Застрахователната компания „Бул инс“ до момента е превела по 10 лв. обезщетение на трима от наследниците на двама от загиналите в трагедията край Своге през август 2018 г. За абсурдната несправедливост сигнализираха в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова и шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов наследниците на загиналите в катастрофата край Своге, съобщи „Медиапул“.

В края на август миналата година 20 души загинаха, след като автобус се преобърна и изхвърча от шосето. След трагедията се стигна до оставки на трима министри, повдигнаха се обвинения на длъжностни лица, бе сменено ръководството на АПИ и бе създадена нова агенция за пътна безопасност.

„Уважаеми господин Борисов, знаете ли, че животът на един човек струва 10 лева? Да, 10 лева! На толкова застрахователна компания „Бул Инс“ АД оцени живота на нашите майки, бащи и деца! Поведението на този български застраховател ни кара да се чувстваме унизени и огорчени, без вяра в справедливостта и закона. Ако „Бул Инс“ АД нямат финансовия ресурс да платят за смъртта на 20 души, то тогава ние си задаваме въпроса дали няма да се повтори случая със ЗК „Олимпик“, но този път със стотици хиляди засегнати българи“, жалват се наследниците до Борисов.

Има две валидни застраховки, съотносими към обезщетенията на жертвите от трагедията. Едната е „Гражданска отговорност“ на автобуса, която обаче ще зависи от изхода на наказателното дело. Тя е сключена с „Лев инс“. Наследниците на загиналите следва да получат обезщетения и по застраховка „Злополука“ за пътниците на седящите места, обяснява пред „Медиапул“ адвокат Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

По думите му в случая има фиксиран размер на обезщетението по застраховка „Злополука“ при смърт на пътник – 50 000 лв., които се делят между наследниците на загиналия. За получаването на сумата са необходими 5 документа – протокол за ПТП, списък на пътуващите, смъртен акт, удостоверение за наследници и номер на банкова сметка. „Всички тези документи са представени от трима от наследниците още през септември – октомври в компанията „Бул инс“, с която е сключена застраховката, но до момента на хората е изплатено обезщетение от 10 лв.“, твърди Тодоров.

По думите му първоначално застрахователят е отказвал да плати, но след жалба до КФН, последвана от проверка, „Бул инс“ е решило да изплати по 10 лв. с аргумента, че преди курса фирмата превозвач не е уведомила агенция „Автомобилна администрация“, както е по закон. „Няма никаква връзка между подобно евентуално нарушение и застраховката“, обяснява адвокат Тодоров, според когото наследниците ще заведат дела срещу застрахователя. Всички те са на различен етап по отношение на претендирането на обезщетенията.

Засега от застрахователната компания не са излезе с позиция по случая.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
23 май 2019 9:16
Гост

Наистина не може да бъде заменен с това, което са загубили.

[uer=https://vegus168win.com/]vegus[/url]

Сикаджия
Сикаджия
22 май 2019 13:24
Гост

И тая компания ше гръмне като Олимпик. И ще стане скандал, хиляди хора ще изгорят, след което какво – нищо. Всичко ще си продължи по старому. И Васил Божков ще продължи да си живее с милионите (или милиардите) в центъра на София с денонощните бодигардове отпред, докато хората си мрат по безумните пътища на родината.

Марио Кроненберг
Марио Кроненберг
21 май 2019 20:23
Гост

Това е подигравка!!! Застрахователите – мошеници, да се обесят по стълбовете! 😠😠😠

Антон
Антон
21 май 2019 17:38
Гост

Извадка Уикипедия:

Васил Божков е подозиран в тесни връзки с групировката „СИК“. Смятан е за съсобственик в застрахователната компания „Бул инс“, въпреки че номиналните собственици са офшорни компании и връзката е недоказуема. „Бул инс“ поглъща „застрахователните“ структури на СИК, след като те не получават лиценз през 1998 г.[17]

Толкова е грозно, че просто няма как повече

Анонимен
Анонимен
21 май 2019 17:16
Гост

Пълна подигравка с паметта на загиналите и опечалените им близки.

Анонимен
Анонимен
21 май 2019 17:14
Гост

„Бул инс“ за пореден път се оказват некоректни. За това през последните години хората масово спряха да се застраховат при тях.

Анонимен
Анонимен
21 май 2019 16:28
Гост

Нищо вече не ме учудва в Булгаристан.