Само 3 дни издържаха по-строгите противоепидемични мерки, които здравният министър Кирил Ананиев въведе в четвъртък заради рязкото увеличение на случаите на коронавирус в последните седмици.

Днес Ананиев издаде нова заповед, с която се разрешават отново посещенията на барове и дискотеки, а ограниченията за групови празненства отпадат.

Така дискотеките останаха затворени само за 3 дни и утре отново ще заработят, въпреки че случаите на заразени с коронавирус продължават да растат.

Според новите изисквания нощните заведения и дискотеките трябва да организират единствено заетостта на местата така, че да няма повече от един човек на квадратен метър, както и да се спазват мерките за дезинфекция.

Груповите празненства, като сватби, балове и кръщенета, могат отново спокойно да се организират, както на открито, така и на закрито. Според предходната заповед на здравния министър, в тях не можеше да участват повече от 30 души.

Остава единствено забраната за публика по стадионите, но и футболното първенство приключва днес. Заповедта на Ананиев влиза в сила от утре.

Отпадането на новите мерки дойде след среща в здравното министерство с представители на браншовата организация на ресторантьорите. Представители на този бизнес се включиха в последните два дни и в антиправителствените протести, но днес зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева не каза дали това обстоятелство е свързано с отпадналите ограничения.

„Това, което целим и правим е да наблюдаваме ежедневно ситуацията в страната, всички числа и показатели, свързани със заразяването. Ангажиментът, който поеха хората беше, че всички посещения и дейности, които се разрешават, ще бъдат организирани при строг контрол от тяхна и наша страна“, каза Начева, но не обясни кои от данните за заболеваемостта в последните дни са довели до отпускането на мерките. После зам.-министърът допълни, че от браншовата организация са предложили мерки за контрол в заведенията, включително до 4 човека на маса.

От своя страна, председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов призна, че са поискали срещата в министерството заради масовите протести, на които хората ходели без маски и не спазвали дистанция.

„Не разбирам защо винаги браншът на заведенията трябва да сме изкупителна жертва и да се слагаме на първа линия като най-опасни и най-заразни. Щом толкова хора може да се омешват в името на каквато и да било кауза, ние имаме право да работим. Когато навсякъде има струпване, масово неспазване на каквото и да било, как да обясним ние на нашите хора, че те трябва да си стоят вкъщи без пари, каза Алибегов, като подчерта няколко пъти, че става дума за 80 000 души, които не разбират защо не са на работа, а наъвн хора протестират, без да спазват мерки.

Отпадането на ограниченията идва след три дни, в които бяха отчетени най-много заразени – в петък беше отбелязан абсолютен рекорд от 330 новозаразени, вчера бяха 292, а днес – 211. На този фон Гърция дори затвори вчера всички граници с България за 3 дни, а от сряда туристи ще бъдат допускани отново само на Кулата-Промахон, но само след предварително направен PCR тест с негативен резултат от последните 72 часа.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Площ-add
Площ-add
13 юли 2020 9:28
Гост

„Според новите изисквания нощните заведения и дискотеките трябва да организират единствено заетостта на местата така, че да няма повече от един човек на квадратен метър, както и да се спазват мерките за дезинфекция.“ При минимално отстояние 1,5м. (по „закон“), на един човек трябва да бъде осигурена минимална площ S=πr²=3,14.1,5.1,5=7,065кв.м! Даже да се приеме, че минималното отстояние да е 1м.(в нарушение на разпоредбите на НОЩ), то осигурената минимална площ е S = πr²=3,14.1.1=3,14кв.м! Тази площ определя съответно капацитета на заведенията. При приета осигурена площ от 1 кв.м. – по последната заповед, отстоянието между хората по формулата е 56,4 САНТИМЕТРА! Даже заведенията… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 юли 2020 22:36
Гост

Готино е на бар – но точно в тези времена, освен това – на бар едва ли ходят обикновени хора – по-скоро – баровци, според мен е единствената им форма на изява – на ниво – един вид доста примитивна работа.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2020 19:27
Гост

Нормално да отпаднат, 300 заразени на ден бяха стъкмистиката на герберастите, за да ограничават задаващите се протести. Хайде след още три дни Тиквата, Каскета, разни противни типове като томиславдончевци, владогорановци и така нататък да ги няма.

Хаха
Хаха
12 юли 2020 20:48
Гост

Абе, форумни герои, много ги разбирате нещата…

Хахаха
Хахаха
13 юли 2020 18:05
Гост

Щом не ги разбират хората, осветли ги, каскетна подлого.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2020 19:04
Гост

Това е криминална некомпетентност и проява на най-висша форма на регулаторно безхаберие. Правителството си играе на пинг понг с правото и със суверена. ОСТАВКА

Шалимар
Шалимар
12 юли 2020 17:05
Гост

Аз искам държавата да премахне всички ограничения. Който иска, да си стои вкъщи и да се пази. Който не вярва, че има епидемия, нека се разхожда свободно с децата и родителите си и да се радва на свободата. Ако се препълнят болниците онези, които ще лежат по коридорите и ще се молят за респиратори, ще освободят място (по естествен път) за другите, които ще извадят късмет да са лекувани. Така ще се прочисти обществото полека-лека и ще останат здрави и живи само тези, които са се пазили. Ще има и естествен подбор, както е в природата. Българина иска ,,ръка да… Покажи целия коментар »

Шарлатан
Шарлатан
12 юли 2020 19:44
Гост

Ти колко лева взе за тоя пасквил, гербаво тролче?

Анонимен
Анонимен
12 юли 2020 16:59
Гост

Чалга народ, чалга правителство

Анонимен
Анонимен
12 юли 2020 16:59
Гост

Иди ми, дойди ми. Не ги е срам, хем казаха, че има бум от баловете

Катани
Катани
12 юли 2020 16:51
Гост

Чеченеца Алибегов – лицето на мафията!

Човек
Човек
12 юли 2020 16:50
Гост

Сега най-важното е да има контрол, иначе ще задминем Италия. Но контрол няма, няма и да има и това е най-страшното.

Чукча
Чукча
12 юли 2020 17:33
Гост

Контрол на какво?
Такъв ще има когато има мерки!

Вън!
Вън!
12 юли 2020 16:48
Гост

Б.Б. се счупи тотално, прави грешка след грешка, паникьосан е, олива се, лошото е, че ще ни завлече с него. След Борисов – потоп от Covid.

Мич
Мич
12 юли 2020 16:45
Гост

Целта на Борисов е по-голяма смъртност, за да се плащат по-малко пенсии и помощи по време на чудовищната финансова криза, за която Тиквата вече ни подгрява.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2020 16:41
Гост

Идиоти. Снощи Бойко обвини други за ръста на заболелите, а всъщност той е виновен и колебливото му поведение. Всички на площада, не ни трябва корумпирано и повратливо правителство

Анонимен
Анонимен
12 юли 2020 16:37
Гост

Никой не ви кара да ходите по барове, бе

чалгари долни
чалгари долни
12 юли 2020 16:34
Гост

Продажни свине! Продавате здравето на хората! На малумните младежи, които искат да мятат гюбеци и после ще заразят бабите, дядовците, майките и бащите си!

Анонимен
Анонимен
12 юли 2020 16:31
Гост

Национално предателство, за да си запази Тиквата властта. Алибегов е мутрата на годината!