Малко над 400 съдии от общо над 2200 се включиха в днешното Общо събрание за избор на двама нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите също са двама – Марина Михайлова от Върховния административен съд (ВАС) и Деян Денев от окръжния съд във Варна.

Събранието започна час по-късно от обявеното, тъй като в 10 ч., за когато беше насрочено, на него присъстваха само 346 съдии от 2202. След отлагането му за след час законът не изисква кворум. Тогава в него се включиха 412 съдии. Това са под 20% от всички съдии в страната.

Лично шефът на ВАС Георги Чолаков беше избран за негов председател, което не се е случвало досега. Както е известно, председателят на другия върховен съд Лозан Панов не участва в събранието, тъй като е кандидат за президент.

Общото събрание се провежда изцяло онлайн, а съдиите се бяха събрали в съдебните палати по места. След като бяха избрани изборна и секционни комисии започна изслушването на двамата кандидати.

И двамата коментираха призивите изборът на нови членове на ВСС да бъде бойкотиран.

Деян Денев говори пръв и заяви: „Това, че съм се кандидатирал за член на ВСС не означава, че се припознавам като част от него или че одобрявам дейността му в голямата ѝ част. Критиките и на ССБ, и на ВКС намирам за обективни и професионално аргументирани в по-голямата им част. Недоумявам обаче, че колегите изготвили такива пунктуални анализи, говорят в момента за бойкот на формалния и безсмислен опит за запълване на състава на ВСС. Недоумявам, защото периодът е тежък и неподходящ. Няма Народно събрание, остава и да няма ВСС“.

Той обяви, че ако бъде избран за член на ВСС, след това няма да се възползва от кадрови бонус, както и не го е направил след края на мандата си като председател на Окръжния съд в Силистра, а се е явил на конкурс, за да се премести във Варна.

Пред Общото събрание Денев разви тезата, че след като всички последни съдебни съвети са били обект на критика от магистратите, то проблемът е структурен, а не персонален. „Не мога да приема, че винаги сме избирали неподходящите“, каза той. И заяви, че според него броят на членовете на парламентарната квота на ВСС трябва да бъде намален и те въобще да не участват в заседанията на колегиите, а само в тези на Пленума. „Така ще се намали политическото влияние, но няма да се допусне и капсулирането на съдебната власт“, каза Денев.

Той, както и Марина Михайлова, отговориха на серия от въпроси на съдия Милен Василев от Софийския апелативен съд (той беше задал много от тях предварително и кандидатите им отговориха писмено, но се включи и лично в събранието, по време на което единствен задаваше въпроси, с изключение на един въпрос от шефа на ОС-Силистра Пламен Неделчев към Денев) и на Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

От отговорите на Деян Денев на различните въпроси стана ясно, че според него съдебната номенклатура се създава, защото заради негативни коментари много от хората с капацитет не желаят да се кандидатират за административни ръководители и досегашните стоят с години като и.ф. Той посочи, че е справедливо председателите на големите съдилища да бъдат с по-малка натовареност. Каза, че е против възможността за разширяване на правомощията на Общите събрания.

Що се отнася до забавянето на конкурсите, обясни, че причините са комплексни, но е ставал свидетел как КАК връща атестации за минимални неясноти. „Втората причина е във възможността за обжалване на атестирането и за искане на отвод на членове на комисиите. Според мен няма пречка конкурсите да бъдат извършвани на регионален принцип“, каза още Денев.

Иначе се обяви за постоянно действащ ВСС и заяви, че ЕИСС „трябва да бъде приведена в съответствие с изискванията, на които има претенции да отговаря“.

Помолен да очертае качествата на бъдещия председател на ВКС, Денев заяви, че той трябва да е ерудиран, диалогичен, умерен и да има харизма и лидерски качества, за да бъде обединител на съдийската общност

Попитан от Милен Василев как ще реши проблема с липсата на техника за сканиране на документи, заради който в големите софийски съдилища делата не се дигитализират в цялост, Деян Денев отговори: „Имайте малко снизходителност, човек трябва да знае диагнозата, за да предложи лечение, а аз няма как да я знам, тъй като още не съм се запознал с пациента. Още не съм член на ВСС. На този въпрос ще мога да отговоря след време, ако бъда избран за член на ВСС“.

На въпрос на БИПИ, че изборът му за член на ВСС е тясно свързан с предстоящия на нов председател на ВКС и целта е да не стане „издънка“, Денев отговори така: „Има и твърдение, че двете партии в съвета са си стиснали ръцете, за да не се промени съотношението на силите. Решението си да се кандидатирам съм обявил отдавна. Не разбрах към коя партия трябва да бъда причислен, но съм сигурен, че колегите, които са ме номинирали, не са си стиснали ръцете с никакви съдийски партии“.

Каза и че не е запознат в детайли във ВСС да има конфронтация и че не може да отговори в кои комисии на съвета би влязъл.

„Не знам дали двамата кандидати си дават сметка, че са се насочили към съдебния „Вера Су“, който от над 4 години е заседнал, а от неговите пробойни се изливат токсични вещества, действащи пагубно на съдебната екосистема. Поздравявам колегите, че ще опитат да запушат тези пробойни за 10 месеца“. С този коментар Милен Василев започна поредицата си от въпроси.

В отговорите си Денев коментира, че председателите на малки съдилища не са вождове на индианците, а по-скоро са в ролята на старшина на ротата. Посочи като начин за връзка между съдебните кадровици и съдиите провеждането на изнесени заседания, а Милен Василев пък отправи призив, членовете на ВСС, избрани от съдиите, да намерят време до края на годината да се срещнат с избирателите си в зала 15 на столичната Съдебна палата. Георги Чолаков обеща да предаде посланието.

Съдия Марина Михайлова започна изложението си пред събранието с темата за отстояването на независимостта на съдебната власт. „Какво смятам, че трябва да направи ВСС – първото е обучението на магистратите. Трябва да се обучат добре подготвени колеги, които от първия ден на съдийската банка да вземат правилни решения. Знаещите съдии по-трудно се поддават на влияние“, каза тя. И продължи, че ВСС трябва да осигури и икономическата независимост на магистратите и за целта трябва да работи с другите власти. „Третата функция, по която трябва да работи ВСС, е по атестирането, повишаването и преместването на магистратите“, каза тя. Самата Михайлова през последните 2 години беше член на КАК и постави проблема, че съдиите не искат да стават членове на комисията.

„Иска ми се ВСС малко повече да заложи на поощренията на магистратите“, каза Михайлова.

Тя посочи, че въпросът с прекрояването на съдебната карат може да се реши само след обсъждане. „Казват, че всяко населено място трябва да има училище и железница, а аз казвам – трябва да има и съд. От друга страна – трябва да се помисли и за равномерното натоварване на съдиите. Ако заповедното производство се електронизира, до известна степен ще регулираме натовареността“, изложи виждането си Михайлова.

Тя обясни, че се е консултирала са IT специалисти, за да може да отговори на въпросите за електронното правосъдие. „На първо място трябва да се уеднаквят системите на общите и на административните съдилища, за да може да има пълен обмен на данни между съдилищата. А следващият етап е обмен на данни със страните и адвокатите. Трябва да се усъвършенства връчването на призовки и документи. Ще предложа конкретен план“, каза Марина Михайлова, която откликна на предложението на Милен Василев за среща на членовете на ВСС със съдиите.

Тя също коментира призивите за бойкот на избора на нови членове на ВСС: „Години наред хората са се борили за избори, те са символ на демокрацията. Затова, моля, колегите да участват в тези избори и да знаят, че не само ние сме в потъващ кораб, а всички заедно сме в потъващ кораб. Мога да говоря не името на вождовете, а от името на обикновените индианци след 40 години стаж“.

В отговор на въпрос на Василев Михайлова подкрепи използването на системата за сигурно електронно връчване на ДАЕУ докато не бъде изграден ЕПЕП, но подчерта, че за целта трябва малка промяна в ГПК и НПК.

Събранието завърши с призив най-активния участник в него – съдия Милен Василев, до членовете на Висшия съдебен съвет: „Този ВСС има практически 10 месеца до края на мандата си и отправям призив да направим всичко възможно конкурсите да тръгнат що-годе добре. Конкурсите за апелативните съдилища бяха отменени от ВАС и в САС сме грубо казани възмутени, че след 3 години и половина конкурс тръгва съвсем от начало. Моля да вземете този конкурс присърце и той да приключи до края на мандата.

Другият ми призив е да се направи всичко което трябва, за да се надгради ЕПЕП. Той е най-големият проблем за електронното правосъдие – няма ли го ЕПЕП, няма го и електронното правосъдие“.

След седмица предстои гласуването. Според Закона за съдебната власт, за да е редовен изборът, в него трябва да гласуват поне 1102 магистрати. Ако това условие не е изпълнено, на следващия ден се провежда нов избор, при който, за да има редовен вот, трябва да гласуват не по-малко от 33% или в случая 727 съдии.

62
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
само така, другата седемица - пак бойкот
само така, другата седемица - пак бойкот
11 октомври 2021 1:08
Гост

Нито въпросният Миленчо, нито кандидатчетата, нито настоящите членчета от ВСС, имат виждания и капацитет да решат най-належащите проблеми в системата… ЕИСС е абсолютен боклук и с преработка й няма да стане работата. Трябва нов, опростен програмен продукт, както и отмяна на всички глупости, свързани с т. нар. електронно правосъдие и преосмисляне на цялостната му правна уредба. Трябва да се поизравни натоварването, както между районните съдилища, така и с окръжните и апелативните, в някои от които почти нямат работа. Окрупняване на съдебните райони, но не чрез закриване на съдилища, а с превръщането на по-малките в ТО. И най-вече рязко да се… Покажи целия коментар »

Сирма
Сирма
11 октомври 2021 9:08
Гост

Визионере, как ще изравниш натоварването между две окръжни съдилища? Щото те са от различни съдебни райони.

до зелевата Сърма
до зелевата Сърма
11 октомври 2021 11:59
Гост

Говорим за изравняване на натоварването на национално ниво и между всички инстанции, а не между две окръжни съдилища. Та например, когато се пенсионира или премести някой, на негово място няма да се назначава друг магистрат. Или ще се командирова окръжен съдия да гледа дела в друг, по-натоварен съд, защо не в районния, в който има повече работа – виж разпоредбата на чл.81, ал.1 от ЗСВ, която „незнайно“ защо не се прилага в пълнота. Все пак ОС не е курорт, за да подмятат по няколко делца на месец, а да получават значително по-високи заплати. Т. е. равномерност на натоварването на ВСИЧКИ… Покажи целия коментар »

Сирма
Сирма
11 октомври 2021 13:32
Гост

Е, добре, как точно да се случи това, което предлагаш като крайна цел, защото това всички го искаме?

Делта
Делта
11 октомври 2021 13:35
Гост

Визионерът говори за неща, които отдавна са дефинирани като проблеми и нищо визионерско няма в думите му.

Проблемът е не в това, че открива топлата вода, а в това, че той също няма идея как точно да се случи решението, какви конкретни стъпки да се извървят.

Бива го само да иронизира и да се самовъзвеличава колко е гениален, а всъщност няма и грам представа за какво говори.

Ето това е проблема на системата- много визионери и малко пионери.

до делтовидното
до делтовидното
11 октомври 2021 15:38
Гост

Стъпките са от прости по-прости. Почти толкова, колкото и другарят/другарката Делта, който/която явно е ялов/а на идеи и си мисли, че всички са като него/нея… Да, начертавани са многократно, не съм ги измислил аз, но лицата, за които споменах в първия си коментар, нищо не правят, за да ги реализират. Те дори не говорят за тях, като най-належащи за решаване проблеми. Това ми беше идеята. И не само аз, а и много хора знаят какво трябва да се направи… Та специално за Делта, ето ти малко елементарни, но ефективни стъпки – където е висока натовареността, се разкриват нови щатове или… Покажи целия коментар »

Киро
Киро
11 октомври 2021 15:57
Гост

Да, определено не предлагаш нищо ново, а всъщност предложенията ти са доста спорни- и като начин за реализиране, и като ефект. Щатове нови не може да се разкриват, защото съдиите сме изключително много. Местенето на незаети щатове също е куза пердута, защото всичко отдавна е обрано и предвидливо обявено на конкурс, ако има свободен щат. Командироването на окръжни съдии да гледат заповедни дела /окръжните съдилища, които са нисконатоварени обикновено са в райони, в които са и нисконатоварените районни съдилища / е нерационално. А разкриването на ТО ще доведе само до това да няма председател на съответното ТО. Ще се спестят… Покажи целия коментар »

до Киро
до Киро
11 октомври 2021 16:36
Гост

Всичко може, когато има желание. Постоянно има съдии, които се пенсионират или напускат системата. Та щатове може и да се местят, и да се закриват, и да се откриват нови, в рамките на съществуващите бройки, така че да се изравни натоварването. И правосъдието не е евтина дейност – след като е необходимо, ще се разкриват щатове. Никой не е казал, че окръжните ще разглеждат заповедни дела, има достатъчно искови граждански и наказателни за гледане. Няма да се спести само от председател, а от разни счетоводители, съдебни администратори, административни секретари, системни администратори и всякакви други длъжности, които няма да е нужно… Покажи целия коментар »

а, да,
а, да,
11 октомври 2021 16:50
Гост

Кире, и не знам защо тези „спорни“ според теб идеи, които пак казвам не са лично мои, а се споделят от много колеги, ти се виждат „безсмислени“, при положение, че не се изисква никаква законодателна промяна, за да се осъществят, а само действия от страна на ВСС. От същия този ВСС, който разработи и прие безумния „Модел 4“, похарчвайки стотици хиляди! Сигурно смяташ, че е по-добър и лесен за реализация?!

Киро
Киро
11 октомври 2021 17:55
Гост

Безсмислени са, защото не са ефективни. Местенето на празни щатове, които са твърде малко, не може да реши проблема.
За пример- на САС му трябват още 25 щата за граждански съдии, за да се изравни натовареността с останалите АС. На СГС му трябват още 64 щата, за да се изравни с останалите окръжни съдии.
По последни данни свободните бройки в съдилищата са 13 бр..
Е как се решава това уравнение?!

Кире,
Кире,
11 октомври 2021 21:27
Гост

Защо САС трябва да се изравни с другите АС?! Да вземе по-добре да се изравни по натовареност с повечето районни съдилища в страната, че тогава май ще им дойдат много бройките, а? Реално трябва да се вдигне натовареността в другите АС и ОС, защото карат с по 5-8 дела на месец, барабар с частните, а не да се сваля тази на САС и СГС. Не съм запознат с натовареността на СГС, но с преструктуриране на съставите по материи и 20-30 нови щата, част от които могат да се вземат от други ОС, вероятно ще се реши проблемът. Как да се… Покажи целия коментар »

Киро
Киро
11 октомври 2021 21:30
Гост

Нямаш никаква представа за това, което говориш. Абсолютно неподготвен си, но смело и безотговорно бръщолевиш.
Същий Милен Василев, а може би точно той.

Кире, Кире,
Кире, Кире,
12 октомври 2021 12:38
Гост

троле безполезний, за пореден път питам – ти какво предлагаш, защото аз съвсем аргументирано излагам тезата си и смея да твърдя, че това е единственото правилно и не толкова сложно за прилагане решение на проблемите с натовареността и заплащането в системата, а насреща ми нищо смислено няма?! Ясно е, че си тъпо парче и си тук само, за да се заяждаш. И да, очевидно е че си от САС, неподготвен, „смело“ и безотговорно бръщолевещ спамер, затова сега ще те успокоя – скоро в САС и в СГС ще дойдат още доста палячовци, същите като теб, от специализираните съдилища и тогава… Покажи целия коментар »

Съдия
Съдия
10 октомври 2021 20:53
Гост

Обърнахте ли внимание при гласуването колко гласове получаваха кандидатите ат ВАС? Определено имаше бойкот на съдиите от върховните съдилища. И правилно! Повече такива недомислици и ялови състави на ВСС не бива да се допускат!

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2021 17:55
Гост

Разделителните линии между съдиите, които постоянно чертае ССБ, са най- големия проблем на съдебната система.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2021 19:21
Гост

Абсолютно е така!

....
....
11 октомври 2021 0:50
Гост

Проблемът на съдебната система не е само ССБ, а това, че е пълно с тъпаци, включително и такива като теб…

разделителна между какво?!
разделителна между какво?!
11 октомври 2021 12:45
Гост

Разделителна линия между какво?!Между корупция и съвестно работа, между схемаджии и шуробаджанашки назначения, премествания, командирования и хронологично законово професионлано развитие , между зависимости и независими , между решуне и градивност?!?!Как да има равенство между това?!Никога и това е смисъла , да няма иначе всичко ще потъне и ще се самопогуби в гнилоч и тъма…..!

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2021 10:06
Гост

Не нови членове, а оставка на ВСС!

защо
защо
10 октомври 2021 9:08
Гост

Хайде спрете да коментирате личността на питащия и се насочете към отговарящите. Нали те са се кандидатирали за ВСС.Или ви е толкова все тая, че нито сте се заинтересували какво им се върти в главите? Единият колега НЕ МОЖЕШЕ ДА ЗАВЪРШИ ИЗРЕЧЕНИЕ. Колежката само въртеше очи и показваше знания от КАК и говореше базисни неща и общи фрази за ЕИСС, която не виждала. Това, че не я е виждала, ще кажете не е неин проблем, защото във ВАС не работят с ЕИСС, ама сумнсигурен, че всеки колега от ВКС би ѝ показал и обяснил, аманали разбрахме колко голям проблем е… Покажи целия коментар »

Съдия
Съдия
10 октомври 2021 9:56
Гост

Нормално е да се коментира една личност, когато постоянно се набива в очите ти – по всякакви теми в живота на съдебната система. Това поведение на колегата със сигурност има и медицинска квалификация – за мен поне е плод на някакво чувство за малоценност. Със сигурност не само колегата говори на диалект – половината от ВСС говорят за “днескъшно заседание”, но изявите на този Милен Василев също са натрапчиви и предизвикват коментар. И не на последно място – на каква база се представя като авторитет, за да е вечният морален съдник?! – успехи в личен план ли?!, в професионален ли?!,… Покажи целия коментар »

ПиХ
ПиХ
10 октомври 2021 14:41
Гост

До „Съдия“. Първо, в процедура за избор, в която няма ни един въпрос към избираните, за критика е процедурата, а не единственият задал въпроси. И второ, ако наистина бяхте съдия, щяхте да знаете, че Василев не е водил дела срещу Дончева, а обратното, и че те нямаха успешен завършек за нея.

Съдия
Съдия
10 октомври 2021 15:38
Гост

Вярно, че така беше – Дончева срещу Милен. За мен между двамата някаква особена разлика няма – може би само тази, че жената оовече обръща внимание на външния си вид – и толкова. А за процедурата – да, смешна е, както всички процедури в съдебната система. За Милен Василев, обаче е чудесно очевидно, за да се себепоказва и изявява, щото вън от този микросвят явно хич го няма. Мен лично вдъшност не меночудва, че такива неуспели хора намират толкова поддръжници-клакьори в съдебната система – именно там.

ПиХ
ПиХ
10 октомври 2021 17:38
Гост

Еми щом може да направите разлика между Василев и Дончева само по външен вид, но не и като познания и интегритет, то наименованието, което сте си турили, е съвсем неудачно.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2021 19:24
Гост

Пих е хубав ник, но при теб не е само в минало време, ами си е перманентен проблем пиенето, вкл.и като пишеш коментари в лес-форума.

Съдия
Съдия
10 октомври 2021 21:48
Гост

Интегритет? – какво тазбираш под това? Кумирът ти наистина е много семпъл. А що се отнася до наименованието дето съм го сложил – то е вярно, но гледам да не се взимам много насериозно, за да не заприличам на къмира ти и жените да избягат от мене!!!

За интегритета
За интегритета
10 октомври 2021 23:08
Гост

Интегритет и луд човек…. не мисля, че могат да съществуват в едно изречение

......
......
10 октомври 2021 8:35
Гост

Милен Василев е пример за това как един съдия може да се вземе много насериозно въпреки ограничения си капацитет- и професионален, и личностен.
Зубрач без ерудиция, без душа и обща култура /диалекта му е най-малкия проблем/, със силно самомнение, агресивен, с изявена социопатия.
Активността му напоследък е смехотворна- явно е решил да се кандидатира за член на следващия ВСС. Трагедия.

Киро
Киро
10 октомври 2021 11:42
Гост

Много точно описание! Присъединявам се към това мнение.

Можеше да се опита да говори книжовно - Милен
Можеше да се опита да говори книжовно - Милен
10 октомври 2021 3:27
Гост

Тошкова решавах да има такива изслушвания , а сега като
И всичко друго в България омръзна и не е интересно . Така ще си от ине и тази глупост да се и орат членовете от всички съдии . А тозиии с многото въпроси, многознайкото с дилакта ли :)))) ми сами си го преценете …..!? Но за мен е смешен и е гротеска , точно заради такива типажи олеква аъдойската професия и точно заради такива се подкопава респекта към професията, присмиват ни се щом такива хора пробиват . Почувствах се , че съм на сънтанието на входа / етажната съсобственост/ махленски битово

ПиХ
ПиХ
10 октомври 2021 14:43
Гост

Неграмотен коментар до степен на неразбираемост…

Съдия
Съдия
09 октомври 2021 20:50
Гост

Този Милен Василев няма ли някакви по различни интереси за съботния ден – например да покани някоя дама на обяд?! – щото да не си мосли, че и той в личен план не е заседнал като Вера Су!

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2021 20:52
Гост

Няма шанс да стане!

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2021 11:42
Гост

Може да изведе на едно обядче някоя колежка. Градския е бъкан от стари момета, умиращи да обсъдят независимостта на съдебната система на две чаши вино.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2021 23:52
Гост

Това е поредното просташко изказване! Овладейте се!

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2021 19:28
Гост

Истината може и да звучи просташки, ма си остава истина.

Сирма
Сирма
10 октомври 2021 8:38
Гост

Очевидно няма. Милен Василев изключително много ми прилича на цар Плъх по Джеймс Клавел.

Мислител
Мислител
10 октомври 2021 23:11
Гост

Мисля, че не си разбрала книгата

Сирма
Сирма
11 октомври 2021 13:37
Гост

А може би ти не си я разбрал 🙂
Ефектът Дънинг-Крюгер 🙂

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2021 18:26
Гост

Коментарите ме убеждават че на членовете на ССБ нещо им куца и в психиката, и в емоциите, а мозъкът им е толкова разстроен, като зле подреден пъзел.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2021 9:17
Гост

Това май само те самите не го осъзнават. Сектата на богинята Кали пасти да яде

ПиХ
ПиХ
09 октомври 2021 17:27
Гост

Милен е велик!

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2021 17:38
Гост

Що не се вземете? Тъкмо да не къркате сами

ПиХ
ПиХ
10 октомври 2021 14:42
Гост

Който не пие, първи да вдигне чаша!

Паника в Кочината!
Паника в Кочината!
09 октомври 2021 17:26
Гост

Провал на сценария на мафията! Браво на съдиите, които не участваха в този гербаво-дупесарски водевил!

УЧАСТНИК
УЧАСТНИК
09 октомври 2021 16:54
Гост

420 съдии се измъчиха да слушат глупавите въпроси на Милиьен и да съучастват в задоволяване на комплексите му за малоценност…
Дано на големите избори в правилата предвидят всеки да може да задава най-много по 2 -3 въпроса, за да не се првърща националното ни събрание във фарс

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2021 18:48
Гост

Това му е целия живот на човека.

зрител
зрител
09 октомври 2021 16:43
Гост

Разликата в представянето на двамата беше драстична. Денев мрънка и не разбра половината въпроси, Чолаков буквално му разясняваше какво го питат. Михайлова съвсем друга класа и подготовка.

ХХL
ХХL
09 октомври 2021 18:12
Гост

Вярно друга класа и още по-сериозна подготовка. Заповедните производства били охранителни, встъпителните слова за НИП просто ги оставям без коментар. Срам ме е, че с тези упражнявам една и съща професия.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2021 22:02
Гост

На мен пък той ми се стори по-искрен и прям от школуваната кума лиса. Не ги познавам и двамата, друго не мога да кажа.

бойкот!
бойкот!
09 октомври 2021 15:42
Гост

Бойкотът е в ход и бройките, изнесени в статията го показват. 412 души от 2202! На 16-и и толкова няма да има. Това е начин да покажем отношението си, като няма вот против

наблюдател
наблюдател
09 октомври 2021 17:02
Гост

След 6-7 месеца бойкотърите ще почнат да пищят колко много е важно да се гласува за да изберем „читавите“ в съвета…
Но никой няма да се занимава с техните вопли, защото са просто конюнктурни…
И съюза на съдиите да не се чудят после защо нямат членове-защото на тях най-добрата идея може да им я даде единствено подобно недоразумение като Милен с източния акцент

125
125
09 октомври 2021 22:43
Гост

Това е начин да им кажем и ОСТАВКА!

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2021 15:38
Гост

Ха, на някой да му направи впечатление този Денев за какви партии говори?! Много странно изказване за съдия

Партиец
Партиец
09 октомври 2021 15:44
Гост

Да видим в следващия парламент като ГЕРБ няма да имат мнозинство, какви кадровици ще имаме.

Зрител
Зрител
09 октомври 2021 16:22
Гост

Говори за партии, защото за партиите в съвета се говореше във въпроса на Милен Василев от АпС София. http://www.vss.justice.bg/page/view/107285

Оставка
Оставка
09 октомври 2021 15:36
Гост

Този ВСС е за разпускане, а не за попълване на състава.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2021 15:37
Гост

Че какво им е по-лошо от предишната шайка?

Kostov
Kostov
09 октомври 2021 15:40
Гост

Ами да видим… Почти нищо не свършиха, само забатачиха проблемите – с ЕИСС, с конкурсите, със съдебната карта и какво ли още не.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2021 15:41
Гост

Забравяш, че избраха и Гешев по един скандално непукистски начин.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2021 15:36
Гост

Аааааааа, Милен Василев президент! Коментарът за съдебния Вера Су изби рибата

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2021 17:41
Гост

Циркаджилъци и половина. Чуди се как да изпъкне и да се прави на интересен, щото ВКС не са глупави да го вземат при тях.