Министерският съвет (МС) ще поиска Конституционния съд (КС) да разтълкува разпоредбата от основния закон, която регламентира надзора за законност и методическото ръководство, които главният прокурор упражнява над дейността на всички обвинители, съобщи „Свободна Европа“. На практика се очаква КС да даде отговор на въпроса дали при действащата Конституция може да има прокурор, който е независим от обвинител №1.

Пред „Лекс“ министърът на правосъдието Данаил Кирилов потвърди за това намерение и съобщи, че вчера е изпратил проекта на въпроса до КС за съгласуване между министерствата. „Въпросът, който поставяме е: Главният прокурор осъществява ли надзор за законност и методическо ръководство по смисъла на чл. 126, ал.2 от Конституцията върху дейността на прокурора в случаите, в които се извършва разследване или отделни действия по разследването и други процесуални действия по сигнал срещу главния прокурор, както и по проверка по сигнали срещу него?“, обясни Кирилов.

И допълни: „Дали сме една сериозна аргументация, но все още я разработваме“. Правосъдният министър каза, че стремежът е искането за тълкуване на чл. 126, ал. 2 от Конституцията да бъде одобрено на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Разпоредбата, чийто смисъл ще трябва да разяснят конституционните съдии, гласи: „Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори“.

През последните дни тя е обект на много коментари заради приетия в събота от правителството проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с който се предлага шефът на инспектората във Върховната касационна прокуратура да получи нов статут и правомощие да разследва главния прокурор и заместниците му. Той беше наречен от премиера Бойко Борисов „абсолютно независим прокурор“. Проектът предвижда той да бъде избиран с квалифицирано мнозинство от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за мандат от 7 години. Освен това с промени в НПК се изключва надзорът за законност над действията на този прокурор от страна на обвинител №1 и това накара много специалисти по наказателно право да коментират, че подобни изменения нарушават Конституцията.

Въпросът дали в България може да бъде въведена фигурата на независим прокурор без да се направят промени в Конституцията специално беше коментиран от Венецианската комисия в становището ѝ, след което правителството спешно гласува измененията в НПК и ЗСВ.

„Чл. 127 от Конституцията изброява правомощията на прокуратурата: ръководи разследванията, повдига обвинения срещу извършители на престъпления, поддържа обвинения в съдилища и др. Чл. 126, ал. 2 от Конституцията гласи, че главният прокурор упражнява надзор за законност върху работата на всички прокурори. Може да се направи изводът, че прокурорите имат монопол върху всички наказателни разследвания и че всички прокурори трябва да бъдат подчинени на главния прокурор, който наблюдава законността на техните действия. Ако Конституцията се тълкува по този начин, фигурата на „независим“ прокурор става невъзможна без някои изменения в Конституцията“, заяви Венецианската комисия.

Тя самата обаче посочи, че е „възможен и по-гъвкав подход към тълкуването на прокурорския монопол“. „На първо място, НПК предвижда съдебен контрол за законосъобразност на някои действия на прокуратурата, което на пръв поглед не нарушава „монопола“ и не повдига никакъв конституционен въпрос. Второ и по-важното е, че Конституцията трябва да се тълкува в светлината на общоприети принципи, един от тях е nemo judex in causa sua, никой не може да бъде съдия по неговия собствен случай. Трудно е да си представим, че българският конституционен ред по някакъв начин не отговаря на този принцип, дори и да не е формулиран в Конституцията“, изтъкна комисията.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
без страх
без страх
15 декември 2019 11:45
Гост

До такава степен свикнаха, че народът представлява алгебричен сбор от лапнишарани, че чак си и повярваха…

Анонимен
Анонимен
13 декември 2019 21:50
Гост
Андрей Иванов
Андрей Иванов
13 декември 2019 18:00
Гост

Дами и господа юристи излиза че , ако даден организатор на престъпна група , реши да се сприятели с действащия Главния прокурор по финансов или друг начин , то съответната групировка остава под закрилата на Главния прокурор и никой няма право да го подведе под наказателна отговорност , тъй като, обвинител номер 1 му е приятел , а той пък е шеф на всички обвинители и те правят ,каквото им нареди. И интересното е че въпросната личност до като е Главен прокурор не може да се прилага закона за него,за действията които са окачествени от закона като престъпление ,тъй като… Покажи целия коментар »

УдиК
УдиК
13 декември 2019 16:09
Гост

Мястото на Гешев е максимум в МВР, ако ме разбирате.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2019 17:34
Гост

Намери си обаче хубаво и топло местенце.

независим
независим
13 декември 2019 16:04
Гост

Да не се правим на идиоти – проблемът не е в проекта за промени в НПК, а в този за ЗСВ. Идиотията е с избора на този „независим“ прокурор, а иначе венецианците са прави, че разумът и гъвкавият подход казват, че никой не може да бъде прокурор по разследването срещу него, включително и главен 😉

Анонимен
Анонимен
13 декември 2019 15:53
Гост

Който плаща заплатата, той е шефът. Ако независимият прокурор е на заплата в прокуратурата, за каква независимост говорим?

Анонимен
Анонимен
13 декември 2019 17:10
Гост

За същата като на тези от ПК, които го избират.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2019 15:51
Гост

Голям батак с това бързане заради Венецианската комисия.

анонимен
анонимен
13 декември 2019 15:50
Гост

Каквото и да каже КС, все в г.з Трябва сериозен ремонт на Конституцията. Ама на ББ не му стиска да бъде свикано ВНС.

анонимен
анонимен
13 декември 2019 15:52
Гост

Делото Колеви е от 2010 година. ГЕРБ управляват от 2009 г. насам, с едно малко прекъсване. През тия 7-8 години можеха да променят Конституцията и да изпълнят решението. Но явно ББ спази обещанието си – реформата за след Цацаров. Ама то и каква реформа…. ум да ти зайде.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2019 17:37
Гост

Реформите са напълно популистки.

ялови напъни
ялови напъни
13 декември 2019 16:00
Гост

Хайде сериозно – има ли шанс за работещо ВНС? Никакъв! Какъв е смисълът от ялови напълни за свикването му тогава.

анонимен
анонимен
13 декември 2019 16:05
Гост

Принципно би могло. Безпринципно – няма вече качествени юристи-депутати.

ops
ops
13 декември 2019 15:49
Гост

А може ли КС да каже колко независим е прокурор, избран от главния прокурор, за да разследва главния прокурор. За мен това е много голям проблем.

анонимен
анонимен
13 декември 2019 15:48
Гост

Още при първия проект Дани беше казал, че ще пита КС. Защо сега първо не се обърнаха към КС, пък после да пишат това тия безумия