Кметът на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев трябва да плати гаранция от 150 000 лева, за да излезе от ареста. Това определи днес Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) и по този начин увеличи наложената от спецсъда гаранция на Ралев от 3000 лева.

Окончателното определение на апелативния спецсъд трябваше да е ясно още във вторник, но се оказа, че прокуратурата не е представила заключението на лекарите за здравословното състояние на Ралев. Затова съдът нареди те да бъдат представени до днес. Защитата на Ралев изтъкна, че здравето му е влошено и кметът започнал да губи рязко тегло.

Той беше задържан преди три месеца и обвинен с негов помагач за поискан подкуп от 60 000 лева за издаване на разрешително за строеж.

Корупционната схема започнала в началото на миналата година. Изнудваният строител Здравко Ангелов имал имот, на който възнамерявал да построи 4-5-етажен жилищен блок. През декември 2018 г. внесъл документи в район „Северен“ за издаване на разрешително за строеж. От администрацията били констатирани забележки, но те са отстранени в срок. Въпреки изрядните документи, строителят не получил полагащото му се разрешително за строеж.

Така Ангелов решил да подаде сигнал лично до премиера Бойко Борисов. От премиера жалбата отишла в антикорупционната комисия, докладвана била на главния прокурор Сотир Цацаров и започнало разследването.

След задържането на Ралев, зам.-главният прокурор Иван Гешев коментирал, че кметът на пловдивския район използвал откритостта на прокуратурата по делото срещу Десислава Иванчева, за да не допуска същите балъшки грешки. По думите му, случаите в Пловдив и София имат много сходни неща, но този с Ралев е по-добре отработен.

„Разликата е, че ако правя паралел между двата случая, за случая „Младост“, както каза един от колегите прокурори, които са наблюдаващи по делото, никой не взима пари по този балъшки начин. Този случай, вторият, е доста по-качествено отработен от хората, които са задържани“, обясни преди време Гешев.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Интересно
Интересно
03 септември 2019 14:00
Гост

Абе ако е като Иванчева, не е ясно дали накрая ще влезе в затвора. Аз се надявам да си е съвсем различен случай и наистина да има ефективна присъда. Щото Иванчева нещо понамирисва на прокурорски произвол.

Анонимен
Анонимен
29 август 2019 17:49
Гост

Иначе тарифата му е солидна. ВИП обслужване.

Двси
Двси
29 август 2019 17:35
Гост

Ще плаща щом гепи като балък. На нищо не се е научул от колежката си.

Анонимен
Анонимен
29 август 2019 17:32
Гост

Как пък всички се разболяват в ареста! Иначе като лапат пари са в идеално здраве.