По един лев на час за нощен труд да получават полицаите от 1 февруари. Това предлага министърът на вътрешните работи Младен Маринов в проект за своя заповед, с която се определят допълнителните възнаграждения за научна степен, за работа от 22 ч. до 6 ч., на официални празници, както и за времето на разположение на служителите в МВР (пълния ѝ текст виж тук).

Промяна има само по отношение на заплащането на нощния труд. Полицаите от години недоволстват срещу това, че получават по 25 ст. на час. Миналата година Маринов беше предложил парите да бъдат увеличени на 50 ст. на час, но след това се оказа, че няма пари и така полицаите продължиха да получават по 2 лева отгоре над заплатата си за 8-часово дежурство през цялата нощ.

Преди повече от година ръководството на МВР беше предложило да се увеличи и допълнителното заплащане за времето, през което служителите са на разположение. От годините получават по 10 ст. на час, като идеята беше сумата да бъде увеличена на 35 ст.

В публикуваната за обществено обсъждане заповед на Маринов обаче не се предлага промяна и допълнителното възнаграждение за времето на разположение остава 10 ст. на час.

Същите остават и надбавките за служителите на МВР с научни степени. И през 2020 г. тези със степен „доктор“ ще вземат по 60 лв. допълнително, а докторите на науките по 90 лв.

В мотивите на министъра се казва: „Публикуваният проект на Заповед е изготвен на база до сега действащите размери на допълнителните възнаграждения, изплащани на служителите на МВР, с изключение на размера на допълнителното възнаграждение за нощен труд. Предвид това, издаването на проекта на Заповед няма да доведе до отнемане на привилегии или ощетяване на служителите, на които се изплащат допълнителни възнаграждения. Тези размери на допълнителните възнаграждения са съобразени с фактическия брой на служителите на МВР, на които се изплащат допълнителните възнаграждения и с утвърдените средства в бюджета на МВР за 2020 г. за разходи по показател „Персонал“.

Общественото обсъждане на заповедта ще продължи до 3 февруари 2020 г.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Трезвомислещ
Трезвомислещ
06 януари 2020 12:22
Гост

То и 1 лев е мизерно, но е по-добре от 0,25лв. Заплатите в полицията са позорно ниски. Един обикновен полицай трябва да получава минимум 2000 лв., за да се страхува да не си загуби работата и да не рискува да работи на второ място или да взима 20 лв. подкуп. Привилегиите им трябва да си останат, защото рискуват живота си ежесекундно, а за застраховани за сумата от 5000 лв. и безплатно погребение. Подигравка е меко казано.

аман от привилегии за милицията
аман от привилегии за милицията
04 януари 2020 7:13
Гост

заплатите в милицията изобщо не са ниски. Милиционер със средно образование получава повече от професор в Академията на науките с два доктората. В добавка милилицоер получава редица привилегии-неплащане на осигуровки-нито здравни , нито пенсионни-това неплащане е също доход, но те не го броят. 20 заплати при пенсиониране, за другите професии-до 6 . 2 процента добавка за година стаж, за другите професии е 0,6. Възможност в младежка възраст от 53 г да получават и пенсия и заплата. Другите хора на 53 г не получават пенсия, далече са от пенсия. Къде го има това и пенсия , и заплата, нали пенсията заменя… Покажи целия коментар »

Мари
Мари
06 януари 2020 7:36
Гост

Това не е привилегия, а компенсация…Ако смятате, че трудът им е справедливо възнаграден, а заплатите адекватни може да кандидатствате за „милиционер“…

привилегия е, и то противоконституционна
привилегия е, и то противоконституционна
06 януари 2020 9:03
Гост

Това са точно противоконституционни привилегии. Милиционерите е странно,че искат да лбъдат обгрижвани с подобни привилегии, все едно са балерини. Един мъж не трябва да търси лесното, и да чака ранно пенсиониране, един калпак със заплати, друг да му плаща осигуровките наготово, да получава и пенсия и заплата в младзежка възраст от 53г. Един мъж трябва да разчита на себе си. В добавка-явно на строежа е по-лесно-там пенсионирането е на 65г, сам си плащаш осигуровките, нощния труд не се доплаща и тн. Редно е, щом на милиционерите им е толкова трудно, да се изравни пенсионната възраст с другите професии-65г, а да… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
04 февруари 2020 12:13
Гост

РАННОТО ПЕНСИОНИРАНЕ В ПОЛИЦИЯТА ГО ИМА В ЦЯЛ СВЯТ ДРУГАРЮ,НО ЗАПЛАТИТЕ НЕ СА ЕДНАКВИ В ЦЯЛ СВЯТ!ДОРИ ПРИВИЛЕГИИТЕ В МНОГО СТРАНИ ВЗЕМАТ 20-ТЕ ЗАПЛАТИ ПРЕДИ ДА ПОЧНЕ РАБОТА ДА НЕ ТЕГЛИ ЗАЕМ ,НО КВО ЛИ ДА ОБЯСНЯВАМ НА ДРУГАР КАТО ТЕБ?

Иван адвокат
Иван адвокат
03 януари 2020 21:24
Гост

8 лева е дюнер кола и айрян.

Георги
Георги
03 януари 2020 12:39
Гост

Всичко е навързано – мизерно заплащане и компенсация от корупция, при което всички са доволни.

Анонимен
Анонимен
03 януари 2020 12:34
Гост

Чак ще обсъждат заповедта още месец. Все едно им дават някакви крупни суми.

Lolly
Lolly
03 януари 2020 14:23
Гост

Такива са правилата на играта.

Ицо
Ицо
03 януари 2020 12:29
Гост

През последния месец в София е пълно с патрулки. В нашия квартал най-много през 15 минути обикалят нощем. Не знам на какво се дължи, но прави впечатление.

Рени
Рени
03 януари 2020 12:30
Гост

И като обикалят какво? Нима има ефект?

ддд
ддд
03 януари 2020 16:01
Гост

Тогава да не обикалят, щом няма ефект.
Тъй ли?
Или пишете от скука?

анонимен
анонимен
03 януари 2020 12:26
Гост

2 лева за 8 часа е подигравка. Не че 8 лева за 8 часа също е справедливо, но поне е малко повече

Анонимен
Анонимен
03 януари 2020 15:02
Гост

А дано обичайният подкуп си остане 20 лева.

фактите
фактите
04 януари 2020 7:06
Гост

Заплащането не е 2 лева. Върви се текущата заплата. тези пари са горница над текущото почасово заплащане. За сравнение-в областта на туризма се работи за МРЗ денонощно-от 7 сетрунта до 2 през нощта е нормално работно време на рецепцзия в хотел, няма и 1 стотинка доплащане за нощен труд. На строежите също се работи и през нощта. няма доплащане над договорената надница.

Анонимен
Анонимен
03 януари 2020 12:26
Гост

Чета и не мога да повярвам, че се подиграват така с хората. Жълти стотинки. Срамота.

Анонимен
Анонимен
03 януари 2020 12:32
Гост

И после защо са подкупни. Не че ги оправдавам, ама и на тях нищо човешко не им е чуждо.

К. Петров
К. Петров
03 януари 2020 13:08
Гост

Проблемът е там, че всички са насяно с основно ниските заплати и изобщо доходи в МВР и в същото време кандидатстват за работа там, защото са мотивирани именно от нерегламентираните облаги.