Полицията ще проверява как семейството на депутатката от БСП Елена Йончева ползва 3 къщи за гости в близост до курорта Лозенец.

От Върховната касационна прокуратура съобщиха, че са се самосезирали по публикация на сайта „ПИК“, че семейството на съпруга на Йончева е построило 3 къщи за гости в комплекс в странджанското село Велика, който е изграден по европейската Програма за развитие на селските райони и е финансиран с близо 400 000 лева. Според публикацията обаче къщите не се отдават на гости, а се ползват само от семейството на Йончева и от техни приятели.

Според прокуратурата в публикацията се съдържат данни за извършено престъпление, но те не са достатъчни и затова е възложена проверка на полицията.

„Ще бъде извършена документална проверка на проекта, като на място служители на ГДНП ще извършат и  проверка дали къщите за гости се ползват по предназначение. Ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обектите, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи. Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщите за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваните къщи за гости“, посочват от прокуратурата, като срокът за проверката е едномесечен.

Според публикацията съпругът на Йончева – арх. Пламен Тодоров и баща му Анатоли Тодоров стоят зад фирмата „Парк Велика“ ООД, която е усвоила парите по европроекта. Комплексът обаче няма сайт и публични контакти, за да могат гости да правят резервации.

Аналогична проверка в момента тече в прокуратурата и срещу подалия оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев. За него стана ясно, че има къща за гости край Сандански, която също е строена по програмата за развитие на селските райони със субсидия от близо 400 000 лева и според публикация на „Биволъ“ се ползва само от Манолев.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любопитко
Любопитко
24 април 2019 16:30
Гост

Много любопитно как ако едни медии публикуват журналистическо разследване, прокуратурата спи, но ако други медии го направят, 30 минути по-късно се самосезират.
Още по-любопитно става, когато се сетим КОЙ седи зад ПИК…
И после що нямаме доверие в магистратите…

Анонимен
Анонимен
23 април 2019 21:05
Гост

Стига с тези публикации на „Биволъ“ и „ПИК“. Това са клюкарски и ненадеждни медии.

Анонимен
Анонимен
24 април 2019 10:14
Гост

Да приравнявате разследващата журналистика на „Биволъ“ и „кафявата“ „журналистика“ на „ПИК“ е меко казано несериозно.

Анонимен
Анонимен
23 април 2019 21:01
Гост

Мафията на Боко пак пусна пипала.

Банов
Банов
23 април 2019 21:06
Гост

По-скоро някой се мъчи да отърве кожата.