Десет съдии от Търговското отделение на Софийския апелативен съд (САС) са допуснати до участие в конкурса за четирите свободни места в Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС).

Някои от тях, като Васил Христакиев, Анжелина Христова и Галина Иванова, вече правораздават там като командировани. Те тримата, както и колегите им Людмила Цолова, Зорница Хайдукова, Мадлена Желева, Ивайло Малденов, Десислава Добрева, Милен Василев и Теодора Стоянова, са поискали да бъдат повишени във ВКС.

При предишния конкурс за повишаване в Търговската колегия Людмила Цолова беше класирана под чертата, но междувременно Законът за съдебната власт беше променен и даде възможност при освобождаване на още места до 9 месеца след приключването му магистратите, останали извън класирането, също да бъдат повишени. Така Цолова се „качи“ във ВКС, но колегата ѝ от САС Милен Василев обжалва и Върховният административен съд отмени повишаването ѝ (повече за казуса виж тук).

Следващата най-многобройна група кандидати е от Софийския градски съд. Те са шестима. Сред тях правят впечатление имената на члена на предишния Висш съдебен съвет Соня Найденова, както и тези на бившия председател на СГС Светлин Михайлов и бившата шефка на Търговското отделение на градския съд Жаклин Комитова. Да бъдат повишени в Търговската колегия на ВКС са поискали и Анна Ненова, Валентин Бойкинов и Мария Вранеску от СГС.

Председателят на Апелативния съд във Велико Търново Янко Янев също е пожелал да бъде повишен във върховния съд.

Кандидатите за четирите места в Търговската колегия са общо 23-ма (списъка с допуснатите виж тук).

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Сладури
Сладури
25 юли 2019 14:57
Гост

Аз лично много се радвам когато видя такива мотивирани и уверени в себе си хора, които не спират на едно място, а се развиват и кандидатстват ли, кандидатстват…

Нострадамус
Нострадамус
24 юли 2019 19:59
Гост

Звездите ми говорят, че класирането ще е: 1. Л. Цолова, 2. М. Желева, 3. В. Христакиев, 4. А. Христова или Г. Иванова.
За останалите – благодарим ви за участието и не губете кураж идва нов тираж.

Виктор
Виктор
24 юли 2019 15:18
Гост

Има обявен конкурс и всеки може да участва. Друг е въпросът как работи конкурсната комисия и как оценява кандидатите. А и фактът, че трима от кандидатите работят вече във ВКС, макар и командировани, не дава голям шанс за останалите. Тези конкурси на практика са си старите т. нар. конкурси по документи. Има само една имитация на дейност чрез оценки и два реда обосновка. А ако пък даден кандидат бъде харесан и поставен на избираемо място от конкурсната комисия, после той трябва да стиска палци да го одобрят и каките и батковците от СК на ВСС. Прозрачност, предвидимост и т.н., нали?

Анонимен
Анонимен
24 юли 2019 18:58
Гост

Не само, че трима са понастоящем командировани във ВКС – ТК, но и четвърти ще бъде командирован наесен, а други двама пък доскоро бяха командировани и върнати пряко волята на ТК – всички участващи в конкурса. Сиреч за 4 места се борят 6 настоящи и бивши командировани, а останалите участници могат да пият по една студена вода за здраве.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2019 13:13
Гост

Светлин Михайлов къде е тръгнал? Един от най-слабите председатели на СГС.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2019 13:15
Гост

Това не е вярно, но наистина няма да му се получи, защото настъпи много лошо Панов, когато разкри натиска му върху работата на СГС.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2019 13:28
Гост

Това за „разкрития“ от Михайлов натиск предполагам е проява на чувство за хумор без граници.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2019 13:12
Гост

Това ми прилича на Великото преселение на народите.