Бившият шеф на „Вътрешна сигурност“ в МВР Тодор Костадинов, който беше подсъдим по делото „Червей“ с ексшефката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 50 000 лева.

Това е решил в началото на месеца състав на СГС с председател Любка Голакова, въпреки че Костадинов беше само частично оправдан по делото „Червей“, показа проверка на „Лекс“. Той беше обвинен през март 2015 г. за съставени 4 искания за специални разузнавателни средства до Владимира Янева и две справки за тях, в които e вписал неверни обстоятелства, както и за това, че e ползвал акаунта на служителка, за да влезе в информационната система на МВР и да провери дали е заличена полицейска регистрация на свидетел по операция „Червей“. Бившата шефка на СГС беше осъдена условно на три инстанции само по едно от обвиненията срещу нея – че е дала разрешение за използване на СРС за автоматизираната информационна система „Централен полицейски регистър“ за 120 дни, въпреки че преди това е давала други разрешения за същата система.

Костадинов пък беше оправдан по по-тежкото обвинение в документно престъпление и признат за виновен само за това, че ползвал акаунта на служителка, за което съдът го освободи от наказателна отговорност и му наложи глоба от 3000 лева. Делото срещу него приключи на две инстанции в началото на 2017 г., а в решението на Софийския апелативен съд се казваше, че е учудващо, че Костадинов няма обвинение за заличаването на полицейските регистрации на въпросния свидетел.

Частичното му оправдаване по делото не е пречка той да потърси правата си по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), тъй като с Тълкувателно решение №3 на Върховния касационен съд от 2005 г. върховните съдии приеха, че обезщетение се дължи и в такива случаи, като се съпоставя тежестта на деянията, за които е постановена оправдателна присъда и тези, за които извършителят е признат за виновен.

Пред съда Костадинов е изтъкнал, че през близо двете години, в които е бил обвиняем и подсъдим, е получил „генерализирана тревожност“, която се отключила непосредствено, след като станал обвиняем и продължавала и до момента. За да прецени справедливото обезщетение, съдът е отчел заболяването, широкото медийно отразяване на делото „Червей“ и предоставената информация по него, както и това, че Костадинов е оправдан по по-тежкото обвинение, което обаче също не е било за тежко престъпление, тъй като се наказва с до 5 години затвор, а делото е приключило за по-малко от две години.

Костадинов е искал да бъде обезщетен със 100 000 лева, но съдът е оценил причинените му неимуществени вреди наполовина. Той трябва да получи и 3500 лева за разноски по делото.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
22 февруари 2019 12:35
Гост

В крайна сметка за СРС-тата го отнесе Владимира Янева.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
23 февруари 2019 0:42
Регистриран

А тя беше прекрасен човек и отличен юрист.Добротата й я погуби.Този,който беше постоянно в кабинета й и тя все с него ,се съветваше сега е зам.предс.на САС – дори го издигнаха Иво Дачев..Голяма смешка,нали.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2019 12:34
Гост

Със сигурност ще обжалват решението и с право. Този си е виновен от всякъде.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2019 12:33
Гост

Само като чета тези нелепи оправдания ме обзема генерализирана тревожност.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2019 12:32
Гост

Интересно как служител ще предостави акаунта си за ползване. Явно е имало натиск от нечия страна.