Правителството одобри днес промените в Семейния кодекс (СК), които разширяват възможността на родители да оспорят припознаване и бащинство.

Както „Лекс“ вече писа, предложенията бяха направени от Министерството на правосъдието и са в изпълнение на две решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), в които бяха констатирани сериозни пропуски в българския Семеен кодекс.

Едното съществено изменение е всеки родител, чието дете е било припознато от друг след 1 октомври 2009 г., да има срок от една година, за да оспори припознаването. Той ще може да го направи с иск, за чието предявяване има срок от една година, който тече от момента на узнаване на припознаването. Освен това, този иск задължително ще се съединява с иск за установяване на произход.

В мотивите за предложената промяна се казва, че тя е резултат и от все по-честото използване на института на припознаването за установяване на произход на дете, а в някои случаи и за заобикаляне на осиновяване и за трафик на деца. Възможността за оспорване на припознаването в едногодишен срок от узнаването съществуваше във всички редакции на Семейния кодекс и преди това в Закона за лицата и семейството, като беше премахната с промените в СК от 1 октомври 2009 г.

Заради лишаването най-вече на биологични бащи от правото да оспорят припознаването на детето им от друг след влизането в сила на новия Семеен кодекс, сега се предлага да им се даде еднократно тази възможност. И чрез преходна разпоредба на измененията в СК да се регламентира, че едногодишният срок започва да тече от влизането на закона в сила.

Промяната се случва, след като съдът в Страсбург установи, че националните съдилища отхвърлят исковете само с мотива, че предявилите ги нямат процесуална легитимация да оспорят припознаването, като изтъкват и че децата вече имат установен произход. По разгледаните от ЕСПЧ случаи това е станало без българските магистрати въобще да обсъдят индивидуалното положение на всеки един от заинтересованите – детето, майката, законния и предполагаемия баща.

Другият проблем, изтъкнат отново от съда в Страсбург и решен със сегашните изменения в СК, е свързан с процедурата за оспорване на бащинството. По такъв казус България беше осъдена в Страсбург по делото на Цанко Докторов, който в продължение на три години вярвал, че е баща на второто дете, родено по време на брака му. Когато разбрал, че е от друг, вече бил изтекъл срокът от една година от узнаване на раждането, в който може да оспори бащинството.

Заради това съдът в Страсбург осъди България, като прие, че е погазено правото на личен живот на мъжа (повече за казуса можете да си припомните тук).

Предложената промяна е, че искът на съпруга на майката за оспорване на собственото му бащинство може да бъде предявен до една година от узнаването, че не е баща на детето, но не по-късно от навършване на пълнолетие, като съдът ще взема предвид най-добрия интерес на детето.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Zaki
Zaki
26 август 2020 15:56
Гост

Браво! Изключително полезни промени.

Бисер
Бисер
26 август 2020 15:52
Гост

Въпросът е кога ще е момента на узнаване на припознаването.

Zara
Zara
26 август 2020 15:55
Гост

Така е. Защото всъщност ако биологичният баща разбере за ова след 1 година…. Просто е с вързани ръце.

Бисерка
Бисерка
26 август 2020 16:06
Гост

Нещо не са го доизмислили съвсем.

Георга
Георга
27 август 2020 7:57
Гост

От влязло в сила решение! ГПК!

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 15:48
Гост

Децата трябва да имат любчщи родители, това е най-важното

Боби
Боби
26 август 2020 15:58
Гост

Абдолютно вярно!

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 15:48
Гост

Според мен е важно да си родител, а не дали си разбрал, че си баща или не и кога

Живко
Живко
26 август 2020 15:47
Гост

Ужас. Как може така да има срок. Като разбереш след години, че е си баща

Харалампи
Харалампи
26 август 2020 15:46
Гост

Има си хас да не бъдем осъдени в Страсбург… сефте.

Gerova
Gerova
26 август 2020 15:46
Гост

Е аз определено мисля, че това е за добро

Bobi M
Bobi M
26 август 2020 15:45
Гост

Всичко се прави в именто на децата. Те трябва да имат добро бъдеще

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 15:45
Гост

Според мен е редно да се направят промени. Децата трябва да имат най-добрия избор

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 15:45
Гост

А защо има пропуски в българското законодателство?

Zara
Zara
26 август 2020 15:54
Гост

Защотоса ни калпави нормотворците.

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 15:45
Гост

Браво. Добра новина