Ръст на заплатите с по 10% на година за периода от 2020 до 2022 г., до 6 заплати бонус за силно натоварените и специализираните органи, 100 нови бройки за съдебни помощници, 23 нови щата за административни съдии. Това е предвидено в бюджетната прогноза на Висшия съдебен съвет за следващите три години, гласувана на днешното заседание на Пленума.

За догодина е заложен бюджет от 824.6 млн. лева, за 2021 г. – 871 млн. лева и за 2020 г. – 932 млн. лева.

В бюджета за догодина е заложено и увеличение на парите за ранг на съдебните служители. Предложението за това е на председателите на двете комисии „Съдебна администрация“ Гергана Мутафова и Боряна Димитрова. Според тях най-ниският ранг – пети, трябва се обвърже с минималната работна заплата (МРЗ) и ще стане 10% от нея, т.е. 60 лева, а всеки следващ да е с по 50 лева върху тази сума. Така за първи ранг, който е най-висок, сумата ще стане 260 лева.

100-те бройки за съдебни помощници пък са определени на база предложение на комисията „Съдебна администрация“ към Съдийската колегия за законодателни промени. Идеята е съдебните помощници да могат да поемат размяната на книжата и пращането на призовки и съобщения, а съдията да се занимава с делото само при преценка на редовността на исковата молба или жалбата, насрочването му и изписване на крайния акт. Предложенията за законодателни промени вече са изпратени на Министерството на правосъдието.

Предвидени са и средства за облекло за всички в системата, като парите поетапно ще растат през следващите три години. През 2020 г. те ще бъдат 2560 лева, през 2021 г. – 2800 лева, а през 2022 г. – 3090 лева.

И още – заложено е и увеличение на щатната численост на Инспектората към ВСС с 10 бройки – петима юристи, четирима системни администратори и един деловодител. Предложението е във връзка с промените в Закона за защита на личните данни, с които на ИВСС се възлагат определени правомощия.

На заседанието беше поставен въпросът дали има средства за съдебна палата във Варна. Стана ясно, че на този етап Висшият съдебен съвет не притежава имот, който да ремонтира.

ВСС сложи точка на спора за порционните пари на военните магистрати

На военните магистрати по закон се осигуряват порционни пари. Това решение взе днес Пленумът на Висшия съдебен съвет по повод писмо на главния прокурор Сотир Цацаров за изплащането на тези суми.

Преди месец при обсъждане на разпределението на средствата в бюджета за 2019 г. председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков попита защо в него са заложени порционни пари за военните магистрати. Още тогава му бе отговорено, че те се дължат по Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС). В тази връзка главният прокурор предложи бюджетната и правната комисия да обсъдят този въпрос и да видят дали е необходимо да им се изплащат тези пари, при положение, че те получават допълнителни възнаграждения и по съдебния закон.

Въпросът е бил обсъден и днес докладван на заседанието на Пленума. Според бюджетната комисия порционните пари на военните магистрати се следват  от чл. 224, ал. 1, т.1 и от чл. 262, ал. 1 и ал. 7 от Закона за отбраната и въоръжените сили.

Според първата разпоредба военнослужещите се осигуряват порционни пари. А във втората се казва, че военната служба във военните съдилища и военните прокуратури се изпълнява при условия и по ред, определени със ЗОВС и ЗСВ, както и че те получават за сметка на бюджета на съдебната власт материално осигуряване и обезщетения по закона за отбраната, ако ЗСВ не предвижда друго.

Наред с това бе цитирана и наредба от 2018 г. на Министерството на отбраната, според която порционните пари се определят със заповед на министъра всяка година в размер не по-малък от 120 лева.

С тези аргументи ВСС реши, че на военнослужещите в съда и прокуратурата им се осигуряват порционни пари.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
колега
колега
28 февруари 2019 13:14
Гост

Да, разбира се, че е нужно. Не съм магистрат и мнението ми е обективно.

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2019 10:50
Гост

Хубаво е, че отпускат толкова бройки за съдебни помощници. Ще улеснят работата на магистратите.

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2019 11:56
Гост

Абсолютно излишно е. Не виждам в момента да са много натоварени.

Възмутен
Възмутен
28 февруари 2019 10:48
Гост

Положението във съдебна палата във Варна трагично. Да дойдат те да работят тук по цял ден да видят как е.

Анонимем
Анонимем
28 февруари 2019 10:30
Гост

Добре, че вдигнаха парите за ранг на съдебните служители.