Ръст на цените за нощувка и храна в учебните и почивните бази на съдилищата и прокуратурата от 1 юни 2020 г. гласува днес Висшият съдебен съвет по предложение на бюджетната комисия. Увеличението ще е различно при отделните категории почиващи.

В Правилника за ползване, финансиране и отчитане на дейността на учебните и почивните бази летовниците са разделени на четири категории.

В първата влизат действащи и пенсионирани магистрати, членовете на семействата им и официални гости на съдилища и прокуратури. В момента те плащат по 10 лева за нощувка на човек. За тях ръстът е от 50% и така цената за една нощувка става 15 лева.

Във втората категория са роднините по възходяща и низходяща линия и техните семейства. За тях нощувката в момента е 16 лв., сега става 22 лева.

Трета категория почиващи са всички други хора, извън съдебната система, както и гражданите на страни от Европейския съюз. За тях цената на човек за нощувка в момента е 25 лв. Увеличава се на 34 лева.

В четвъртата категория са гражданите на държави извън ЕС. При тях няма промяна на цената, която в момента е 45 лева.

Наред с това ВСС гласува нови цени на храните.

Сега надценката върху доставната стойност на храната за магистратите и семействата им е 10%, но става 20 на сто.

30% е надценката за ястията на техните родители и пълнолетни деца. Кадровиците гласуваха да е 40 на сто.

А от 60 на 70% се увеличи надценката за храната на летовници, които не работят в съдебната система.

Що се отнася до ястията за гражданите на държави извън ЕС, то ръст няма само защото те и сега плащат със 100% надценка.

Но пък тази за храни и напитки, които се продават в баровете и бюфетите, се вдигна от 10 на 20% за всички почиващи.

Въвеждат мерки за защита срещу Covid-19 в почивните бази

Освен цените, Пленумът на ВСС одобри мерки за защита срещу коронавируса в почивните бази за този летен сезон.

Според тях броят на почиващите във всяка станция да бъде ограничен според изискванията за социална дистанция. Ще се използват само основните легла, без допълнителните. Изключение ще се прави за семействата с деца до 14-годишна възраст. Това се налага, за да може стаите да бъдат по-добре дезинфекцирани и почиствани. Ще се ползват хартиени подложки при хранене, а масите и столовете ще се дезинфекцират след всяко ядене.

Температурата на почиващите ще се измерва при пристигането им на рецепцията, като в базите няма да се допускат хора с кашлица, хрема, повишена температура, загуба на обоняние и във видимо лошо здравословно състояние.

Всички служители ще ползват маски или шлемове, както и ръкавици. Преди започването на активния сезон персоналът ще бъде тестван за коронавирус с PCR тестове. Ако се налага, изследването ще се прави и по време на сезона.

При необходимост ще се монтират плексигласови прегради на бара и на рецепцията, както и ще се осигурят стелки с вани за дезинфекция, които ще бъдат сложени на входовете на базите. В общите части ще има дезинфектант, а в тоалетните ще има еднократни хартиени протектори за WC.

Забраняват се посещенията на спортни и детски площадки и съоръжения на закрити обществени места.

При необходимост част от стаите в базите, да бъдат обособени за изолация на почиващи при нужда.

Всеки административен ръководител ще трябва да издаде указания за мерките за провеждане на летния сезон.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 май 2020 13:09
Гост

Ей, станцията във Лозенец. Направо ми домъчня. Много е хубаво там.

Пепи
Пепи
21 май 2020 13:10
Гост

Ще ти домъчнее, особено ако си служител. За 10 лева си живееш царската.

Дени
Дени
21 май 2020 9:14
Гост

Скъпи приятели. Почивайте където ви се ходи, а не където ви съветват. Нека почивката е читава и успешна за вас за да релаксирате и после да сте възбудени от работа

Strandul
Strandul
21 май 2020 9:13
Гост

…и те няма да идат, а ще идат в Гърция и Тунис.

Човек
Човек
21 май 2020 9:12
Гост

Ми то не е лошо да те карантинират на морето, даже някои може нарочно да го направят, вместо да стоят в душна лятна София.

Манолева
Манолева
21 май 2020 9:12
Гост

Като се чудите къде да идете на родното черноморие и не ви се занимава с Гърция и Турция, защото не знаете как се влиза в тях – идете на Щабла, Тюленово, Дуранкулак. Чудни и тихи места за почивка. Най-големите плажове на България са там!

Филип
Филип
21 май 2020 9:12
Гост

Почивах там преди 2 години. Наистина е далеч далеч по-спокойно от колкото на юг. Хотели на плажа няма. Резерват си е. Може на палатка или в малки семейни хотели

Десислава
Десислава
21 май 2020 9:14
Гост

И мен ме замъкнаха приятели миналата година. Не ми се занимаваше, но се оказа доста хубаво и приятно. Спахме в Шабла в едно хотелче Герана. Изчистено и хубаво. Определено не е като в Китен и Царево дето ти блъска чалгия от всякъде.

Адв.
Адв.
21 май 2020 9:11
Гост

а може ли да се дореди до тези благини обикновен адвокат?

Солено
Солено
21 май 2020 13:11
Гост

Да, ама ще е трета група 🙂

Ристевски
Ристевски
21 май 2020 9:11
Гост

Айде пак Соц маниерите се върнаха. Защо заставте хората да почиват по родното черноморие, където е мръсно, водата е фекална, обслужващия персонал си влачи краката, чува се чалгия от всяка стая около вас, продава се една тъпа пица с готов замразен блат на улицата за 5 лв. Какво да кажа? ЗАЩО да ходя на южното черноморие или Варна?

въпрос до ВСС
въпрос до ВСС
21 май 2020 9:11
Гост

Колеги, вместо да мислят за базите да кажат какво правим с отпуските при положение, че тази година няма да има съдебна ваканция? ВСС, някакво указание, нещо, че да не си дерибействат разни адм. р-ли в центъра и по места

Гергана Т
Гергана Т
21 май 2020 9:10
Гост

Каквито и чупки да правят ме съмнява да имаш някакъв шанс да вкарат повече хора по родното черноморие. Те си обичат Гърция и Турция.

Сашо
Сашо
21 май 2020 13:12
Гост

Естествено. Разликата е голяма. Особено в обслужването.

Филип
Филип
21 май 2020 9:09
Гост

Абе може и да могат да си го позволят.

препоръка от запознат
препоръка от запознат
21 май 2020 9:07
Гост

Всъщност точно тази година с ковида, лично аз бих се чувствал много по-сигурен да отидем там. Не ми е за цените, а за сигурността, че се спазват мерките – дезинфекция, маски за персонала. Някак повече вярвам отколкото на хотел. Ходих преди години на Лозенец и препоръчвам класиката на ВКС пред розовия период на ВАС, лично мнение…

Анонимен
Анонимен
21 май 2020 9:04
Гост

Социализъм в действие! Ама това е смисълът от ведомствените станции, да може на по-ниски цени да почиват работещите, пардон трудещите се 😉

Лошо Зъхарева, лошо
Анонимен
Анонимен
21 май 2020 9:09
Гост

Какъв е смисълът от тозо изпълнен с маймунски символи линк? Не се научихте как се създават връзки към страници с имена на кирилица.
Прост народ – слабадържава, затова нямате право да се оплаквате от положението, в което сте

вопечатлен
вопечатлен
21 май 2020 9:03
Гост

Никога не съм се възползвал от тези бази и нямах представа от цените – ще кажеш, че сме в народната република

Кики
Кики
21 май 2020 13:14
Гост

На Лозенец в почивната база на ВКС е супер. А кухнята им… Тази година отново съм там.

Гери
Гери
21 май 2020 13:14
Гост

Обаче плажът е отврат!