Правителството реши да отмени всички културни събития в страната заради коронавируса. Мерките бяха гласувани на извънредно заседание на Министерския съвет, след като от снощи в България вече има 4 доказани случая на заразени. Засега те са само в Плевен и Габрово, където положителни проби първо са дали 27-годишен мъж и 75-годишна жена.

След това са изследвани нови 24 проби в отделението по белодробни болести в плевенската болница и е бил доказан трети случай на коронавирус при пациент на 61 години с белодробно заболяване. В Габрово са изследвани 46 проби, като положителна се е оказала и още една – на жена от медицинския персонал.

Затова, по предложение на Националния оперативен щаб, правителството реши да засили превантивните мерки за предотвратяване на разпространението на вируса.

Първоначалното предложение на ген. д-р Венцислав Мутафчийски беше да бъдат отменени всички културни събития на закрито в засегнатите вече райони, но министърът на културата Боил Банов предложи отмяната да важи за цялата страна и това беше прието. Това означава, че се отменят всички представления в театри, прожекции в кина, концерти на закрито и др.

Спортните събития пък ще се провеждат без публика, като това засяга срещите от футболното, волейболното, баскетболното първенство и др.

В засегнатите вече региони бяха забранени всички учебни занятия, както и всички форми на извънкласни обучения – лагери, екскурзии и пр. Препоръчано беше и университете да бъдат затворени.

„Максимално се опитваме да ограничим вируса. Считаме, че нулевият пациент е дошъл от Гърция, но вече имаме и много италиански фабрики в България. Проблемът е, че освен паниката, която се създава, всички държави издадоха заповед за забрана на износ на медицински материали. Ние имаме 4000 новоплатени теста, плюс още 3000, които вече имаме в наличност. В Турция сме уговорили 50 000 маски. Посланикът ни ще подпише договор, за да тръгне камион към България“, каза премиерът Бойко Борисов, след което правителството наложи забрана и за износ на медицински материали.

На заседанието беше обсъдена възможността за цялостна забрана за влизане и излизане от градовете, където вече има установен коронавирус, но Борисов каза, че не е съгласен и такава точка не беше гласувана.

„В много държави се въведе, но ми се струва излишно, ще се създаде много паника“, подчерта Борисов, но пък поиска по метода на убеждението, хората да бъдат насърчавани да напускат тези градове само в краен случай.

Тъй като в болничните отделения в Плевен и Габрово е наложена карантина, Борисов нареди на вътрешния министър Младен Маринов да бъдат изпратени патрули, които да са възможно най-вежливите и да обясняват на близките защо няма как да бъдат допуснати на свиждане.

„Патрули по двама души – възможно най-вежливите. Те всички са вежливи, но най-вежливите, да обясняват на хората, да кажат най-човешки, не да се репчат“, каза премиерът.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
БОРИСЛАВ ЗАШЕВ
БОРИСЛАВ ЗАШЕВ
19 април 2020 1:11
Гост

МАНИПУЛАЦИЯТА ,,КОРОНА ВИРУС,, НА СВЕТОВНИЯТ ,,ЕЛИТ,,. ХОРА,МИСЛЕТЕ И АНАЛИЗИРАЙТЕ САМИ ИНФОРМАЦИЯТА КОЯТО ВИ СЕ ПОДНАСЯ И НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НИКОГА НЯКОЙ ДА МИСЛИ И ДА ВЗИМА РЕШЕНИЯ ВМЕСТО ВАС,ЗАЩОТО АКО ГО ПОЗВОЛИТЕ СТАВАТЕ РОБИ. AЗ, БОРИСЛАВ ЗАШЕВ, НЕ СЕ СТРАХУВАМ ОТ ,,КОРОНА ВИРУСА,,. ОТИДЕТЕ МАСОВО НА ЦЪРКВА НА 19 АПРИЛ 2020 г.(ВЕЛИКДЕН), С ВСИЧКИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ И ВЪОБЩЕ НЕ ГИ СЛУШАЙТЕ БЕЗБОЖНИЦИТЕ КАКВО ВИ ГОВОРЯТ,ЗАЩОТО ТЕ СЕГА И ОТ ГОСПОД БОГ ИСКАТ ДА ВИ ЛИШАТ. В Светото писание е казано: „Там ще се уплашат те от страх, дето няма страх“ (Пс. 13, 5). В посланието си до апостолите за последните времена,… Покажи целия коментар »

Орлин Атанасов
Орлин Атанасов
09 март 2020 10:47
Гост

Ако аз реша да оспоря тази заповед на министъра на здравеопазването, бих ли могъл да разчитам на успех? Ако ръководех спортна федерация, бих я обжалвал в частта за провеждане на спортни състезания без публика с аргумента, че държавата няма право да се намесва във вътрешните работи на спортните федерации, по-конкретно как да се провеждат състезания, а освен това спортът предполага публичност – феновете са неотделима част. А ако бях спортист, не бих участвам – доколкото знам, ЛеБрон Джеймс казал, че няма да играе, ако в залата не присъстват зрители, защото той играе и заради феновете.

Joko
Joko
08 март 2020 14:19
Гост

Хем всички казваха, че няма как да не дойде и тук, хем сега пак някак се създава истерия.

1312
1312
08 март 2020 14:09
Гост

Бойко обаче не каза на жените да не се събират днес. Честит ви празник!

999
999
08 март 2020 14:02
Гост

А що не затворят и моловете, там има повече хора, отколкото в театъра. Да не говорим за ресторантите и баровете.

Анонимен
Анонимен
08 март 2020 14:03
Гост

Направо да спрем държавата за един месец, а?

Кл. К.
Кл. К.
08 март 2020 14:00
Гост

Вие насърчете населението да спре да се презапасява като за ядрена война, че положението е критично на места.

Мilla
Мilla
08 март 2020 13:43
Гост

А събиранията в градския транспорт и особено в метрото?

Fredy
Fredy
08 март 2020 13:28
Гост

A делата при закрити врати да се гледат? Дани К. не предложи ли нещо?

НиКо
НиКо
08 март 2020 13:27
Гост

Без паника, това е просто грип.

123
123
08 март 2020 13:26
Гост

Вие обяснете откъде са тръгнали случаите, при положение че хората от Плевен и Габрово не са пътували в чужбина. От Гърция как, кога? А другия?

Анонимен
Анонимен
08 март 2020 14:20
Гост

Мий си ръцете и спокойно.

Анонимен
Анонимен
08 март 2020 15:56
Гост

В Плевен имало доста италиански студенти в Медицинския университет а в Гарово – италианска фирма за бельо. Това са едни от възможните обяснения. И още по-вероятното: заразените са много повече, но още не са ги хванали.