Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) не е предлагал образуването на дисциплинарни производства срещу магистрати през последните две години по две обективни причини – трайното подобряване на организацията на работа в съда и прокуратурата и пандемията от COVID-19. Това заяви в позиция до „Лекс“ главният съдебен инспектор Теодора Точкова след като дисциплинарната комисия на Съдийската колегия на ВСС излезе с доклад, в който констатира липсата на предложения за дисциплинарки (повече за доклада виж тук).

Точкова заявява, че действително през 2020 г. и 2021 г. ИВСС не е правил предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу магистрати, но това не се дължи на изтичането на мандата, нито е свързано с риск решенията му да бъдат атакувани в съда на това основание.

„Дължат се изцяло на две обективни причини. Първата е, че при всички проверки, извършени от Инспектората във връзка с правомощията ни по чл. 54, ал. 1, т. 1 и 2 ЗСВ, както през 2020 г., така и през изминалата 2021 г., установихме трайно намаляване на пропуските в дейността на органите на съдебната власт, дисциплиниране на процеса и спазване на процесуалните срокове по движението и приключването на делата от страна на съдиите. Втората е, че пандемията, предизвикана от заболяването COVID-19 създаде редица затруднения за съдебните органи във връзка с цялостното осъществяване на правораздаването и спазването на сроковете от страна на съдиите“, сочи главният съдебен инспектор.

По думите ѝ заради значително намаления брой допуснати нарушения по отношение на сроковете за разглеждане и решаване на делата, както и заради пандемията и свързаните с нея ограничения на правораздавателната дейност, инспекторатът е погледнал по „нов, различен начин на забавите в производствата по някои дела, установени при извършване на проверките и при предварителното проучване на постъпилите в ИВСС сигнали“.

Точкова изтъква, че инспекторатът е трябвало да съобрази новата организация на работата в съдебната власт заради пандемията, спирането и удължаването на различни срокове от законодателя, както и фактът, че за определен период се разглеждаха само бързите и неотложни производства.

„Предвид това, през  2020 г. и  2021 г. ИВСС не е отправял предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу съдии, прокурори или следователи. Вместо това там, където действително констатирахме закъснения в сроковете за разглеждане и решаване на делата и преписките, дължащи се на недобра организация на работа на някои магистрати, отправихме препоръки към административните ръководители да упражнят правомощието си по чл. 327 от ЗСВ, като преценят необходимостта от налагане на дисциплинираща мярка „обръщане на внимание“ или дисциплинарно наказание „забележка“, обяснява тя.

Главният инспектор сочи, че през 2020 г. ИВСС е отправил 19, а през 2021 г. 18 препоръки към административни ръководители за налагане на забележки или обръщане на внимание на магистрати. Затова тя отхвърля твърдението в доклада, че инспекторатът не е давал указания за ангажиране на дисциплинарната отговорност на отделни съдии до съответния председател.

„Видно от получената обратна информация, в малко случаи административните ръководители са предприели дисциплинарни или дисциплиниращи мерки по чл. 327 ЗСВ на магистратите, в чиято работа сме установили нарушения. Следва да се има предвид, че сигналите на ИВСС по чл. 54, ал. 1, т. 5 ЗСВ, съдържащи такива препоръки нямат задължителен характер за административните ръководители, като често същите ни отговарят (СРС), че няма да предприемат дисциплинарни или дисциплиниращи мерки, поради високата натовареност на съда. Всичко това е известно на Комисия „ДДВИВСС“ към СК на ВСС, тъй като по всеки сигнал на ИВСС за предприемане на дисциплинарни или дисциплиниращи мерки, комисията изисква и получава от нас цялата информация за предприетите от административните ръководители мерки за преодоляване на забавянията по делата“, заявява Теодора Точкова.

Тя изтъква и че самият факт на отправено предложение за налагане на мярка има дисциплиниращ ефект върху съответния магистрат и независимо от това дали административният ръководител му е обърнал внимание, или не, в повечето случаи се наблюдава подобрение на работата.

Точкова допълва, че това са само част от въпросите, които повдига дисциплинарният режим. „Отделно от тях са дългата процедура по ангажиране на дисциплинарната отговорност на съдиите в СК на ВСС, все още нерешените въпроси с натовареността на съдиите в софийските съдилища и обусловеното от това неналагане на дисциплинарни наказания за извършени дисциплинарни нарушения от магистрати, както и налагането на най-лекото наказание „забележка“ за нарушения, несъответни на извършените. В този смисъл, за липсата на адекватни мерки за справяне с неоправданото забавяне при администрирането и приключването на делата от страна на някои съдии, не следва да бъде винен единствено ИВСС, а всички органи, които имат отношение към ангажиране на дисциплинарната отговорност на магистратите“, пише тя.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Логикоглу
Логикоглу
16 февруари 2022 13:31
Гост

Конституционно определения мандат на главния инспектор и инспекторите от ИВСС е изтекъл преди години. След неговия край те не могат да заемат тези постове нито ден. Актовете им са нищожни. Конституционният съд е имал възможност и се е произнесъл по подобен казус – свързан с мандати определени в Конституцията, по повод на изтичащия мандат на Главния прокурор.
В някои по-цивилизовани държави биха били арестувани на следващия ден за узурпиране на държавна длъжност.
Вие сте срам и позор.

г-ца Вера
г-ца Вера
15 февруари 2022 19:11
Гост

Ненормална история- член на СК на ВСС /Дишева/ тръпне да раздава дисциплинарни наказания със същия замах, с който намалява точките при атестации на съдии, а главния инспектор не иска и няма желание.
Дишевааа, пий си хапчетата, моля те!

Фриц Клингенберг
Фриц Клингенберг
15 февруари 2022 18:32
Гост

Тая преди да се разкара да върне брутното си възнаграждение на главен инспектор! И нейните протежета в ИВСС – също!

НС да събере квалифицирано мнозинство и да закрие ИВСС. И да насрочи референдум за нова Конституция.

Синбад мореплавателя
Синбад мореплавателя
15 февруари 2022 18:44
Гост

и ССБ да закрие,заедно с мореплавателя!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 февруари 2022 14:22
Гост

Погледнали те….. Забавяне от няколко месеца вече се приема за нормално. Да плачеш ли, да се смееш ли.

Пенисът Кънчо
Пенисът Кънчо
15 февруари 2022 14:48
Гост

С колегите изцяло Ви подкрепяме, Г-н Бухал, много точен, правдив и хубав е този Ваш коментар

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2022 13:17
Гост

Е, какво общо има пандемията от COVID-19 със забавянето на дела?

Чавдар
Чавдар
15 февруари 2022 13:19
Гост

Обясненията на Точкива приличат повече на оправдания.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2022 13:52
Гост

Как пък не разбраха някои, че трябва поне малко да се смирят на фона на толкова починали хора. Смисълът на живота не е да се водят дела, да се ламти за постове/за главен инспектор или др./ или да се придобиват имоти.

ганю
ганю
15 февруари 2022 15:43
Гост

Не се ли досещаш?
Ето неизчерпателно:
1. Заболяване на вещи лица;
2. Заболяване на съдии или съдебни заседатели;
3. Заболяване на секретар-протоколисти и деловодители;
4. Заболяване на свидетели.

Другите сам ще се сетиш, ака искаш.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2022 13:17
Гост

Тоя доклад на ВСС е странна работа. Някой от ВСС иска да става главен инспектор май, та в средата на пандемия е тръгнал да брои срокове и да изисква наказания. Интересно дали Дишева някога е работила при натовареността, на която са подложени съдиите в СРС.

Митко Палаузов
Митко Палаузов
15 февруари 2022 12:58
Гост

Абе, като прочетох доклада ви за проверката в районен съд-гоце делчев и се хванах за главата – там има с години ненаписани решения по дела, но вие добре сте замазали оср*ната ситуация – „наблюдават се известни забавяния“
а докладът ви за проверките в гр. Благоеград – кога?! вече ще мине цяла година – или и там пазим окъкания пейзаж?!

Иванов
Иванов
15 февруари 2022 12:33
Гост

Ех така да беше и в другите сектори на живота.

Розамунде
Розамунде
15 февруари 2022 12:33
Гост

Нелепо обяснение

Рики
Рики
15 февруари 2022 13:22
Гост

И децата ще разберат, че тя просто замазва положението.

Клошев
Клошев
15 февруари 2022 12:32
Гост

Ами да видим ако свърши пандемията някога какво ще стане. Ма то може и да не свърши тази пандемия никога или поне в идните 50 години. И? Няма да работим всички и както и да се накендзваме ще ние простено, защото е пандемия?

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2022 13:20
Гост

Съдилищата работят. Ти като адвокат, ако имаш едно дело, съдиите в някои съдилища се произнасят по стотици дела.

Страхил
Страхил
15 февруари 2022 13:23
Гост

Просто с нея Точкова оправдава бездействието си.

Шлакарски
Шлакарски
15 февруари 2022 12:32
Гост

Тоест не е имало никакви поводи за образуване на дисциплинарни?

Хари
Хари
15 февруари 2022 13:24
Гост

Искрено ме съмнява, че е така.

Килеменски
Килеменски
15 февруари 2022 12:30
Гост

Абее да кажем, че е така…

Почев
Почев
15 февруари 2022 12:30
Гост

Пандемията обърка всичко и всички, факт. Но д ане се оправдаваме с пандемията за всичко, става ли?

Мики
Мики
15 февруари 2022 13:25
Гост

На някои така им изнася.

Рашев
Рашев
15 февруари 2022 12:29
Гост

Да де, нали в България гръмва някаква новина – „Ето, те не са правили дисциплинарки“ и почва едно тълкуване – ааа ясно, те са си плащали или някакво задкулисие има. А ето, че има обективна причина и не е нужно да се създава драма

Фико
Фико
15 февруари 2022 12:31
Гост

Е кой се е шашкал? То тука излезе първо новината, че не са правили дисциплинарки. Сега се обяснява и защо. Каква драма да е имало. Аз по новините по медиите не съм чул изобщо да се коментира тази тема, че да има шашкане, че чак и да се смята, че има задкулисие.

Темелко
Темелко
15 февруари 2022 12:29
Гост

Има логика

Re:
Re:
15 февруари 2022 18:36
Гост

Има кафяво. И мерише … логично.

адвокат от САК
адвокат от САК
15 февруари 2022 12:24
Гост

По въпроса на 2рата причина- одобрявам, разбира се- като адвокат, предпочитам съдията в с.з. да бъде ФЛ, а не киборг или робот. Иначе се върви към варианта на филма “ Съдията Дред“…