Министерският съвет ще поиска тълкуване на Конституцията заради запасняците. Правителството е решило да се обърне към Конституционния съд (КС) с искане на за задължително тълкуване на чл. 59, ал. 2 във връзка с ал. 1, изречение първо от основния закон.

Разпоредбата предвижда:

 ал. 1 Защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.

ал. 2 Подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон.

А правителството поставя пред КС следния въпрос: „Допуска ли чл. 59, ал. 2 във връзка с ал. 1, изречение първо от Конституцията на Република България въвеждане на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статус на запасни по смисъла на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, за придобиване, поддържане и усъвършенстване на способностите им за изпълнение на задълженията им във военните формирования?“

Пълният текст на искането не е известен, но от МС изложиха кратки мотиви. В тях се казва, че правната уредба в момента предвижда доброволност при провеждането на подготовката на българските граждани за защита на отечеството. „Видно от дебатите в Народното събрание по приемането на разпоредбата на чл. 59, ал. 2 от Конституцията обаче, от становище на Министерството на правосъдието, от дебатите във връзка с изготвянето на промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, съществуват различни разбирания относно принципите при въвеждането подготовката на българските граждани. Поради това е нужно тълкуване за изясняване на границите на конституционната норма“, посочват от служебния кабинет.

И обясняват, че е от съществена важност дали конституционната норма допуска регламентиране в специален закон на такава подготовка на българските граждани за защита на отечеството, каквато е необходима според конкретните реалности на средата за сигурност, в т. ч. въвеждане на задължителна подготовка в мирно време на българските граждани със статус на запасни, без обаче това да води до възстановяване на задължителната военна повинност за българските граждани във вида на съществувалата до 2008 г. наборна военна служба.

Питането идва дни след като от „Български възход“ внесоха в Народното събрание проект на Закон за запасното войнство в Република България (виж тук).

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
МелоТВ мания
МелоТВ мания
20 януари 2023 13:23
Гост

Отечеството следва да се защити от мутрите в него и нечистоплътния им слугинаж. 21-ви век е и само чрез наука, взаимопомощ и това да разберем, че всички сме едно цяло, ще има прогрес. Това да искаш да вкарваш задължителни казарми си е чиста проба старовремска варварщина и то от хора, които наричат другите „войнолюбци“ … Мир чрез война, това е тяхната мантра… Задължителна казарма правена от хора, които просто биха легнали пред врага и биха чакали да ги смачка. Зад костюма се крие бълха.

Анонимен
Анонимен
19 януари 2023 11:31
Гост

Всичката и Мара втасала, до задължителна казарма в 21-ви век опрели тия продажници!

Проверка медицинските документи на магистрати!
Проверка медицинските документи на магистрати!
19 януари 2023 6:59
Гост

Правителството да поиска сравняване на медицинските документи на прокурорите и съдиите, неслужили в армията към 2008г. Да се сравнят медицинските документи за освобождаване от армията-с вписани тежки болести-живи да ги оплачеш направо, и медицинските документи за постъпване на работа-където е вписано отлично здраве. Как става това медицинско чудо-тежките болести-основание за освобождаване от армията да изчезнат, и при постъпване на работа да се представя медицинско за перфектно здраве? Кой от двата документа е с вярно съдържание? Всички медицински документи се пазят-и във военните окръжия, и в трудовото досие. Сравнение може да бъде направено в кратък и приоритетен порядък. Факт: немалко магистрати… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
19 януари 2023 1:38
Гост

Казарма поначало НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ОСОБЕНО В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ И ОСОБЕНО У НАС! Казвам го като човек бил 2 пъти в Афганистан от спец.силите на България-68ма.бр.СС .Оставете настрана пристрастията ми към ГЕРБ не крия че ги имам ,обаче тоя път ме чуйте. Категорично който да е на власт, на бълг армия НЕ Й ТРЯБВАТ ХОРА които не знаят защо са там. Особено с възпитателна цел-пази боже. Ако влезеш в армията като човек излизаш човек,страхливците обаче излизат подлеци.“Освен това не е нормално да умреш за родината,защото така няма да победиш,трябва да накараш противника ти да умре за неговата родина. „ген.Патън.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 януари 2023 23:18
Гост

С поредната си простотия ще изгонят и последните млади от България.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2023 19:51
Гост

Дотам ли опряхме? Да занимават КС с тълкуване на мъртви и пожелателни разпоредби от Конституцията и да се занимаваме със запасняци, резервисти и там, квото са, щото то за редовна армия желаещи няма, камо ли за запас.

Ще има ли казарма и запас за жени?
Ще има ли казарма и запас за жени?
18 януари 2023 18:02
Гост

А ще има ли казарма и запас за жени? Както е в Швеция и в Израел, значи можело.

Текстът на Конституцията е полово неутрален, жените са български граждани точно толкова, колкото и мъжете. половата дискриминация е забранена, правата и задълженията са еднакви. А и при професионална армия на заплата поовината войници са жени-значи за пари могат да са войници, но без пари-като запасни, без заплащане-не искат-що така?

Българските граждани са военно задължени по чл 59. Жените не са втора категория български граждани, значи задълженията по чл 59 важат и за жените.

Мая
Мая
19 януари 2023 13:44
Гост

Има ли друга демократична държава в света, да не споменавам за европейска, в която жените да са с толкова нисък социален и финансов статус !? Въпроса ми е риторичен ! Българските жени работят на поне две места за да закърпят семейния бюджет. Я си направи една представителна извадка, колко българки сами отглеждат децата си, в това число и самотни майки с инвитро деца от донор. Защо на жена би и се наложило донорско инвитро, я си помисли ? Какво се случи с мъжете в последните 20г. и колко от тях са мъже? В Гърция жените на над 25г. възраст ако… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 януари 2023 14:55
Гост

,Мая,маяяя,изкукала си тотално мила!!!

Мая
Мая
19 януари 2023 16:08
Гост

Щом още живея в БГ със сигурност съм луда !!!

Простотия до шия
Простотия до шия
18 януари 2023 17:57
Гост

Тоест питат дали е допустимо викане в запас при доброволческа армия?

И какво-който е служил в армията е двойно прецакан-открадната му е младостта, а сега може и да го викат в запас-до дълбока старост(вж възрастта за мобилизационно назначение по закона за резерва).

Хитреците не служиха в армията, и им е спестена и тази простотия с резерва.

А да-масово съдиите и прокурорите, а и политиците не са служили в казармата. Изключенията потвърждават правилото.

много Изкуствен Интелект
много Изкуствен Интелект
18 януари 2023 17:21
Гост

И започва озъртане, мрънкане, страхуване, мишкуване и прочие…от иначе храбрите и славни българи, от които са треперели враговете (някога).

Прокурор - офицер от резерва
Прокурор - офицер от резерва
18 януари 2023 16:37
Гост

Опа! Не ми харесва тази работа

въпрос
въпрос
18 януари 2023 18:07
Гост

Повечето прокурори не са служили в армията. За служба в армията,
когато имаше наборна казарма -много болни, но при започване на работа-медицинското свидетелство е за отлично здраве.

Кога ще бъде направено сравнение на медицинските свидетелства за освобождаване от наборна служба, и медицинските за започване на работа-що така такава разлика-от много болни, до здрави?

Да не се окаже,че половината прокурори, неслужили в армията трябва да бъдат изпоарестувани, заради документи с невярно съдържание?

Дават ли си сметка прокурорите ,неслужили в армията, към 2008г, че са на къса каишка -как така са здрави за работа, и болни за наборна казарма. Тарикатлъкът има едно на ръка.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 януари 2023 16:32
Гост

Мирише ми на барут

Попчев
Попчев
18 януари 2023 16:27
Гост

Да видим какво ще изтълкуват

фактите
фактите
18 януари 2023 17:58
Гост

Повечето съдии от КС не са служили в армията, неясно как, но като беше задължително се оказа,че има начин да има начин. Какво ги касае ако бъде въведен запас. На чужд гръб и 100 тояги са малко.

Владислав
Владислав
18 януари 2023 16:27
Гост

И таз добра. Защо?

Ночев
Ночев
18 януари 2023 16:26
Гост

Ако стане война хич няма да се занимавам да браня отчество. Няма отчество, а група цигани, които дори не умеят да говорят на български, група турчуля, които ще избягат в Турция, както и група IT-та, които ще побегнат веднага в Европа. Или ще идат в армията за да работят, като оперират дронове от удобна стая. Няма да ходя да се бия и да умирам за да може надутите пуяци след 1 седмица да кажат, че се предаваме и да посрещнем с цветя руската окупационна армия.

123
123
18 януари 2023 19:29
Гост

Както сюрия дебели политици!

Анонимен
Анонимен
18 януари 2023 16:25
Гост

Ако стане война да отиват наркоманите от Левски и ЦСКА на бойното поле. Предполагам, че ги е страх в парламента от война с Руската федерация. Тия от агитките са всичките със свастики. Те са чели книги за Адолф Хитлер. Нахъсани са да сритат руснаците от 16 годишни. Да заминават. Прав им път.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2023 16:24
Гост

Всичко ни оправили, че с това ще ни занимават. На нас не ни стигат две работи да си смогнем със сметките, заради мизерните заплати, обаче ще ми губите времето и със запасняшка дейност. Айде да накарата приятелите си от КРИБ да вдигнат заплатите първо.

Аврамов
Аврамов
18 януари 2023 16:23
Гост

Глупости. Ако стане широко мащабна война (нещо, за което виждаме, че Русия е тотално неподготвена, тя една Украйна не може да превземе) тя ще трае няколко дни заради ядрените оръжия. Тоест нужда от запасняци няма да има. А и би следвало 20 ли са 50 ли са страните членки в НАТО да ни защитят. Както нас, така и целия алианс. Професионалните войници саот по-голяма полза.

Просто казвам
Просто казвам
18 януари 2023 17:21
Гост

Тя Русия „една Украйна не може да превземе“, защото се бие не срещу Украйна, а срещу Нато в т.ч Европа и Америка. Просто военните действия са на територията на Украйна. Ако не беше запада да снабдява Украйна с оръжия, вкл. и България, то вероятно Киев щеше да падне още първия месец, предполагам.

Kostov
Kostov
18 януари 2023 16:22
Гост

Уплашихте се от Русия ли бе?

Дедо
Дедо
18 януари 2023 16:21
Гост

Лъчо Мозъка какво ще разбере от решението на съда?

Anri
Anri
18 януари 2023 16:21
Гост

Те са толкова прости, че не ми е ясно какво ще разберат, като им тълкуват първото изречение.

Limonov
Limonov
18 януари 2023 16:20
Гост

Ми да им тълкуват