Правителството одобри днес новата Концепция за наказателна политика за периода 2020 – 2025 г. Тя е разработена въз основа на анализ на цялостната актуална картина на криминогенната среда и на преценка на ефективността и идентифициране на проблемните области на прилаганите към момента наказателноправни инструменти, уточняват от Министерския съвет.

От там допълват, че концепцията е получила широка обществена подкрепа от магистрати, представители на адвокатурата, академичната общност, МВР, неправителствения сектор, дипломатическия корпус и членове на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.

Променените обществено-политически и социално-икономически условия, включително в световен мащаб, извеждат нови предизвикателства за справяне с престъпността, като например борбата срещу тероризма, незаконната миграция и др. Обществената опасност на някои деяния, включени в Особената част на Наказателния кодекс, е отпаднала. В европейски мащаб също се наблюдава тенденция за декриминализиране на деяния е намалена обществена опасност“, пише в концепцията.

Тя предлага балансиран подход при криминализацията като в нея се критикува тенденцията през последните години непрекъснато да се завишават наказанията. Според авторите на документа постоянното увеличаване на размера на наказанията не позволява те да бъдат адекватно отражение на естеството и степента на обществената опасност на престъпното поведение. И, базирайки се на статистиката, изтъкват, че повишаването на размерите на наказанията не води до намаляване на престъпността.

В концепцията се казва още, че „наказателната репресия няма положително влияние върху безработицата и ниските доходи като специфични криминогенни фактори, поради което е неефективно средство за справяне с обусловената от тях престъпност“. Добавя се, че за някои хора стандартът на живот в затвора е по-добър от този, който имат навън, и това е стимул за формиране на трайно престъпно поведение.

Според тях трябва да се преосмисли необходимостта от налагането на ефективно лишаване от свобода на извършителите на деяния с ниска обществена опасност, защото неоправданото изолиране на осъдените пречи на нормалното развитие на обществото – участие в пазара на труда, образование, създаването на семейства и др. А тези процеси се отразяват отрицателно на икономиката не само докато осъдените лица изтърпяват наказанието си, а и след това – поради намалената възможност за наемане на работа на вече осъждани лица.

Концепцията залага на повишаването на ефективността на пробацията, която сега се налага рядко, от което може да се направи извод, че съдът не намира резултатите от нея за задоволителни. В документа се посочва, че по-широкото ѝ прилагане, съчетано с по-качествени резултати, би могло да я превърне в предпочитана алтернатива на лишаването от свобода за кратък срок, доколкото при нея десоциализиращият ефект е слаб, а рисковете от социално отпадане – ниски. Адекватно изпълняваната пробация, включваща разнообразни мерки (общественополезен труд, срещи с пробационен служител, обучителни курсове, програми за въздействие), ангажира огромна част от времето на осъдения, се казва още в концепцията.

Авторите отбелязват, че при определени състави има твърде голяма разлика между минимума и максимума на лишаването от свобода. И дават пример с транспортните престъпления – чл. 343, ал. 3, т. „б“ НК.

Други пък предвиждат необосновано леко наказание, като сериозно е подценена обичайната обществена опасност на деянието – например при квалифицираните състави на трафик на хора, измама, незаконосъобразно производство на взривни вещества и оръжия.

В концепцията се препоръчва за престъпленията, свързани с наркотици, които са с ниска обществена опасност – за държане на дрога от наркомани, да не се пренебрегва пробацията.

Авторите посочват, че е необходима актуализация на размера на глобите. Отбелязват, че в много случаи той е от 100 до 300 лева, което пък е далеч по-малко от предвидените в чл. 78а от НК при освобождаване от наказателна отговорност. И предлагат и ново разрешение по отношение на глобата – тя вече да не е с фиксирани граници в закона, а да се определя от съда като процент от получаваното от осъдения възнаграждение за определен период от време.

Освен това те изтъкват, че има редица състави на престъпления, които вече са неприложими, като чл. 225 НК, който инкриминира спекулативната търговия.

Освен „заличаването“ на такива състави, се предлага да се премахне и най-тежкото наказание по българския закон – доживотният затвор без право на замяна. „Това наказание в същността си не се различава от наказанието доживотен затвор, като единствената разлика е в отчитането на потенциалната поправимост на осъдения, когато се допуска неговата замяна. Съществуването на такава възможност в принципен план би могло да бъде фактор за стимулиране на осъдения към положителна промяна“, посочват авторите.

От правителството днес уточниха, че принципите на новата Концепция за наказателна политика са в синхрон с основните положения на съвременното наказателно право, като водещи сред тях са: аргументираност, съвместимост и последователност на извършването на законодателни промени; съразмерност на наказанията; повишаване на участието на пострадалите в наказателния процес и насърчаване на възстановителното правосъдие; съответствие на правната уредба със задължителните за България стандарти според правото на Европейския съюз и международното право в наказателната област.

Целта е повишаване на ефективността на наказателната репресия, усъвършенстване на системата на наказанията и повишаване на общественото доверие в наказателното правосъдие, се казва още в съобщението.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
san
san
08 май 2020 18:48
Гост

Най-справедлива присъда за убийство е смърт.

Анонимен
Анонимен
07 май 2020 17:48
Гост

Концепцията е много добра! Проблемът е, че еддва ли ще се спазва, защото не дава възможност за популистки и лобистки решения.

Йори
Йори
07 май 2020 12:24
Гост

Какво повишаване на общественото доверие в наказателното правосъдие? Да видим как ще осъдят убиеца на Милен Цветков.

Вили
Вили
07 май 2020 12:25
Гост

Ако въобще го осъдят.

Хриси
Хриси
07 май 2020 12:23
Гост

Не бива да се отменя доживотният затвор без право на замяна. Има тежки престъпления, за които трябва да се налага точно това.

Занев
Занев
07 май 2020 12:22
Гост

Според мен е добре да се правят тия неща, но истината е, че няма да влязат в употреба за никой мастити бизнесмен. Знаем си го.

Невенова
Невенова
07 май 2020 12:21
Гост

Никога не мога да повярвам на управляващите. Извинете. Това я върши работа я не.

Спиро
Спиро
07 май 2020 12:26
Гост

Аман от лобистки прокарвания.

Екатерина Р
Екатерина Р
07 май 2020 12:21
Гост

Аз лично ще повярвам на съдебната ни система и на държавата, че се справя с престъпниците, не когато лови кокошкари и ги опандизва за година две три, а когато хване големите риби, като поръчителя на побоя над журналисти Слави и към това той бъде съден и лежи в затвор поне за 10-20 години. Тогава ще има смисъл. А сега това са драсканици да се намират на работа.

Щерев
Щерев
07 май 2020 12:20
Гост

Хайде да не ми говорят, че тези процеси се отразяват отрицателно на икономиката ни. Те я сринаха, вече имаме само внос, не произвеждаме, няма работа в много населени места и именно за това София стана България.

Гаверон ще се изкаже!
Гаверон ще се изкаже!
07 май 2020 12:17
Гост

Докато адвокатите намират начин да оправдават маститите престъпници и безнемсени, смятайте дали ще има значение какви наредби и закони се прилагат и предлагат. Не вярвам. Не вярвам.

Филип
Филип
07 май 2020 12:17
Гост

За жалост наистина стандартът на живот в затвора е по-добър от този, който имат навън.

Лили
Лили
07 май 2020 12:18
Гост

В такъв случай трябва да се помисли върху това колко хора живеят на прага на бедността. Може ли да се стигне до тук, че да искаш да влезнеш зад решетките за да живееш по-добре.

Spiro
Spiro
07 май 2020 12:16
Гост

Това е пунта мара. За пред общественоста. Зор да се зарадват хората, че видиш ли държавата е много строга спрямо престъпниците. Обаче тънкия момент е, че престъпници се дефинират само тия дето правят малки престъпления. Циганите. Обаче политиците и корумпираните митничари не влизат в тая категория.

Симеон
Симеон
07 май 2020 12:15
Гост

След като повишаването на размерите на наказанията не води до намаляване на престъпността, трябва да се намери друг подход.

Василев
Василев
07 май 2020 12:15
Гост

И пак, каквото и да приемете, ако не се намират доказателства за престъпния начин на живот на някои хора, то те няма да вкусят от тези наказателни наредби и закони.

Ристевски
Ристевски
07 май 2020 12:17
Гост

Ами те имат право на адвокати. Нямаме право да ги съдим, акто в народния съд.

Temelko
Temelko
07 май 2020 12:18
Гост

Ами то проблема не е да ги съдим, както след войната и разтрел, а прокуротурата да повдига адекватни обвинения. Защото тя сега прави услуга на престъпниците и да има доказателства за нещо, тя повдига обвинения в друга посока и всичко в съдъ пада.

Тошков
Тошков
07 май 2020 12:20
Гост

Ето вие сега ще видите как народа ще миряса след случая с Милен Цветков, онова келеме ще поседи в ареста няколко месеца и после тия месеци ще му се приспаднат към наказанието. Така накрая ни в затвор ще ходи, че те там ще му спукат трътката на такъв изнежен „мъж“ и няма и да се трогне много. Поредното леке на пътя ще е. А такива има много. И млади и дърти на по 40 – 50 -60 с пуснатите кореми.

Авигел
Авигел
07 май 2020 12:14
Гост

Сега с тоя Коронавирус няма никакво по-добра превенция на престъпността от седенето масово на всички у дома. в тази връзка вярам, че наистина престъпността в България е спаднала с 25%. Този път има логика да е така. Защото преди Цв. Цв. само ни лъжеше.

Хари
Хари
07 май 2020 12:28
Гост

А пък сегашния хич не лъже. Един дол дренки са.