Президентът Румен Радев подписа указа за освобождаване на председателя на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Димитър Георгиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По-рано днес Министерският съвет взе решение за освобождаването на Георгиев, като на негово място беше предложено да бъде назначен Пламен Тончев, който е служител на агенцията и директор на регионална структура на ДАНС.

Мотивите за смяната на Георгиев са, че е уронил престижа на службата и като председател на ДАНС е предприемал политически мотивирани действия„, обясни служебният премиер Стефан Янев.

С друг указ от днес президентът е назначил и Тончев за шеф на ДАНС.

В отговор на въпрос дали се готви смяна и на шефа на Държавната агенция „Разузнаване“ (ДАР) Атанас Атанасов, служебният премиер отговори лаконично: „Когато бъде взето решение, то ще бъде обявено“.

Преди десетина дни служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви пред медиите, че шефовете на специалните служби у нас са в дълги отпуски като добави, че по този начин службите се самообезглавили.

В тази връзка от Министерския съвет уточниха, че председателите на ДАНС и ДАР действително са в дълъг неплатен отпуск. Този на Димитър Георгиев е от 7 май до 6 септември 2021 г., а на Атанас Атанасов – от 7 май до 5 септември 2021 г.

Единствено председателят на Държавната агенция „Технически операции“ Цветан Китов беше в кратък платен отпуск – от 5 май до 21 май 2021 г.

Служебният премиер Стефан Янев поиска прекратяването на отпуските на председателите на ДАНС и ДАР. „Тези хора се дискредитираха пред обществото с волеизявлението си да ползват неплатен отпуск за дълго – за периода на действие на служебния кабинет, а може би и отвъд. По този начин бих казал, че са нарушени и съответните устройствени закони, съгласно които уронване престижа на службата води до наказание„, каза преди дни министър-председателят и добави: „Ще търсим вариант за тяхното отстраняване и съответно поставяне началото на ново ръководство така, че тези служби да работят в интерес на гражданите, в интерес на държавата, а не в нечии чужди интереси. „Чужди“ не значи на чужда държава, а предполагаемо на политически или други интереси„, уточни Стефан Янев.

След реакциите на служебния премиер и вътрешния министър, Георгиев и Атанасов решиха да прекратят отпуските си. Миналата седмица те се явиха в Министерския съвет като поискаха среща с Янев, но той не ги прие поради служебни ангажименти. А днес дойде и решението на правителството, в което се предлага президентът да смени шефа на ДАНС.

По-късно Димитър Георгиев коментира пред журналисти, че отпускът му е бил по лични причини, като е уведомил премиера за това, но го е прекъснал на петия ден. От думите на шефа на ДАНС стана ясно, че не приема мотивите, че е уронил престижа на агенцията и е политически обвързан. Неговата теза е, че освобождаването му е резултат от разкритата мрежа от руски шпиони, защото в предишното служебно правителство на Радев не е имало упреци към работата му, но не е имало и операции срещу шпиони на Русия.

„Шпионският скандал и олигарсите – това е нещо, което не беше пипано от години. Първата информация, която беше искана от служебното правителство и от премиера беше: Дайте ми информация за шпионския скандал. И тя му е предоставена“, каза Георгиев днес.

Той отрече и информацията, че ДАНС е сред службите, отговорни за подслушване на политици. По думите му Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства вече е влязло в агенцията и ще извади цялата информация, но политици не са били подслушвани.

„Направил съм доклад, който е изпратен вчера на премиера, който изцяло не потвърждава информацията. Опитах се да му докладвам и други детайли, но той беше зает вероятно с моето освобождаване“, добави Георгиев.

Шефът на ДАНС каза още, че вътрешният министър Бойко Рашков бил с отнет допуск до класифицирана информация.

„Имаме едно основно притеснение – че силовият вицепремиер е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от 3 години, като отнемането е преди 2 години. Този достъп не е обжалван. Ние, секторът за сигурност, работим с класифицирана информация“, каза Георгиев.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Шеленберг
Шеленберг
27 май 2021 18:23
Гост

„Пълен професионалист“.

Амелия
Амелия
26 май 2021 15:31
Гост

То да е само шефа на ДАНС ами то всичките шефове на РПУ и РДВР-та по места са от задругата. То не са ‘кълчища’,мрежи , схеми и речни камъни…

Пижо Пендин
Пижо Пендин
26 май 2021 13:21
Гост

Ами поизложи се с тая отпуска Митко, точно си личеше, че се е покрил. Такива п@ткенски номера от шефа на контраразузнаването, айде де! Има една стара приказка, че тарикат мъж не писка … а он се скри, ами не става, сори!

Пълна каша
Пълна каша
26 май 2021 13:16
Гост

Тези за два месеца кой знае какво още ще сътворят.

Anonimen
Anonimen
26 май 2021 13:14
Гост

Със сигурност са вдигнали мерника и на Атанас Атанасов.

Кики
Кики
26 май 2021 13:16
Гост

Янев явно за това не желае да приеме Георгиев и Атанасов.

Димитър
Димитър
26 май 2021 13:12
Гост

Хайде и тези! Ще си слагат техен човек явно. Класика в жанра.

Симеон
Симеон
26 май 2021 13:13
Гост

Нищо ново под слънцето.

Само така
Само така
26 май 2021 13:02
Гост

Голям плач за тоя парашутист спуснат от ДПС, който бе парцалена кукла на Шиши и втория чифт уши на Гешев! Даже много го бавиха! Чакаме следващи решителни стъпки в прочистването на управлението на държавата от тези гербаво-дупесарски недоразумения!

Ananieva
Ananieva
26 май 2021 12:05
Гост

Скоро ще стане ясно.

Павлета
Павлета
26 май 2021 12:05
Гост

Радев е позорен президент.

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 12:22
Гост

Със сигурност е така за тъпата кърджалийска п*тка и други видни представители на ЕнтелЕгенцията на ГЕРБ. Иначе по последни изследвания рейтингът на Радев беше към 60%.

Людмил
Людмил
26 май 2021 12:04
Гост

Да се оправят бе. Пълни гамени са всички в тоя служебен кабинет.

Дидо
Дидо
26 май 2021 13:11
Гост

На фона на предния… На мен пък ми харесват действията им.

Anonimen
Anonimen
26 май 2021 13:15
Гост

Какви са тези отпуски, бе! Тези работят ли въобще? Явно-не.

Манолева
Манолева
26 май 2021 12:02
Гост

Вероятно Радев така и така ще го смени. Няма защо да пищят.

Nikolov
Nikolov
26 май 2021 12:02
Гост

Занимават се с глупости. Нищо не ви прави шефа на ДАНС!

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 12:01
Гост

Хайде преди да бързат с още смени, Манолова, Слави, Иванов да кажат ако те управляват ще искат ли рушвети от новия собственик на Левски? Защото човека ще има грандиозни планове ако дойде, а знаем, че в България дори да си си подал законовите документи в законовия срок и министерството да е длъжно да ти се разпише за това, което искаш да правиш или пък да ти откаже на база на документите и тяхната неточност примерно, ТО много често към всичко това се искат и рушвети и то 6-7 цифрени числа. Айде да кажат ще спъват ли развитието на поредния голям… Покажи целия коментар »

Бобо
Бобо
26 май 2021 12:03
Гост

А, хубав въпрос. Защото те ще се гласят да идват на власт. Същия въпрос може да се зададе и на ГЕРБ, БСП и ДПС, а и на ПатрЕотите, но там отговора е ясен – няма и никога не сме искали рушвети, но е ясно, че точно това правят. Да видим Слави колко се вълнува от спорта и развитието му, че нещо не ми се вижда крайно развълнуван…Пък и той си е чорбар де.

Саливерстров
Саливерстров
26 май 2021 12:05
Гост

Принципно няма причина ако тези нови три партии управляват да правят спълни на инвеститора, но не съм сигурен. Да България ще почнат да пищят ако случайно има руски корени човека или просто е роден в Одеса, както се говори за едно от спряганите имена.

Десислава
Десислава
26 май 2021 12:00
Гост

Какво налага смяната му? Ей така, за да сожим наш човек?

Червенкова
Червенкова
26 май 2021 11:59
Гост

Политическа чистка

Фриц Клингенберг
Фриц Клингенберг
26 май 2021 11:59
Гост

Крайно време беше.

Шалимар
Шалимар
26 май 2021 11:58
Гост

Колко е вълнуващо