„Във времето, през което много политици плямпаха по телевизионните студия и разтягаха локуми, следователите и прокурорите от градската прокуратура бачкаха като пчелички, за да може това досъдебно производство да приключи и да бъде внесено в съда“.

С тези думи зам.-шефът на Националната следствена служба Ясен Тодоров обобщи бързото приключване на разследването срещу пътния рецидивист Георги Семерджиев, който в началото на юли уби с джипа си две млади жени в центъра на София. Обвинителният акт срещу Семерджиев вече е внесен в градския съд, а разпоредителното заседание е насрочено за 29 ноември.

36-годишният бивш футболист се удари челно в такси на бул. „Черни връх“ около 22.20 ч на 5 юли, след което автомобилът му „Ауди“ се разполови и уби на място пешеходките Христина Дилева и Хариет Стефанович. Разследването установи, че Семерджиев е минал на червен светофар с драстично превишена скорост от 166 км/ч при ограничение от 50 км/ч, бил е под влияние на амфетамин и метаамфетамин, книжката му е била отнета и карал с фалшиво свидетелство и подменени табели. След катастрофата пък веднага е избягал от местопроизшествието и се укрил, без дори да помисли да помогне на пострадалите.

Случаят е определен от прокуратурата като особено тежък и по тези обвинения Семерджиев може да бъде наказан с от 5 до 20 години затвор, обясни един от наблюдаващите прокурори Чавдар Железчев. Той припомни, че 36-годишният мъж е бил многократно санкциониран за пътни нарушения, като малко преди инцидента е бил спрян да кара отново дрогиран, но е успял да избяга от полицаите. След този случай пък колата му е била спряна от движение, поради което пък е започнал да използва чужди табели.

На въпрос защо рецидивистът не е обвинен, че е извършил престъплението при евентуален умисъл, каквото обвинение беше повдигнато на Кристиан Николов, който блъсна и уби журналиста Милен Цветков, говорителят на градската прокуратура Десислава Петрова обясни, че двата случая само на пръв поглед си приличат.

„При евентуалния умисъл деецът допуска обществено опасните последици, съгласява се с евентуалното им настъпване, примирява се с тях, което не винаги означава, че има безразлично отношение. Това е една от юридическите категории, която трябва да запълним с конкретни факти, за да можем да я защитим пред съда. Не отиваме пред съда с общи приказки, а заставаме пред него с конкретни и доказани факти“, каза прокурор Петрова.

Тя подчерта, че в случая с Милен Цветков, катастрофата е предизвикана в пиков час сред множество потенциални жертви пешеходци, като Николов, също под влияние на наркотик и с драстично превишена скорост, директно удари на светофар колата на журналиста. При Семерджиев обаче инцидентът се случи късно вечерта, но директният удар е в таксиметров автомобил, след което колата на рецидивиста се отклонява и удря в асансьора на метростанцията, където се разполовява на две и частите ѝ убиват момичетата.

„Механизмът на двете катастрофи е различен. В тази хипотеза не можем да защитим пред съда тезата, че в неговото съзнание е имал отразена представа за евентуалното настъпване на смъртта на двете млади момичета и той се е съгласил с този допълнителен възможен резултат“, обясни прокурор Петрова.

По случая Семерджиев продължава и отделно разследване за евентуалния „полицейски чадър“ над него, след като бяха установени множество данни, че е общувал с полицаи, имал и е ползвал в нощта на инцидента полицейска лампа, а униформената Симона Радева му е помогнала, като той ѝ се обадил да му донесе стълба, за да се прибере вкъщи, тъй като ключовете му останали в колата.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
24 ноември 2022 11:55
Гост

Яската вече извира отвсякъде по телевизиите- явно е в пика на славата си, ама да вземе поне да говори читаво и грамотно, че изказът му е трагедия!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2022 19:46
Гост

Една нова мода има как да изглеждат прокурорките. Мода ли, тенденция ли.

Яска, Яска
Яска, Яска
23 ноември 2022 17:08
Гост

Не се научи , язък ти за ризата с емблема Томи……..

Thank
Thank
23 ноември 2022 17:05
Гост

Тодоров е гордост за тройкаджиите на ЮФчетата, ето ви пример как човек с 3,00 успех от следване и държавни изпити, оглавява НСлС и с ярка шуробаджанащина расте нагоре, дай Боже и главен прокурор след време! Дерзайте…

Адвокат
Адвокат
23 ноември 2022 18:37
Гост

Навремето искаха успех, сега едва ли – то няма и кадри.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2022 16:39
Гост

Абе на тоя Гешев -отдясно му стои Борислав Сарафов, а отляво Ясен Тодоров. И тримата от милиционерската школа, какво съвпадение!!! И заели едни от най-отговорните и властови позиции в съдебната система – все ръководни! Това да не е случайно?! Получава се един вързоп от връзкари и взаимнопазещи се хора- Гешев, Тодоров и Сарафов са си чисто ОПГ.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2022 9:36
Гост

А председателите на Вас И ВКС?

Свидетел
Свидетел
23 ноември 2022 16:35
Гост

Този уреди дъщеря си за прокурор. Сега и сина си ще бутне. А честните студенти, които нямат никого зад гърба си,не са потомствени юристи, потят се 5 години яко над дебелите учебници и закони и накрая пръст в устата получават, заради подобни връзкари под налягане. Аман!

----
----
23 ноември 2022 16:29
Гост

Точната дума е :простак. И правните познания са му на махленското ниво на езика му.

----
----
23 ноември 2022 16:26
Гост

Точната дума е :простак. И правните познания са му на вахленското ниво на езика му.

Доктор
Доктор
23 ноември 2022 16:19
Гост

Страхотен изказ на тройкаджията по НПП от милиционерското училище !
Гордост за НСл.С !!!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2022 15:32
Гост

Преработили са се горките и то за някакви мижави заплатки по 8000лева. Задължително трябва да ги наградят с максимални ДМС, поне по още 6 заплати на калпак.

:))
:))
23 ноември 2022 14:13
Гост

Ясене, драги ми, милционерски възпитанико. Не си отваряй устенцата, че много тооооор излиза от тях. Айде да не разправяме и за твоите схеми и интриги. Как уареди в прокуратурата този и онзи…

san Diablo
san Diablo
23 ноември 2022 13:44
Гост

Най-спаведливо наказание за убийство е смърт!

Адвокат
Адвокат
23 ноември 2022 12:54
Гост

В кантората го уговаряме за Споразумение и да се смали, аз съм граждански адвокат, не разбирам много, имал съм 1-2 наказателни – тежки и подобни на това, без смърт.

Той има нужда от лечение – определено, наркотиците не са добър спътник, а освен това има и лош родителски отпечатък и това е също за пренареждане, но 3-5 години са приемливи.

Все пак – трябва да се придържаме към реалностите – да затрием живота на преживелият със 10 годишна присъда или да му дадем шанс, разбира се – под надзора на властите, има начини и за това.

Гилотината е отменена отдавна.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2022 13:45
Гост

Адвокате, така, като го гледаш този убавец, мислиш ли, че с една лека присъда и той ще се поправи и ще заживее като нормален гражданин, спазващ правилата. Съмнява ме много. Трябва да бъде изолиран от обществото възможно най-дълго според закона.

Адвокат
Адвокат
23 ноември 2022 14:43
Гост

Да бе, Жан Валжан и Прометей, Нелсън Мандела, влиза тип – излиза, няма умисъл, има качване в автомобил и луда скорост и без червена светлина – сватбар, няма да се промени изобщо, какво – да му отрежем ръцете. Сурови присъди за всички около него – мацката, този-онзи, със стълбата, достатъчно, защото го знаят и не го издават – ето ти парадокс – нали е доносничество и се въртим в кръг. При най-дивите диктатори – Живков, Сталин, Мао дзе дун, винаги е имало катастрофи, да не говорим и за САЩ, където винаги са били без жертви и даже – след челен… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2022 12:52
Гост

„В тази хипотеза не можем да защитим пред съда тезата, че в неговото съзнание е имал отразена представа за евентуалното настъпване на смъртта на двете млади момичета и той се е съгласил с този допълнителен възможен резултат“, обясни прокурор Петрова…..“ Щото в хипотезата на делото „Цветков“ много добре я защитихте!!! А Я.Тодоров е на гребена на вълната от кеф, но поне да се изразява професионално и правилно

Nikolov
Nikolov
23 ноември 2022 12:47
Гост

Политик е мръсна дума в България и има защо да е така, има. Политиците са направили да мислим така. Но искам да кажа, че какво очаква драгия Ясен Тодоров? политиците да идат да правят разследване ли? Какво друго да правят освен да говорят по тоя случай. Ми то е ясно, че следователите ще събирате доказателства. Хайде стига и вие сте се изкарвали големите мъченици. Реално просто сте си вършили работата.

Людмил
Людмил
23 ноември 2022 12:49
Гост

Аз не разбирам защо изобщо е това изказване. Свършили си работата. Е и? Награда ли чакате?

Стюард
Стюард
23 ноември 2022 12:46
Гост

Като знам в каква държава живеем не мисля, че ще му дадат 20 години.А ги заслужава. Че и повече!

Nini
Nini
23 ноември 2022 12:50
Гост

Еми те тия чугунените глави трябва да повдигнат адекватно обвинение. За убийство, а не за това, че е наркоман.

Рики
Рики
23 ноември 2022 12:45
Гост

Няма да се учудя, ако над този наистина е имало полицейски чадър.

Кики
Кики
23 ноември 2022 12:50
Гост

Симона Радева е много отзивчива. Даже и стълба чу е занесла.

Чилингиров
Чилингиров
23 ноември 2022 12:44
Гост

Че то и в офиса е същото. Говорят си началниците и се плюнчат, а едно, че не ги интересува какво се случва надолу и как се оправят, но и пари не им се дават

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2022 12:48
Гост

Same shit…

Mihail
Mihail
23 ноември 2022 12:54
Гост

И после обират лаврите от добре свършената работа. Класика в жанра!

Тодоров
Тодоров
23 ноември 2022 12:44
Гост

Защо? В НАП не е ли същото. Упражняват се по високите етажи на властта по говорене, сменят се шефове на НАП, те сменят някакви директори, но реално пчеличките си работят долу. НОИ е същото. Изобщо всяка община е така.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2022 12:50
Гост

Ами същото е бе. Ма мани го тоя какви глупости плямпа. Че и той плямпа общи неща

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 ноември 2022 14:12
Гост

Шефовете носят отговорност, сйде сега, подписват се и т.н.

Кирилов
Кирилов
23 ноември 2022 12:43
Гост

Така е. Политиците винаги са такива.

Ganev
Ganev
23 ноември 2022 12:49
Гост

Е това им е работата. Да говорят. Лошото е, че не говорят разумни неща, а само глупости.

Щерев
Щерев
23 ноември 2022 12:43
Гост

A, политиците кога ли не са разтягали локуми!

loli
loli
23 ноември 2022 12:38
Гост
Анонимен
Анонимен
23 ноември 2022 12:41
Гост

Уау, статия във Фрогнюз. Страшно авторитетно.

Съдия
Съдия
23 ноември 2022 12:32
Гост

Скрии се бе боклук!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2022 12:41
Гост

Вониш бе, съдийче