Почти половината от постановените през изминалата година присъди от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) са били отменени. Това стана ясно от думите на председателя на съда Георги Ушев, като от 20 постановени акта на апелативните съдии, Върховният касационен съд (ВКС) е отменил осем. Потвърдените решения и присъди са 7, а останалите са изменени.

По време на представянето на годишния доклад на съда съдия Ушев каза, че в някои от тези случаи нарушенията не са били толкова сериозни и е можело да бъде даден шанс, но той не вижда особен проблем и с броя на върнатите дела.

„Аз не мисля, че имаме някакъв проблем с ВКС. Просто това е съдебна дейност, това е човешка дейност, там не всичко може да бъде идеално. Това е анализ, наш анализ на причините, поради които се отменят нашите дела. Според нас има и такива, на които би могло да бъде даден шанс“, каза Ушев, цитиран от „Медиапул“.

„Прегледът на решенията на ВКС показва, че рядко въззивните актове се отменят, поради нарушение на материалния закон. Този порок е констатиран в две решения на АСНС. Преобладаващото основание за отмяна на съдебните актове е предвиденото в чл.354, ал.3, т.2 от НПК – допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Допуснатите нарушения се състоят в неизпълнение на задълженията свързани с оценката и анализа на доказателствените източници, неяснота, непълнота и противоречие при изготвяне на мотивите, приравнено на липса на мотиви. Между разискваната категория актове има такива, които са отменени със спорна обосновка“, пише в анализа на съда за върнатите дела. В него председателят отбелязва, че за пръв път от създаването на съда е констатиран преобладаващ брой отменени актове и вече е организиран и семинар, на който за лектори са поканени съдии от ВКС.

На въпрос смята ли, че някои върховни съдии имат специално отношение към решенията на съда, Ушев каза: „Не ми се иска да вярвам, че е така, вярвам в професионализма на колегите“.

Сравнението с предходната година обаче показва, че тогава 18 от 22 съдебни акта са били потвърдени, докато през 2018 г. потвърдени са само 7 от 20.

Постъпилите дела в апелативният спецсъд през миналата година са 636, но делата от общ характер са само 69, а останалите са предимно мерки за неотклонение. Въпреки това, в АСНС отчитат ръст на делата и на натовареността на съдиите, тъй като в предишната година постъпилите дела са били 415.

Впечатление в отчета на съда прави, че в пъти са се увеличили исканията за използване на специални разузнавателни средства по дела, които се водят срещу магистрати. През изминалата година те са били 42, като са постановени 10 отказа за прилагането им. За сравнение, през 2017 г. исканията са били само 6, а отказите са били два.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
1984
1984
05 април 2019 14:52
Гост

Нарастването на броя СРС-та срещу магистрати е сериозен проблем и показва единствено затягането на примката около съдебната власт от страна на изпълнителната!

Николай
Николай
04 април 2019 11:00
Гост

Процесуални нарушения при оценка на доказателствата и неясно и противоречие в мотивит, граничеща с липсата им – каква по-плачевна констатация може да се направи за работата на един съдия?! Да не говорим за комбинацията с важността на този съд.

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 8:35
Гост

Дано семинарът да даде резултат и за в бъдеще статистиката да не е толкова тревожна.

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 8:29
Гост

Как така да не се вижда особен проблем поради броя на върнатите дела. Това е един вид оценка на работата на съда.

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 2:26
Гост

уше,
ти си толкова съдия, колкото аз космонавт.

заповед
заповед
03 април 2019 20:08
Гост

ЗАКРИВАЙ !