Най-сетне се появи кандидат за председател на Окръжен съд-Пловдив от самия съд. Това е наказателната съдийка Розалия Шейтанова, която на този етап е и единствен кандидат. Това може да се промени, тъй като срокът за подаване на документи изтича на 11 ноември.

Това е третата поред процедура за избор на ръководител на ОС-Пловдив, която открива Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. При първата документи подаде само тогавашният председател на съда Веселин Хаджиев, но впоследствие се отказа поради здравословни проблеми.

Във втората участва ръководителят на районния съд в Пловдив Иван Калибацев. Но Съдийската колегия не го избра по няколко причини. На първо място беше отбелязано, че той иска по-висока позиция само седем месеца, след като кадровият орган му гласува доверие и го избра за втори мандат като шеф на ПРС. Вторият момент беше разпоредбата на чл. 169, ал. 1 от ЗСВ, според която само по изключение може да се назначи на ръководна длъжност магистрат от по-ниско ниво. В този ред на мисли Олга Керелска каза тогава, че Калибацев заема все административна длъжност, а това не е здравословно за съдиите. И попита защо няма кандидати от самия окръжен съд.

Всъщност на този въпрос тогава отговори самият Калибацев. Той обясни, че на и.ф. председателката на съда Антония Роглева е възложена дейност, която тя не умее, сблъсква се с трудности, от които внимателно излиза, отделя повече време, за да ги реши и все повече намалява възможността хората да се стремят да влязат в зони, които не познават. „Когато липсва опит, това ги прави неподготвени, административният капацитет все повече се губи, изисква все повече усилия и опит и може би това е една от причините да не искат да се занимават и да разчитат на уменията на други административни ръководители да управляват администрацията и бюджетни средства“, каза Калибацев.

При третата процедура обаче се появи кандидат за шеф на окръжния съд от неговия състав. Съдия Розалия Шейтанова обяснява, че до лятото не е обмисляла варианта да се кандидатира за председател на ОС-Пловдив.

За този пост винаги има достатъчно подготвени и приемливи кандидати, като не ми се е налагало като редови съдия, посветен изцяло на правораздаването, с което съм била натоварена, да се замислям в посока отклоняване от обичайните си функции и поемане на административни отговорности. След обявени две процедури за избор на административен ръководител на Окръжен съд-Пловдив обаче, до избор на такъв не се стигна. Така възникна ситуация, в която всеки един от нас – съдиите в Окръжен съд-Пловдив, да има възможност да обмисли вариант за поемане на тази изключително голяма отговорност – да се кандидатира за участие в избора на административен ръководител“, казва Шейтанова в концепцията си.

И добавя, че има натрупан административен опит като зам.-председател на РС-Асеновград, както и когато е поемала временно ръководството на Наказателното отделение в окръжния съд.

След обявяване на новата процедура, си дадох сметка, че с цената на много труд, мога лично аз да поема отговорност за изпълняване на вакантната ръководна длъжност и да върша разнородната и трудоемка работа на председател, която възприемам като обща работа за целия съд, полезна и важна за всички работещи в него. Разбира се, няма как на този етап да съм напълно наясно с това, което ме очаква като председател на съда, но имам нагласа и мотивация да навляза бързо в административната дейност на ръководител на окръжен съд, предвид и специфичните компетенции точно на тези председатели, а в частност и компетенциите на председателя на Окръжен съд-Пловдив, натоварен със стопанисването на сградата на съдебната палата в Пловдив. Визията ми за съда включва наличието на титуляр ръководител, който с помощта на компетентен екип, да работи в интерес на съда и да осигури спокойна среда за работа на всички съдии и служители. Такъв титуляр Окръжен съд-Пловдив няма от април 2018 г., което ме провокира, към днешна дата, аз да заявя участие в подновения конкурс“, добавя съдия Шейтанова.

След като излага статистически данни за работата на отделенията в окръжния и районния съд в Пловдив, както и тези в Карлово, Асеновград и Първомай, тя заключава, че навсякъде е създадена отлична организация на работа, а евентуалните проблеми се решават своевременно.

Всъщност Розалия Шейтанова е поредният кандидат, който отбелязва, че най-сериозният проблем е битовият. Съдебната палата в Пловдив е вече изключително тясна, помещенията са недостатъчни, в някои липсва естествена светлина, в деловодствата няма достатъчно място за съхранение на делата, стаите за веществени доказателства са претрупани и т.н. Сградата има нужда от ремонт. Сградни проблеми има и в Карлово, Асеновград и Първомай.

Разрешаването на този проблем би довело до осезаемо и благоприятно подобряване на условията на труд“, посочва съдия Шейтанова. Предприети са стъпки за подобряване на битовите условия, но процедурите все още не са приключени.

Иначе в концепцията си тя излага идея, свързана с призоваването, а именно да се създаде общо бюро „Призовкари“ към районния и окръжния съд в Пловдив. „Принципът на работа на всички тях е еднакъв, ползват едно и също мобилно приложение за връзка към деловодната програма на съдилищата, което води до извод, че е възможно съвместяване на функциите им по обслужване на двете съдилища“, отбелязва Розалия Шейтанова.

На финала тя споделя, че ще продължи тенденцията, която се е превърнала в традиция в окръжния съд, по „надграждане на въведените добри практики, в зависимост от предизвикателствата, които ще предложи ежедневието в съдебната палата“.

Добрият микроклимат е от съществено значение за усилията, които всеки работещ в съдебната палата полага за справяне със задълженията си, поради което следва да се предприемат мерки по организиране на мероприятия, способстващи укрепването му“, посочва съдия Шейтанова.

 

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ще видим
Ще видим
06 ноември 2019 15:04
Гост

Появи се? Или я появиха. Не знам, времето ще покаже кой е наш и кой ваш човек.

Реалист
Реалист
06 ноември 2019 15:09
Гост

Има време, не се знае още нищо. Има още няколко дни за подаване на документи, пък и трябва да се дообри кандидатурата.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2019 17:55
Гост

Битовият проблем в сградата е от години и е крайно време да се реши. Тук колежката е абсолютно права.

Чистачката от втория етаж
Чистачката от втория етаж
04 ноември 2019 17:52
Гост

„надграждане на въведените добри практики, в зависимост от предизвикателствата, които ще предложи ежедневието в съдебната палата“. Стига клишета в тези концепции!

парашутисти
парашутисти
04 ноември 2019 17:48
Гост

То голяма смелост, то чудо. Разбирам, че на никой не му се занимава с началничество, което лично аз намирам за добър знак, ама понякога се налага, ако не искат да им спуснат някой парашутист

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2019 17:16
Гост

Напълно подкрепям Олга Керелска. За магистратите въобще не е полезно да са постоянно на административни длъжности.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2019 17:18
Гост

Да, те са с намалена натовареност. Почти не гледат дела. А в крайна сметка практиката е изключително важна.

анонимен
анонимен
04 ноември 2019 16:48
Гост

Не съм от Пловдив и не съм запозната с местните настроения и проблеми. Само подочувам разни неща, та затова да попитам – каква всъщност беше причината Веско Хаджиев да се откаже. Не вярвам на приказките за здравословни проблеми.

анонимен
анонимен
04 ноември 2019 17:11
Гост

И аз не знам, но се говореше, че жената на Веско Хаджиев, която е нотариус, е отмъкната изпод носа на Цацарова голяма сделка и Цацаров си отмъстил.

анонимен
анонимен
04 ноември 2019 16:47
Гост

От третия опит ще стане. Според мен сега вече ще бъде избран шеф на окръжния съд. От третия опит избраха шеф на административния съд в Бургас, от третия опит освободиха онова кречетало Лалов. И сега ще има успех 🙂

анонимен
анонимен
04 ноември 2019 16:42
Гост

Слушах представянето на Калибацев пред ВСС. Изключително арогантен човек. Съдиите от ОС Пловдив трябва да се радват, че не го избраха за председател.

анонимен
анонимен
04 ноември 2019 16:44
Гост

Той отправи директни обиди към съдиите там. И това е един от малкото случаи, в които ВСС направи нещо наистина добро.

колега
колега
04 ноември 2019 17:46
Гост

Напълно съм съгласен. Много нагло опита да се надскочи!