Полицай е разкрил престъпна група, която е издавала решения за ТЕЛК срещу заплащане, след като се представил за клиент и за 3 месеца му било издадено решение, че е с 50% нетрудоспособност.

От Специализираната прокуратура съобщиха днес, че са задържани основният организатор на схемата и трима лекари, на които вече са повдигнати обвинения за участие в престъпна група, получаване на подкупи и документни престъпления.

Разработка на ГДБОП е установила до момента, че групата е успяла да издаде около 100 решения за ТЕЛК срещу подкупи, като кандидатите плащали между 1000 лева и 3000 лева и получавали документите след 3-5 месеца. Групата имала възможност да осигурява и фиктивно настаняване в психиатрии, за да бъде вдигнат процентът на нетрудоспособност на кандидатите.

Полицаят, който се е включил в схемата, за да разобличи групата, е платил авансово 400 евро и още 1200 лева, когато е получил документите.

Кандидатите трябвало само да се свържат с посредника, който е осъждан, но имал контакти с лекари в София. Той се занимавал легално с търговия – имал магазин за дрехи на Женския пазар, където работел със съпругата си. Двамата също имали издадени решения за ТЕЛК, които предстои да бъдат проверени.

Задържаните лекари са председатели на две ТЕЛК-комисии – в 28 ДКЦ и във Втора градска болница, както и един психиатър, който е управител на медицински център.

„Милиони изтичат от бюджета като каца без дъно и не стигат до хорара, които наистина имат нужда от тези услуги и тази помощ. Краде се много и парите изтичат във всякакви посоки“, коментира зам.-главният прокурор Иван Гешев. По думите му, МВР и прокуратурата не могат да решат проблема, с който трябва да се заеме Националният осигурителен институт, като извършва по-строг контрол.

От прокуратурата съобщиха, че са били иззети много документи, копия на лични карти и празни бланки за ТЕЛК. Разследването по случая продължава и може да бъдат обвинени и други замесени в схемата.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Капка в морето
Капка в морето
01 юли 2019 16:21
Гост

Тия 4-ма, които са задържани са само капка в морето на корупцията и анархията, която се шири в системата на здравеопазването. Докато там няма реформа и контрол, тия акции ще си останат само показни.

Анонимен
Анонимен
30 юни 2019 10:58
Гост

Полицай под прикритие, а. Дано разследването издържи съдебния контрол.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2019 14:40
Гост

Като има кой да дава, винаги ще се намерят и кандидати да получават. Кофти племе.

ВВВ
ВВВ
29 юни 2019 14:32
Гост

To трябва по един полицай да сложат на всяка ТЕЛК комисия