Острите противоречия между МВР и прокуратурата в последния месец могат да се превърнат в открита война между институциите. Това обяви днес говорителят на правителството Антон Кутев, като подчерта, че прокуратурата активно се меси в работата на изпълнителната власт, след като преди го е направила с президента.

Повод за изказването му стана последната акция на държавното обвинение снощи, след която началникът на сектор „Културно-исторически ценности” в главна дирекция „Национална полиция” Ангел Папалезов беше обвинен за участие в престъпна група за пране на пари и трафик на културни ценности. От Специализирана прокуратура съобщиха, че вчера са били извършени претърсвания в имот и в кабинета на Папалезов след разрешение от спецсъда.

Информацията от държавното обвинение дойде след като вътрешният министър Бойко Рашков обяви пред сайта bird.bg, че са претърсвани кабинетите на служители на МВР, които участват в проверката за злоупотреба със специални разузнавателни средства (СРС). Той каза, че единият от проверяващите е бил подложен на личен обиск и претърсване на кабинета в националната полиция, без да уточнява дали става дума за Папалезов.

Според БНТ пък обвиненият висш полицай е имал многократни срещи с укриващия се в Дубай хазартен бизнесмен Васил Божков. Папалезов е бил назначен за титуляр в сектор „Културно-исторически ценности” след пенсионирането на Кирил Христосков, който пък като пенсионер започнал да работи във фондация „Тракия“ на Божков.

От прокуратурата поясниха, че в кабинета на Папалезов били открити множество стари монети и визитки на шефа на фондация „Тракия“ и на обвиняем по разследването за длъжностни престъпления в комисията по хазарта, без да посочват дали става дума за Божков.

По думите на Бойко Рашков активността на прокуратурата е резултат от назначените от него проверки в службите „Вътрешна сигурност“ и ГДБОП заради скандала с подслушванията на политици и е опит да бъдат сплашени проверяващите.

„Още на следващия ден получих писма от прокуратурата, с които се искат данни за част от служителите, на които възложих проверката, и дали срещу тях има материали в МВР. Имаше и други въпроси, които се искаше да се изяснят за един работен ден. В един от тези списъци, какъвто списък беше изпратен и в друга една служба в МВР, най-накрая е името на новия председател на ДАНС Пламен Тончев“, казва Рашков. По думите му следователят Людмил Георгиев е призовал за разпит Тончев и новия шеф на ГДБОП Калин Стоянов.

Малко по-късно обаче от държавното обвинение съобщиха, че главният прокурор Иван Гешев се е срещнал с шефовете на ДАНС и на ГДБОП, като за първия изрично се посочва, че е по негова инициатива. С Тончев Гешев е обсъдил взаимодействието срещу престъпността, купуването на гласове и корупцията, както защитата на националната сигурност, а с шефа на ГДБОПпрането на пари и борбата с тероризма.

От правителството обаче са категорични, че действията на прокуратурата срещу служители на МВР са атака срещу изпълнителната власт.

„Виждаме как след президентската институция Прокуратурата влиза със сила и в МВР, което заплашва да прерасне в открита война на институциите. В период на служебно правителство, когато законодателната власт не работи, виждаме опити прокуратурата активно да се меси в работата на изпълнителната власт. Ние подкрепяме всички усилия да се преследват виновните според закона, но сме разтревожени от опита да се сплашват ключови служители на службите за сигурност, както и да се забавят или осуетяват проверки в системата на вътрешните работи. Призоваваме всички институции да проявят разум и да работят единствено за издигане на държавността и правовия ред“, каза Кутев.

Междувременно протестиращи срещу главния прокурор нахлуха в Съдебната палата и застанаха пред вратите на Върховната касационна прокуратура, зад които се намира кабинетът на Иван Гешев. Те носеха плакати „Гешев е прокурор на мафията“ и викаха оставка. Протестиращите настояват за среща с Иван Гешев.

По-късно през деня главният прокурор изпрати официално писмо с покана за среща до МВР-шефа Бойко Рашков. В него Гешев казва, че още миналата седмица е поканил Рашков на проведена международна конференция в София , но той отказал заради служебни ангажименти.

„С оглед необходимостта от продължаване взаимодействието между изпълнителната и съдебната власт, в частност ПРБ и МВР, бих се радвал да проведем работна среща“, се посочва в писмото на Гешев до Рашков. В него главният прокурор казва също, че „само с общите усилия на отделните власти, могат да бъдат постигнати желаните от българските граждани резултати, а именно ефективно противодействие на престъпността.“ На финала на писмото си Гешев посочва, че традиционно добрата съвместна работа между прокуратурата и МВР „ще бъде надградена и доразвита, каквито са и очакванията на българското общество“.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 юни 2021 18:19
Гост

Каскета драпа за последно, усещам как скоро ще му спретнат разследващ прокурор, който не е от герберастката паплач. И ще му подпалят селската кратуна под каскета.

Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
02 юни 2021 18:10
Гост

За критиците на хунтата – ПОРЪЧКОратура, за кюлчетата, 500-те евро и 8-те джуджета – ПРИКРИВАтура!

Анонимен
Анонимен
02 юни 2021 17:16
Гост

Пижо, мижо аман от опорки! Хайде стига вече! Ако въобще ще има война изхода отсега е ясен! Някои много ще го закъсат и други песни ще запеят! Къс хоризонт, слабо представяне на служебното правителство! Гледай цените на стоките и услугите накъде вървят. След два месеца воят ще е друг! Това сме го виждали- Виденов, Орешарски, Белия автобус…. Тогава ще те питам какви ще ги плещиш. Аман от неуспели, глупави и смотани комунисти!

Мутрите си отиват
Мутрите си отиват
02 юни 2021 17:48
Гост

Недялко, изтрий пяната от устата, лепне по мегафона! Сега изсмучи тези “бонбонки“, а после хората с бели престилки ще ти сложат една нова бяла ризка с дълги ръкави. И всичко ще е наред, твоят най-велик вожд с джипката, над който е само господ, ще бъде увековечен в Централния софийски „мавзолей“.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
03 юни 2021 8:52
Гост

По принцип на тролове не отговарям, но ти си специален – в оня смисъл на думата „със специални образователни нужди“. Сега прочети пак какво съм написал, но много внимателно и виж къде са комунистите – само в твоята глава … и евентуално в сърцето или джоба, не знам по коя от двете линии си фен на ГРОБ, щото Виденов и Орешарски са точни техни опорки. Сега тихо и кротко иди да плачеш в ъгъла, никой няма да те притеснява, защото твоите хора си заминават, за добро.

юрист
юрист
02 юни 2021 15:51
Гост

Гешев от самото начало не го харесвах, но в контекста на конкретната ситуация изглежда като доброто ченге, което се бори с октопода на Божков.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
02 юни 2021 17:30
Гост

а ти изглеждаш като онзи Гюро, за който се питали има или няма глава 🙂

юрист
юрист
02 юни 2021 15:49
Гост

Тоя Божков голямо лоби имал бе. И каква пък е тая фиксация върху антиките, магии ли се опитва да прави с тях..? Вместо да си харчи предостатъчното пари за кеф с какви глупости се занимава

pppp
pppp
02 юни 2021 15:07
Гост

Междувременно по стар варненски обичай Магдалинка назначава калинка !

Пижо Пендин
Пижо Пендин
02 юни 2021 12:41
Гост

Геши днес ще изкара хората отново на улиците или поне така се канят някои политически сили. Този човек ако успее за една календарна година два пъти бая народ да изкара по улиците го признавам за пълен гьон! Но все пак прокуратурата остана последната крепост на отиващите си управници, а че хич не го крият червените тоги или поне част е от тях е отвратително …

Анонимен
Анонимен
02 юни 2021 13:03
Гост

Още малко.Не им завиждам на прокурорите какво ги чака.Но сами са си виновни.Ще отидат точно на майната си, където са запокитили и достойнството си много отдавна.

897
897
02 юни 2021 15:09
Гост

вЕрваш ли си?!?!
аХахахаха

каквото повикало
каквото повикало
02 юни 2021 15:54
Гост

Това са „бивши хора“, зомбирани псевдокомунисти. Да видим дали вдругиден граждани не могат да потърсят среща и с безименния служебен премиер пи същия начин.

Anonimen
Anonimen
02 юни 2021 12:18
Гост

Въобще не съм учуден. Такъв е манталитета ма Ганьо.

Не остана здрав глупомер в Гешефтурата
Не остана здрав глупомер в Гешефтурата
02 юни 2021 11:53
Гост

Има ли нормални, които да се вържат на поредната милиционерска идиотщина на Гешев и тъпанарите от Спеца?
Следили го отдавна, но го арестуват сега, точно след като станал проверяващ по СРС-та! Интересно трафика, прането на пари, участието в ОПГ и другите скалъпени обвинения в кабинета си в сградата на ГДНП ли си е вършил, че се наложи да го претърсват и какви доказателства за тези обвинения откриха там? Сигурно протокол от учредяването на ОПГ, с подписите на ръководителя Божков и участниците, разписки за трафик на културно-исторически ценности и билет чета от обществена пералня!
Идиоти, обърнахте прокуратурата на свинарник!

юрист
юрист
02 юни 2021 16:01
Гост

Някъде да пише че той бил проверяващ? Бойко Рашков отказал да отговори конкретно за тоя. Поредните жалки инсинуации. Кадрите на бесепето просмукани от корупция до мозъка на костите си, на хранилка при Божков, един за свят нямат, освен да си скалтпват оправдания друго не им остава.. А че и ГЕРБ и сие са л.йна нямаме спор по въпроса

Николов
Николов
02 юни 2021 9:37
Гост

Истинска мизерия. Не ги е срам.

Попова
Попова
02 юни 2021 9:37
Гост

Божков им е на всички в устата, най-вече на управляващите и на опозицията. Ама си пиха кафето с него.

Anonimen
Anonimen
02 юни 2021 12:20
Гост

Да. Обаче вече не им е удобен, защото си отвори устата.

Аналог
Аналог
02 юни 2021 9:36
Гост

Е какво като се е пенсионирал и е почнал работа за Божков?

юрист
юрист
02 юни 2021 16:03
Гост

Нищо. Ако ще и чекии да му прави под масата, надали ще го екстрадират от Дубай, поне докато ЕС (Германия/ Франция/Италия) не ги натиснат

Цецо К
Цецо К
02 юни 2021 9:36
Гост

Еми класика. Какво да гоорийм. Хората си правят пари

Anonimen
Anonimen
02 юни 2021 12:21
Гост

Поредният, който се е възползвал от поста си.

Englishman
Englishman
02 юни 2021 9:34
Гост

Този човек няма как да го оправдаем. Но да се замисли държавата дали дава достатъчно пари на тези хора. И дали с тях те мохгат да гледат едно или две деца или да ги пратят в университет после. Примерно в чужбина.

юрист
юрист
02 юни 2021 16:05
Гост

Мисля че заплати от по 2000лв. нагоре трябва да им стигнат..

Манов
Манов
02 юни 2021 9:33
Гост

Явно не им стигат заплатите. Трябва да се замислят дали това наистина е така или е лакумия.

Anonimen
Anonimen
02 юни 2021 12:23
Гост

Това е престъпление.

RisteV
RisteV
02 юни 2021 9:33
Гост

Истинска излагация и позор за пагона!

адв. Маринков
адв. Маринков
02 юни 2021 9:32
Гост

Определено мафията си е напазарувала освен политици и полицай.

Anonimen
Anonimen
02 юни 2021 12:24
Гост

Те всичко си купуват. За това не могат да се справят с тях.

Абагард
Абагард
02 юни 2021 9:32
Гост

От години знаем, че е така, но нямаше доказателства.