До 5 години ще е срокът на договора за наем на ведомствено жилище в съдебната система. Той не може да бъде удължаван, а онези от магистратите и служителите, които обитават такива апартаменти от повече от 5 години, ще имат едногодишен срок да ги напуснат. Вдигат се и наемите. Отменя се и решението на ВСС от ноември 2017 г., с което се отпускат до 1000 лева месечно на членовете на съвета и на КАК за покриване на наем на пазарни цени.

Това гласят промените в Правилата за отдаване на ведомствени жилища, които бяха приети днес от Пленума на Висшия съдебен съвет.

Председателят на Комисията за управление на собствеността Евгени Диков се обяви против определения максимален срок. И се обоснова със статистика.

Ведомствените жилища са 74, от тях в София са 61. Свободните са 21. Ако се приеме срокът от 5 години, тогава само в столицата ще трябва да се освободят 53 апартамента. В момента има 41 одобрени кандидати за ведомствени жилища, които ще може да бъдат настанени, но останалите свободни ВСС ще трябва да върне на областния управител, каза Диков.

Той обясни, че ако се въведе този срок, двама заместник-главни прокурори ще трябва да напуснат ведомствените жилища, в които са настанени в момента. А техният мандат следва този на главния прокурор, посочи Диков.

Каза още, че предстои пенсионирането на някои от магистратите и служителите, обитаващи такива апартаменти и на практика те трябва да ги освободят непосредствено преди това. И настоя срокът от 5 години да отпадне. Това обаче не бе прието от мнозинството.

Боян Новански, за когото по време на обсъждането стана ясно, че вероятно е и автор на проекта за промени в правилата, заяви, че тяхната идея не е да устройват магистрати за дълго време, а да се даде равен старт на младите съдии и прокурори. Няма житейско и друго обяснение да задържаме жилище по 10-12 години, каза още той. „Целта е да се дадат колкото може повече жилища на магистратите от по-ниските нива, които са в по-тежко състояние. При 1500 лева заплата те плащат ток, вода, такси за детски градини и др. Върховните нива нямат нужда от такива привилегии. На кого помагаме – на този, който няма избор и е принуден да отиде на свободен наем или на онзи с по-висок доход, но иска нисък наем, ако може така до пенсия“, заяви Новански. Според него ведомствено жилище не следва да се дава на онези магистрати, чиито членове на семейството купуват ниви из цяла Добруджа и имоти в Гърция. „Ако искат да си купуват самолети и кораби, ама да не ползват ведомствени жилища“, каза още той.

Новански направи уточнението, че нито един от сегашните членове на ВСС, които не са от столицата, не желае да бъде настанен във ведомствено жилище. Каза още, че няма нито едно жилище, отпуснато на магистрати и служители от СРС и СРП, от СГС, САС и Софийския окръжен съд.

Боян Новански посочи, че от 40 магистрати във ведомствени жилища 15 са на върховно ниво.

Осем от настанените в такива апартаменти служители са там вече над 5 години, 15 съдии и прокурори ги обитават също над 5 години, а 8 души  – от над 10 години.

След него думата взе Атанаска Дишева: „Известно ви е защо се стигна до промяна на правилата и приемане на нови – заради публикации в медии по повод на ползваното от мен ведомствено жилище. Целта беше да бъда публично обругавана, тормозена – системно и продължително, за да освободя ведомственото жилище. Приемете, че тези цели са изпълнени“.

После заяви, че не вижда основание да се отведе от дискусията по проекта за промяна на правилата и призова колегите си да се абстрахират от качеството ѝ на човек, ползвал ведомствено жилище. „Ако аз не следва да участвам в дебата, на същото основание не би следвало да участват всички останали членове на съвета, които биха могли да ползват ведомствени жилища, техни близки са ползвали и т.н. Като съдия и като член на ВСС, не съм взимала пристрастно отношение. Предложението за промяна на правилата беше обосновано с личното ми качество. Днес г-н Новански направи популистко изказване, което не почива на действащите нормативни разпоредби, както на Закона за държавната собственост, така и на правилника на ЗДС“, каза Дишева и така даде заявка активно да участва в дебатите по текстовете в проекта. Което и стори.

До промяната на правилата се стигна след предложение на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков и главния прокурор Сотир Цацаров. Според тях жилищата, предоставени на съдебната система, не бива да се делят на ведомствени и служебни, предложиха да има резервен фонд, в който временно – до 6 месеца, да се настаняват магистрати, чиито жилища са станали негодни за обитаване поради природни бедствия, аварии или в чийто семейства са възникнали остри здравословни проблеми. Друга тяхна идея беше да се променят условията за кандидатстване за ведомствено жилище, като се взима предвид вече и материалното състояние на кандидата в цялост – дали той и семейството му притежават имот или право на ползване върху жилище, къща, вила, ателие, студио, офис, обитаемо таванско помещение, магазин или хотел, а не основният критерий да е да нямат жилище в града, в който работят и желанието им да получат ведомствен апартамент.

В правилата са изброени и условията за кандидатстване, но не и в степен да се забрани на желаещите да имат имот където и да е в страната. Добавен е само един нов критерий и той е следният: „Нямат право да кандидатстват и да бъдат настанявани в жилище от жилищния фонд на ВСС лица, които ползват или са ползвали в един и същ район /населено място/ ведомствено жилище под наем от жилищния фонд на съдебната система за срок на договора, надвишаващ 5 години, независимо от основанията и професионалния им статут. Изключение се допуска само при наличието на тежко влошено семейно, здравословно и финансово състояние на кандидата или на неговото семейство, но след обстойна преценка и мотивирано становище на посочените обстоятелства от съответната жилищна комисия“.

Въведени са две допълнителни основания за прекратяване на договора за наем, извън изтичането на петгодишния срок.

Едното е, че ако в срока на договора някой от членовете на семейството на магистрата и служителя придобие имот в страната или в чужбина, тогава наемателят ще трябва да напусне ведомственото жилище.

Второто е, ако по време на действието на контракта наемателят или членове на семейството му придобият в продължение на една година движими вещи на стойност над 10 000 лева, както и ако сключат договори за лизинг или изплащане с месечна вноска над 850 лева.

С промените се цели да се преодолее и един друг проблем, а именно, че почти не е възможно да се намери наемател за апартаменти с по-голяма квадратура. Затова изрично се казва, че за сам служител и двучленно семейство се предоставя двустайно жилище; за тричленно семейство – тристайно; за семейство с 4 и повече членове – четиристайно жилище.

Новости има в раздела за определяне на цената на наема. Основната ще се определя на база Правилника за Закона за държавната собственост. От там на сетне ще има увеличение с 20 на сто за ниво съдебна администрация, включително администрацията към ВСС и служителите в НИП. За действащи магистрати, членове на ВСС и на Инспектората, както и на комисиите за атестиране и конкурсите, увеличението ще е с 40 на сто.

Не се предвижда такова за хора с увреждания и с трайно намалена трудоспособност над 50 на сто.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
5-ко
5-ко
05 юли 2018 16:42
Гост

Свърши се с далаверите. За техните заплати този наем е смешен. А и нищо чудно да имат собствен имот (естествено на чуждо име), но да се възползват от ведомственото жилище.

Мимувач
Мимувач
05 юли 2018 16:37
Гост

Добре е, че господин Новански е съпричастен с магистратите с по- ниски заплати.Сега остава тези богопомазаните отгоре да се замислят как съществуват хората със заплати под 1500 лева или майките с малки деца. А дано, ама надали.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2018 16:28
Гост

Госпожо Дишева, вместо да се цупите, по добре се засрамете.

Обективен
Обективен
05 юли 2018 20:18
Гост

Тя за това си изми ръцете с Новаски като каза, че е направил популистко изказване. Но истината боли.

Гражданин
Гражданин
05 юли 2018 16:21
Гост

1000 лева, т.е. 500 евро, които са били отпускани за наем, е безобразно висока сума и ще бъде такава и в следващите години. Особено като говорим за двустайни апартаменти, каквито масово се наемат от магистрати.