Бившият кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, който е подсъдим за подкуп с Десислава Иванчева и Биляна Петрова, сам е казал на бизнесмена Александър Ваклин, че работи за поне 15% от сумата, която трябва да даде.

Това става ясно от първите записи от специални разузнавателни средства по делото, които днес бяха изслушани в Специализирания наказателен съд. В тях обвиненият за посредник при получаването на подкупа Дюлгеров говори с изнудвания Ваклин, без да се споменава обаче името на Иванчева. В разговора той говори само за „нея“ и за „госпожата“.

„Значи, виж сега моите условия. Аз, по принцип, нали, горе-долу, работя за 15% от сумата, зависи каква е. Но това ще го уточним с тебе, това не е проблем“, са част от думите на Дюлгеров, цитирани от в. „Сега“. След това подсъдимият казва, че може в случая да вземе и 20%, като това зависело от сложността на задачата.

Според обвинението тримата подсъдими решили първо да искат 250 000 евро от Ваклин, за да придвижат негова преписка в общината. След това Дюлгеров се срещнал с бизнесмена и му предложил да плати на три пъти сумата, а след това посредникът се разбрал с Иванчева и Петрова да получи 20% от парите. След като Ваклин споделил в следващ разговор с Дюлгеров, че има и други забавени преписки, се разбрали, че за 500 000 евро ще бъдат задвижени всичките.

Първата вноска от 70 000 евро била предадена на Дюлгеров в заведение в София, където подсъдимият заделил своята част от 14 000 евро, а останалите дал след това на Иванчева и Петрова. След като бил задържан с парите, Дюлгеров сам казал на разследващите, че това е част от получените от Ваклин 70 000 евро.

От записаните разговори се потвърждава, че Ваклин е настоявал да се срещне с Иванчева, за да бъде сигурен, че преписките му ще бъдат задвижени, но Дюлгеров отклонявал възможността за такава среща.

„Тука аз ти гарантирам“, казва Дюлгеров на бизнесмена, а той му отвръща, че това не са му „пари за закуска“. След това Ваклин обяснява, че ако сумата е в „рамките на разумното“ би могъл да си затвори очите и да не го интересува как се случват нещата.

Тримата подсъдими продължават да са в ареста, а Биляна Петрова и днес се оплака от условията там. „Вече сме три задържани в килията и въздухът не достига. Кислородът не достига буквално”, каза Петрова.

Според нейния адвокат Емануил Йорданов, обяснението на властите, че пренаселеността на местата за лишаване от свобода пречи те да бъдат ремонтирани, е резултат от практиката на прокуратурата да иска постоянно задържане.

„За мен тази пренаселеност е следствие от безобразната практика прокуратурата да иска най-тежките мерки за неотклонение, независимо от това дали разполага с доказателства, или не и съдът да се съгласява в 98% от случаите с това“, посочи Йорданов и добави, че в конкретното дело няма никакъв смисъл Иванчева и Петрова да бъдат държани повече в ареста. Утре се очаква апелативният спецсъд съд да реши окончателно дали двете подсъдими да останат задържани или ще бъдат пуснати под „домашен арест“.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 декември 2018 17:52
Гост

Практиката прокуратурата не е безобразна. Такава им е работата.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2018 17:48
Гост

Както вървят нещата Петко Дюлгеров ще пропее. Да му мислят двете каки.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2018 17:40
Гост

В случая най-тежката мярка за неотклонение е абсолютно необходима.

Не че нещо
Не че нещо
04 декември 2018 17:17
Гост

Тоя добре ли е да говори така пряко за подкупи по телефон.