. Какви мерки ще вземете, бре? Мерките са не да се заяждате с Нидерландия, а да обезгавите цялото ръководство на ГЕРБ, както и да се търси отговорност за куп измами в държавата и от хора, които напуснаха партията, но бяха нейни лидери, като Цветанов. Също така да се повдигнат обвинения и да има осъдителни присъди и за бизнесмени, като Ваклин, други строителни измамници, като Артекс, Галчев, както и за Домусчиев, който явно си купува политици. Всичко това, всички тези хора доведоха до такова ниво на корупция, че сега не ни е крива Нидерландия

Павлов
Павлов
05 декември 2022 12:59
Гост

Както се казва за 12 години по 30 км. ограда/стена да бяха строили ГЕРБ, сега щяхме да имаме нормална граница на Европа. дори граничарите казват, че позлват стара техника и така е от години. За тези неща не е виновен Кокорчо, дето управлява всичко на всичко осем месеца. Виновни са тия преди него, които управляваха 12 години. Включително патериците ВМРО, НФСБ и Марешки!

Чиков
Чиков
05 декември 2022 12:58
Гост

Позицията на Нидерландия е най-голямото доказателство, че ГЕРБ не са се справили в тези 12 години. Преди доста години Борисов каза, че „имаме да измажем една сграда и сме готови за Шенген“. Това се оказва кръгла лъжа. ГЕРБ трябва да са по-ниски от тревата сега, но те ще позлват и тази критика от Европа за да обвиняват другите, но не и да кажат – да виновни сме, не заслужаваме да управляваме.

Боболина
Боболина
05 декември 2022 12:57
Гост

Стига бе. Заради едно единствно нещо ни приеха в Европейския съюз. заради това, че ще им бъдем външна граница. Ние и това не можем да направим. В интерес на истината мисля, че към момента Албания е по-годна да е член на ЕС от нас. Границата ни е разграден двор.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 14:30
Гост

Всъщност – това заслужават юрогейци – такава граница. Даже заслужават въобще да не вардим нищо. Без друго откачените евробаби сами си поканиха „учените“ – мигранти – ми да им се радван на воля сега. От години Европа вече е клоака – по улиците е пълно с бездомници и престъпници. Що да им пречим ние? Нали това искат?

...
...
05 декември 2022 17:32
Гост

…само се чудя защо русоРобите още се мъчат в тази клоака, наречена ЕС, вместо да си съберат багажа и с песен да поемат към Сибир или Донбас

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 20:15
Гост

Тук живеят българи.
Не е задължително те да са евро подметки или поклонници на който и да било друг.
Но тук трол-дружинката се опитва по детски да дели българите на фенове на ФАЩ и Русия. Е, не – ние сме българи, не всички сме като теб и трите трола на чужда хранилика.
И ми е мъчно, че предателите от Брюксел превърнаха Европа в наркоманско сборище на полово неопределени марионетки. Защото до преди 20 години не беше така.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2022 13:06
Гост

На елементарните тролове постоянно им се привиждат фоби и фили. Дори там, където иде реч единствено за защита на националния интерес и за обективна преценка на промените, станали последните 20 години, вкл. у нас и в Европа. Ти последната година посети ли Нидерландия, Германия, Франция? Щото аз – да. И гледката е ужасна. Само преди месец. Нищо общо с Европа от преди 20 години нямаше. Впрочев и в Русия ходих също. Ти там едва ли си стъпил, но вероятно „си наясно“ и с това, което става и там. Ама нищо де – щом шефовете ти са ти спуснали опорката, че… Покажи целия коментар »

Sparova
Sparova
05 декември 2022 12:56
Гост

Мерките е много ясно какви трябва да са. Да се направи мащабно разследване от прокуратурата (която е на подчинение на Гешев, който е назначен от Бойко и ГЕРБ), после съда да произнесе куп обвинителни решения за злоупотреби с държавни и европейски пари в особено големи размери. Това са мерките. Защото в Европа знаят и децата, че сме подкупни и корумпирани. Но и те знаят и ние също, че няма и един осъден депутат, министър, политик. Как точно да ни пуснат където и да е?

Дани
Дани
05 декември 2022 12:54
Гост

Да ни пуснат в Шенген, да няма граници с Румъния и Гърция, та да си влизат трафиканти и наркотици от където си искат. Защо? Европа да не е луда.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 14:32
Гост

То пък като че ли в „Европа“ вече 15 години не влизат най-спокойно и наркотици, и „мигранти“ и всичко друго от сорта, което япревърна в един изоставен заден двор на света.

Кирилов
Кирилов
05 декември 2022 12:53
Гост

Извинете за непатриотичното ми мнение, но и аз да съм и аз няма да ни пусна в Шенген. Трябва да са луди не само Нидерландия, но и скандинавците да кажем, ако решат да ни пускат в Шенген.

те са достатъчно луди
те са достатъчно луди
05 декември 2022 14:03
Гост

че и тук гледам много сте прихванали от тяхната лудост…

Иванчева
Иванчева
05 декември 2022 17:03
Гост

Не е луд онзи който прибира парата на А за Б.

Любенова
Любенова
05 декември 2022 12:52
Гост

Ето това е манталитета на балканеца и по-специално на българина. Ганьо. В условията на война, когато цяла Европа и най-вече ЕС трябва да е обединена, ние ще вземаме ответни мерки. Не, че не трябва да защитаваме името си, но в случая сме виновни. Това е. Не е да сме набедени неправилно. Виновни сме си

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
07 декември 2022 10:25
Гост

Ми бъдете си виновни, бре умници! Обединявайте се и ходете на война – тия с мъжките имена грабвайте автоматите и на фронта, тия с женските имена грабвайте бинтовете и превръзвайте тези с автоматите, а тези с евроатлантически пол да мъкнат снаряди. Ама да обвинявате всички българи за това, че един холандец се е надрусал, няма нужда!

Шарков
Шарков
05 декември 2022 12:51
Гост

Ще им пр*** на гъ*** на Нидерландците. Фактически само ще им паднем още в очите. Вместо да вземем мерки, ние ще им се дървим

Фики
Фики
05 декември 2022 12:48
Гост

Аз не виждам какво ще се промени за хората ако България бъде приета в Шенген.

Чавдар
Чавдар
05 декември 2022 12:49
Гост

Да бе! Голям зор.

Иванчева
Иванчева
05 декември 2022 17:05
Гост

Отношението бе иуди на сметката на А за Б!!!

Заминавайте за Холандия и там работете на витрината под червен фенер!

Заки
Заки
05 декември 2022 12:42
Гост

Много ае съмнявам Нидерландия и Австрия да преосмислят позициите си.

Рики
Рики
05 декември 2022 12:43
Гост

За съжаление така сме си постлали. Нямаме никакъв авторотет.

Хари
Хари
05 декември 2022 12:34
Гост

Сега ли разбраха, че България още не е добре функционираща правова държава!

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 14:33
Гост

За жалост дори функциониращите такива в Европа тръгнаха в нашата посока, вместо ние – към тяхната. Ни Шенген вече е нужен, ни еврозона, ни ЕС и НАТО – всичко е за канала!

Зa протокола
Зa протокола
05 декември 2022 17:07
Гост

България първа е признала КНР. Там е истината.

Там е бъдещето. Време е да го капитализираме това признание, понеже СССР няма от 30 години.