Поправителният дом за непълнолетни в Бойчиновци вече официално е затворен. От Министерството на правосъдието съобщиха, че младежите от дома от днес ще бъдат преместени в нови и модерни помещения, които отговарят на всички европейски изисквания.

Новият поправителен дом се намира непосредствено до затвора във Враца, но в отделна масивна сграда и в отделен двор. Капацитетът на апартаментите позволява настаняване на до 30 младежи. За тях е изградено и обзаведено изцяло ново училище с 5 класни стаи, място за престой на открито и зона за фитнес. Има и две спортни игрища за футбол и волейбол.

След измененията в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража през август 2016 г., домът в Бойчиновци премина към Врачанския затвор и оттогава не е отделна структура, а подразделение към него. Към момента непълнолетните лишени от свобода в него са 20.

Предвижда се сградният фонд на дома в Бойчиновци да бъде преустроен в затворническо общежитие от закрит тип и в него поетапно да бъдат премествани затворници от корпуса на затвора във Враца. По този начин ще се постигне разтоварване на затвора и пълно съответствие с европейските изисквания за 4 кв. м. на задържано лице, заяви днес началникът на затвора старши комисар Ангел Кабатлийски.

Преустройството, обзавеждането и охранителната техника на новия дом са стрували близо 160 000 лева.

Домът в Бойчиновци е създаден през юли 1956 година, когато в него са преместени непълнолетните момчета от домовете в София и Пловдив. От 1964 г. е единственото място за лишаване от свобода на непълнолетни младежи в страната.

Сградата е построена през 1951 г. и е била предназначена за казарма. В нея до 1956 г. се е помещавало военно поделение на вътрешни войски. През септември 1956 г. към дома е открито и основно училище „А.С. Макаренко” с две начални и три прогимназиални паралелки. През учебната 1997/1998 г. името на училището е променено на Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“.

Поправителен дом за непълнолетни девойки има и към единствения затвор за жени у нас – този в Сливен. В него в момента са настанени две момичета.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Александър Дачев частен съдебен изпълнител
Александър Дачев частен съдебен изпълнител
04 февруари 2021 23:52
Регистриран

Докато не се нспълни, няма да има оправия

Ясен
Ясен
16 август 2018 15:24
Гост

Ще ремонтират. Къде ще ходят? Иначе пак ще ни треснат глоба от ЕСПЧ.

Очевидец
Очевидец
16 август 2018 15:22
Гост

Тази сграда наистина беше много стара и занемарена.

Георги
Георги
16 август 2018 15:20
Гост

Дано новата обстановка стимулира младежите да се поправят и образоват.

Анонимен
Анонимен
16 август 2018 15:15
Гост

Добре изглежда сградата.