Специализираният наказателен съд определи постоянен арест на петима свидетели по делото „КТБ“, обвинени в пране на 2.5 млн. лева.

Според съдия Пламен Панайотов има обосновано предположение, че Никола Киров от фирма „Дунарит“, изпълнителният директор на „Фина-Ц“ Иван Стойков, Васил Шуманов, Венцислав Тодоров и Красимир Зарев са извършили престъплението, в което са обвинени.

По време на заседанието стана ясно, че 2.5 млн. лв. от КТБ са били раздадени в книжни подаръчни торбички по разпореждане на Цветан Василев на петимата задържани. „На 18 декември 2013 г. всеки един от обвинените собственоръчно е удостоверил, че е получил пари като коледни бонуси, изнесени от офис в сградата на бул. „Цар Борис III“ 159″, каза по време на заседанието прокурор Сийка Милева, цитирана от „24 часа“. Тя добави, че петимата са знаели, или поне са предполагали, че парите, които са получили, са били присвоени от КТБ.

Преди да получат бонусите, финансовият директор на „Дунарит“ Никола Киров изпратил писмо до Цветан Василев, в което отправял молба Бисер Лазов (основен свидетел по делото „КТБ“) да преведе парите, посочиха още от прокуратурата.

Нещо повече, казаха от държавното обвинение, петимата арестувани са свързани с търговски дружества, които са получавали необезпечени кредити от КТБ за десетки милиони левове.

Като друг аргумент за връзката на петимата с Цветан Василев бяха посочени честите пътувания до Сърбия на четирима от задържаните от 2013 г. насам. Както е известно, банкерът е там от години, където очаква развръзката по искането на българските власти да бъде върнат у нас заради делото срещу него.

Адвокатите на петимата определиха действията на прокуратурата като репресия. Изтъкнаха, че те са свидетели по делото за фалита на КТБ, което е все още на етап четене на обвинителен акт.

Защитата каза още, че искането на спецпрокуратурата за постоянен арест е недопустимо, защото липсват мотиви за исканата мярка. Подчертаха, че единственият им мотив е клиентите им да не се укрият.

Самото заседание започна със спор между защита и съд. Адвокатите поискаха петимата задържани да бъдат изслушани, но съдия Панайотов отказа. Това доведе до ново искане на защитата – този път за отвод на съдията, защото разглеждането на делото няма да е обективно, правата на обвиняемите ще бъдат нарушени заради допускането за разглеждане на искане, в което няма мотиви. Но и това бе отхвърлено.

 

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Калин
Калин
14 януари 2019 23:43
Гост

Покрай Василев няма невинни.

Симо
Симо
14 януари 2019 22:19
Гост

Ако са били сред приближените на Василев, нищо чудно че са се забъркали в далавери. Цецо само такива хора си е събирал.

Васко
Васко
13 януари 2019 22:34
Гост

Какви права на обвиняемите? А правата на хората, които изгоряха с влоговете си!

Двоен стандарт
Двоен стандарт
13 януари 2019 22:31
Гост

Те получават необезпечени кредити от КТБ, а на нас ни съдират кожите с лихви и ипотеки.

Пепи
Пепи
13 януари 2019 22:27
Гост

Явно Дядо Коледа е бил щедър към петимата.

Мунчо
Мунчо
13 януари 2019 22:29
Гост

Бедна ми е фантазията Цветан Василев какво е получил за празника.