Правителството оттегли искането за предоставяне на техническа помощ за административното правосъдие от Службата за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия.

Решението е взето по молба на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, напомнят от правителствената информационна служба.

На 18 октомври 2017 г. Министерският съвет реши да поиска помощ от службата към ЕК „за осигуряване на експерти за подготовка на функционален анализ на Върховния административен съд и системата на административните съдилища, за изготвяне на предложения за оптимизиране и регулиране на натовареността на административните съдилища, включително чрез промяна на подсъдността на определени видове дела и структурни мерки“. Освен това беше поискана и техническа помощ за Инспектората към ВСС.

В края на февруари т.г. у нас е бил екип на службата, който е провел срещи с ръководството на ВАС и с представители на ИВСС за изготвяне на документацията за предоставяне на техническа помощ, в съответствие с отправените искания от страна на България.

Тогава обаче председателят на ВАС Георги Чолаков е изразил категорична позиция, че структурна реформа в системата на административните съдилища не е необходима и би била изключително вредна за бързината, качеството и ефективността на българското административно правораздаване, което е едно от водещите в Европейския съюз. Било е посочено още, че единствените необходими мерки са свързани с намаляване натовареността на съдиите, което е възможно чрез законодателни промени в родовата и местната подсъдност на административните дела.

Представителите на службата са били информирани и за извършените анализи в сферата на административното правораздаване, реализирани със средства от структурните фондове на ЕС.

Пленумът на ВАС подкрепи идеята на Чолаков за оттегляне на искането. Същото сториха и всички административни съдилища в страната, а Съдийската колегия на ВСС взе и решение в този смисъл, което изпрати на правителството.

Междувременно и Конституционният съд излезе с тълкувателно решение, с което даде възможност на законодателя да промени част от подсъдността, което ще помогне за равномерното натоварване на административните съдилища.

Не на последно място в правната комисия на Народното събрание предстои обсъждане на второ четене на проект за промени в АПК, с част от които също се очаква административните съдилища да бъдат равномерно натоварени. „Става дума за промени, които касаят промяната на подсъдността – тя да е по местоживеене на жалбоподателя, а не по седалището на органа, срещу когото е жалбата. По този начин концентрацията на данъчните дела няма да е само в пет съдилища, а и други вече ще разглеждат този род дела“, обясни преди около три седмици председателят на ВАС.

Днес от правителството уточниха, че Службата за подкрепа на структурните реформи е информирана за извършените вече анализи в сферата на административното правораздаване, както и че изготвянето на нов анализ ще означава дублиране на дейности и двойно финансиране. Преценката е, че необходимите мерки за намаляване на натовареността на съдиите ще бъдат предприети чрез законодателни промени, уточняват от МС.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
29 май 2018 14:39
Гост

Za tezi zakonodatelni promeni se govori otdavna, no ni6to ne se pravi.

Петя
Петя
29 май 2018 14:37
Гост

Някой май го е страх от външен анализ.

Mun4o
Mun4o
29 май 2018 14:38
Гост

Може би, след като средствата се отпускат от структурните фондове на ЕС.

Anonimen
Anonimen
29 май 2018 14:29
Гост

Георги Чолаков може би си има съображения, но аз лично смятам, че структурната реформа в системата на административните съдилища е належаща.