Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ за пръв път изпрати свой отбор на престижното състезание по права на човека, организирано от ELSA (Европейска асоциация на студентите юристи) в сътрудничество със Съвета на Европа и Европейския съд по правата на човека.

Осмото поредно състезание се проведе в столицата на Литва – Вилнюс между 28 февруари и 1 март, а Пловдивският университет беше представляван Виктория Стоянова – студент 3-ти курс и Иванка Николова – студент от 2-ри курс в Юридическия факултет, придружавани от треньора им – адв. Николина Михайлова.

В състезанието участваха 60 отбора от 50 страни и адвокат Михайлова определи като отлично представянето на пловдивския отбор, който впечатлил съдиите с добре формулирани аргументи. В хода на пледиранията момичетата се изправиха срещу отбори от Молдова и Украйна, успешно въплъщавайки се в ролята както на жалбоподатели, така и на правителството, посочи адвокат Михайлова.

Състезанието има писмена и устна част, като след комбинирана оценка от тези два етапа става ясно кои отбори ще продължат към финалите в Страсбург през май. Оценките се очаква да излязат до седмица и треньорът на пловдивския отбор се надява резултатите да изпратят момичетата на финалите.

Състезанието се провежда изцяло по Европейската конвенция по правата на човека, като в продължение на над половин година студентите се учат да работят с Конвенцията по специално съчинен казус. Всеки от отборите трябва да изготви аргументирана позиция и за двете страни – правителството на въображаема държава и жалбоподателите. Казусът тази година засяга множество правни проблеми – от задълженията на една държава да защитава човешките права на гражданите на друга в хода на военен конфликт, през правото на живот и забраната за изтезания, до правото на дом. Прототип на казуса е реално дело, по което Европейският съд по правата на човека предстои да се произнесе.

Участието на студентите от Пловдив  стана възможно с финансовата подкрепа на Адвокатска колегия – Пловдив и Висшия адвокатски съвет.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Димитър
Димитър
05 март 2020 21:07
Гост

Е, в живота някои неща са за сефте. Но дано на тези студенти това не им е първото участие.

Любомир
Любомир
05 март 2020 21:09
Гост

В случая спонсорирането е от съществено значение. За съжаление много млади хора имат възможности, но не разполагат със средства.

Анонимен
Анонимен
05 март 2020 12:06
Гост

Чудесна новина! Стига сме чели само негативни отзиви за България.

Анонимен
Анонимен
05 март 2020 12:04
Гост

Интересно дали разработките на студентите по този казус ще окаже влияние върху решението на Европейският съд по правата на човека.

георгиев
георгиев
05 март 2020 12:00
Гост

Поздравления за момичетата. Успех в бъдеще. Поздраления и за Висшия адвокатски съвет и Адвокатската колегия, които помагат на млади и надарени деца да се развиват на подобни международни състезания. Успех и в Страсбург.

Анонимен
Анонимен
05 март 2020 12:05
Гост

Късмет. Това е упорит труд от над половин година.

даниелов
даниелов
05 март 2020 11:59
Гост

Успех момичета. Дано се развиете, като чудесни професионалисти и се надявам някой ден да живеете в България и след завършване на образованието си, а също така и да създадете семейство тук. Макар да знам, че ще е трудно и е малко вероятно да се случи, защото вашите човешки права и съответно адекватно заплащане за труда и за знанията ви ще получите в Германия, САЩ, Франция…

Анонимен
Анонимен
05 март 2020 11:58
Гост

От този университет ежегодно излизат млади и кадърни кадри. Обучението е на ниво. Успех, млади хора!

Анонимен
Анонимен
05 март 2020 12:01
Гост

Стискам палци да стигнат до финалите в Страсбург.

Кирилова
Кирилова
05 март 2020 11:57
Гост

Компетентни и умни. Успех в бъдеще. Радвам се за тях, защото тези състезания са много важен и ценен опит за тях. А и успяват да разгледат страни, като Литва и по-късно Франция. Чудесни градове. Важното е човек да бъде жител на света, а не само на територията, в която живее.

Елвира М
Елвира М
05 март 2020 11:56
Гост

Във времената, в които живеем, а именно емигрантските набези към Европа, тези умения ще са им от полза. Надявам се да не им влиза в употреба нуждата да защитатват човешките права на граждани на една страна в Европа в друга такава при военен конфликт. Войни има в Африка и близкия Изток, но нека Европа се запази от това.

K Nikolaev
K Nikolaev
05 март 2020 11:54
Гост

Поздравления за финансовата помощ от страна на Висшия адвокатски съвет и Адвокатската колегия в Пловдив. Радвам се, че те инвестират в младите кадри по този начин. Това ще бъде безценен опит за момичетата

Спиридонова
Спиридонова
05 март 2020 11:52
Гост

Млади и успешни момичета. Пожелавам им успех в бъдеще в кариерно отношение. Вярвам, че от тях ще излязат много добри професионалисти. Пожелавам им да успеят в живота и да бъдат успешни в тази професия.

Манолева
Манолева
05 март 2020 11:51
Гост

Радващо е, че момичетата са имали възможност да се явят там, както и това, че се е намерило финансиране от страна на Адвокатската колегия и ВАС