Министерският съвет одобри трите български кандидатури за европейски прокурор. Това са обвинителките от Софийската градска прокуратура Десислава Пиронева и Светлана Шопова, както и съдийката Теодора Георгиева от Административен съд София-град.

До 31 март правосъдният министър Цецка Цачева трябва да изпрати трите кандидатури на комитета по подбора, който се състои от 12 души, избрани измежду бивши членове на Съда на ЕС и Сметната палата, бивши национални членове на Евроюст, съдии от националните върховни съдилища, прокурори с висок ранг и юристи с общопризната компетентност.

След като получи мотивирано становище от комитета и извършено от него класиране, Съветът на ЕС ще избере и назначи един от българските кандидати за европейски прокурор. В Регламента за европейската прокуратура няма задължение да бъде избран един от тримата предложени от дадена държава, т.е. възможно е нито една от кандидатурите да не бъде одобрена.

Десислава Пиронева, Светлана Шопова и Теодора Георгиева бяха предпочетени от седемчленната комисия по подбор, начело със заместник-правосъдния министър Евгени Стоянов. Останалите членове на комисията бяха Вероника Имова, Драгомир Кояджиков, Гергана Мутафова и Георги Кузманов от Висшия съдебен съвет, директорът на НИП Миглена Тачева и проф. Маргарита Чинова.

Първоначално осем магистрати подадоха документи за участие в процедурата, но на изслушването се явиха седем. Дария Христова от следствения отдел в Пловдивската окръжна прокуратура се отказа.

Сред останалите кандидати бяха и Божидар Джамбазов и Сава Петров от Върховната касационна прокуратура. Комисията обаче класира  за европейски прокурор магистрати от по-ниски нива в съдебната система.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
P. Vaseva
P. Vaseva
13 март 2019 17:24
Гост

Познавам Теодора Георгиева – страхотен професионалист и човек. Сигурна съм, че е измежду най-подходящите за позицията. Освен това има блестящи публикации!

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 13:38
Гост

Забележителни кандидатури.

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 13:33
Гост

Не ми се вярваше, че комисията ще класира за европейски прокурор магистрати от по-ниски нива в съдебната система

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 13:34
Гост

Какво чудно има? Това не значи, че като в БГ нивото им е по-ниско, няма да си вършат добре работата като европейски прокурор.