Делото за рекет срещу зам.-председателя на парламента и лидер на „Воля“ Веселин Марешки е отложено за есента заради неявяване в съда на подсъдимата с него Красимира Колева.

От Окръжния съд във Варна съобщиха, че процесът е трябвало да бъде гледан днес и още два поредни дни, но адвокатът на Колева съобщил, че тя имала здравословно проблеми и заминала за чужбина. Документи обаче не били представени и съдът изобщо не бил уведомен за предстоящо пътуване на Колева.

От прокуратурата поискаха да бъде увеличена паричната гаранция на подсъдимата, но съдът е отхвърлил искането. Вместо това, беше назначена съдебно-медицинска експертиза, която да изясни какво е било здравословното състояние на Колева и дали причините за неявяването ѝ са уважителни.

Съдебният състав предупреди, че при следващо отсъствие на Колева от заседание без предварително уведомяване, което е проява на неуважение към съда, мярката ѝ за неотклонение ще бъде изменена.

Марешки и Колева са обвинени за изнудване чрез закана към наемателя на пицария „Ред хот“ във Варна Асен Миланов, а срещу партийния лидер има обвинение и за причиняване на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов.

По делото беше назначена съдебно-психиатрична експертиза, която да изясни какво влияние е оказала заканата върху Миланов, но защитата на депутата поиска изслушването на вещите лица да бъде отложено за есента. Днес в съда не се явиха и свидетелите, които защитата на Марешки поиска да бъдат разпитани отново.

До делото се стигна след инцидент през есента на 2014 г. Тогава Марешки влезе в конфликт с Миланов, като поискал да му плаща наем за заведението, въпреки че наемателят имал договор с Тони Димитров. Димитров пък е бивш съпруг на Колева. Тя потърсила помощ от Марешки, защото претендира, че имотът е неин и иска тя да получава наем от него, а не бившият ѝ съпруг.

Марешки пък бил собственик на земя пред заведението и също искал наем, а след като Миланов отказал да му плаща, той спрял тока. Миланов се обърнал за помощ към общинаря Костадин Костадинов, който отишъл на място. Марешки снимал с телефона си Костадинов, който решил да направи същото, но лидерът на „Воля“ се приближил и пред полицаи го ударил с юмрук в лицето.

Делото започна отново след близо две години съдебно следствие. Това се случи, след като преди година съдията по него Светлозар Георгиев беше обвинен и даден на съд за натиск над прокурор Здравка Задгорска по друг казус. След това Георгиев се отведе от всички гледани от него дела, включително и това срещу Марешки. Процесът срещу варненския съдия приключи окончателно с оправдателна присъда.

Миналата година прокуратурата обвини Марешки и в изнудване със заплахи на конкуренти в аптекарския бизнес. Според обвинението той е заплашвал седем собственици на аптеки с увреждане на имущество и тенденциозни проверки, ако не му прехвърлят дяловете си или не прекратят бизнеса си.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
5_ко
5_ко
04 юни 2018 17:22
Гост

Тоя Марешки не се спря да иска. Не му ли стига, че е сложил ръка върху бизнеса с аптеките.

Анонимен
Анонимен
04 юни 2018 17:19
Гост

Като че ли това дело се проточва умишлено.

Възмутен
Възмутен
04 юни 2018 17:17
Гост

Те всички се разболяват като опре ножът до кокала.

Възмутен
Възмутен
04 юни 2018 17:03
Гост

Как може властите ни да допуснат подсъдимата да напусне страната?